Την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να μην κηρύξει τον πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον φονικό κοροναϊό, σχολιάζει στο iatropedia.gr, o καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας. Δείτε ποια είναι τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα που εξέτασε ο ΠΟΥ, για να λάβει την απόφαση.
“Είναι πολύ νωρίς για έκτακτα μέτρα, καθώς ο κοροναϊός δεν συνιστά παγκόσμια απειλή”. Αυτή ήταν η ετυμηγορία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση – θρίλερ στη Γενεύη, που διήρκεσε δύο ημέρες.
Αυτή η απόφαση έχει δύο αναγνώσεις. Από τη μία υπάρχει η αισιοδοξία -η οποία στηρίζεται σε κάποια πρώτα δεδομένα- ότι ο ιός μετά την πρώτη έξαρση που εμφάνισε πριν από λίγες ημέρες παραμένει σε σταθερή διασπορά. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και σοβαρές επιφυλάξεις, καθώς η επιστημονική πληροφόρηση είναι ακόμη περιορισμένη και συγκεχυμένη. Γεγονός το οποίο δείχνει ότι η απόφαση αυτή, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει σε λίγες μέρες.
Μιλώντας στο iatropedia.gr ο επιστημονικός σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, υποστηρίζει ότι ο ΠΟΥ έλαβε μια πολύ δύσκολη απόφαση: “Η εκτίμησή μου είναι ότι ήταν πολύ δύσκολη η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Χρειάζονταν περισσότερα δεδομένα, που δεν τα είχαν. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται μέχρι στιγμής ότι ο ιός είναι σταθερός κι ότι δεν υπάρχει νέα μετάλλαξη…”
Διαβάστε σε ποια επιστημονικά δεδομένα στηρίχθηκε η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο iatropedia.gr