Υγεία

Κλινικές μελέτες: Ανέβηκε στην 15η θέση η Ελλάδα στους 27 της ΕΕ – Ο στόχος έως το 2027

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στόχος είναι οι κλινικές μελέτες να φτάσουν στις 600 μέσα στο 2025 και τις 1.000 έως το 2027

Σημαντική πρόοδος καταγράφεται στις κλινικές μελέτες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με τους αριθμούς να δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον, όμως, προς το παρόν μακριά από τον επιθυμητό στόχο.

Το ενδιαφέρον της πολιτείας εντείνεται τα τελευταία χρόνια στην κατεύθυνση της αύξησης των κλινικών μελετών. Πρόκειται για μια διαδικασία που φέρνει τους Ελληνες ασθενείς στο επίκεντρο των μεγάλων επιστημονικών εξελίξεων στις θεραπείες, αλλά ταυτόχρονα κομίζει και σημαντικά έσοδα στην εθνική οικονομία.

Πρόσφατα, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε πώς τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να τριπλασιάσουμε τον αριθμό των κλινικών μελετών στην Ελλάδα, με σημαντικές επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα, «οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε πρωτοπόρες και καινοτόμες θεραπείες, και κάποιοι από αυτούς βλέπουν βελτίωση στην υγεία τους.

Παράλληλα, οι μελέτες ενισχύουν την επιστημονική πρόοδο και συνδέουν τη χώρα μας με τη διεθνή καινοτομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως επεσήμανε, οι φαρμακευτικές εταιρείες δαπανούν δισεκατομμύρια ετησίως σε διεθνές επίπεδο για κλινικές δοκιμές, και η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή της.

Το 2022 και το 2023, επενδύθηκαν συνολικά 47 δισεκατομμύρια ευρώ σε κλινικές μελέτες στην ΕΕ, με τη χώρα μας να απορροφά μόλις 128 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσοστό που φτάνει το 0,27%, το οποίο πάντως είναι αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε τριπλασιάσει τον αριθμό των κλινικών δοκιμών», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας πώς η Ελλάδα ανέβηκε στην 15η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ όσον αφορά τον αριθμό των μελετών.

«Το 0,27% είναι πάρα πολύ χαμηλά. Σημειώστε, όμως, πως αυτό έχει γίνει ήδη από τη στιγμή που η κυβέρνηση μας -από το 2019 που αναλάβαμε- έχουμε λάβει σειρά μέτρων και έχουμε ανεβάσει τον αριθμο των  κλινικών μελετών. Πριν από το 2019 το ποσοστο ήταν πολύ πιο χαμηλό», τόνισε.

Υπάρχουν, περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την οικονομική επίπτωση αυτών των επενδύσεων, σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Οι στόχοι της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια

Στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα των κλινικών μελετών, «έναν τομέα της Δημόσιας Υγείας που δεν προβάλλεται συχνά, αλλά αποτελεί κρίσιμη πτυχή για την καταπολέμηση ανίατων και σπάνιων ασθενειών», αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη εβδομαδιαία ανασκόπηση.

Συγκεκριμένα τόνισε πως το 2019 υπήρχαν περίπου 100 μελέτες σε εξέλιξη, ενώ το 2024 φτάσαμε τις 564 – αριθμός ρεκόρ για την Ελλάδα.

«Ο στόχος είναι να φτάσουμε τις 600 μέσα στο 2025 και να αγγίξουμε τις 1.000 έως το 2027», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, όπου για πρώτη φορά στη χώρα πραγματοποιήθηκαν κλινικές δοκιμές φάσης 1, ένα σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση της ερευνητικής δραστηριότητας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως είπε.

«Έχουμε εξαιρετικούς ερευνητές και μπορούμε να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις, τόσο από το εξωτερικό όσο και από την εγχώρια αγορά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργό.

Τι προτείνει η Φαρμακοβιομηχανία για την αύξηση των κλινικών μελετών

Τις προτάσεις της για την αύξηση των κλινικών μελετών στην Ελλάδα έχει καταθέσει και η ίδια η φαρμακοβιομηχανία. Συγκεκριμένα στην έκθεσή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με τίτλο: «Πώς θα προσελκύσει Κλινικές Μελέτες η Ελλάδα», προτείνεται η ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου σημείου πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με την Κλινική Έρευνα.

Επίσης, ο ΣΦΕΕ προτείνει τα εξής:

Διοργάνωση διαφημιστικών εκστρατειών σχετικά με την Κλινική Έρευνα μέσω καναλιών όπως το Facebook, το Google και η τηλεόραση.

Αναβάθμιση των γνώσεων του νοσοκομειακού προσωπικού που ασχολείται με Κλινικές Μελέτες, προσφέροντάς τους εξειδικευμένη εκπαίδευση.

Στόχευση στην αύξηση της συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα που σχετίζονται με τις Κλινικές Μελέτες

Θέσπιση δεικτών απόδοσης των Διοικήσεων των Νοσοκομείων (π.χ. χρόνος που μεσολαβεί από την κατάθεση ως την έγκριση, αριθμός ασθενών που συμμετέχουν σε Κλινικές Μελέτες κ.ά.).

Δημιουργία ειδικών γραφείων ή σημείων επαφής για Κλινικές Μελέτες εντός των νοσοκομείων.

Ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων (π.χ. COVID-19).

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις η χώρα μας δύναται να αντιστρέψει τη σημερινή κατάσταση, μετατρέποντας την Ελλάδα σε Κέντρο διεξαγωγής Κλινικών Μελετών, τονίζει ο ΣΦΕΕ.

Πηγή: iatropedia.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
Don’t M.I.S.S. a thing!
Καινοτόμες Ενδοσκοπικές και Ελάχιστα Επεμβατικές Χειρουργικές Τεχνικές (MISS) δίνουν λύση στις παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης
Don’t M.I.S.S. a thing!
Η ALS δεν κάνει διακρίσεις: Η σπάνια νόσος από την οποία πάσχει ο Έρικ Ντέιν και συγκλονίζει όταν «χτυπά» ανθρώπους της διπλανής πόρτας
Η ALS είναι νευροεκφυλιστική νόσος που προσβάλλει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, και μέχρι σήμερα θεωρείται ανίατη
NEW YORK, NEW YORK - APRIL 12: Cosmologist Stephen Hawking attends the New Space Exploration Initiative 'Breakthrough Starshot' Announcement at One World Observatory. Stephen William Hawking CH, CBE, FRS, FRSA is an English theoretical physicist, cosmologist, author and Director of Research at the Centre for Theoretical Cosmology within the University of Cambridge on April 12, 2016 in New York City Credit: Hoo-Me.com / MediaPunch/IPX