Πάνω από 5.500 νέα κρούσματα κορονοϊός στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες 7 ημέρες στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τα κρούσματα σε ηλικιωμένους παρουσίασαν αύξηση κατά 1.500 κρούσματα σε σχέση με τις προηγούμενη εβδομάδα, πριν από τις 4/11 (4.003 κρούσματα).
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η πίεση στα νοσοκομεία για νέες νοσηλείες και διασωληνώσεις αναμένεται να αυξηθεί. Οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, καθώς στους ηλικιωμένους (άνω των 65 ετών) 525.000 παραμένουν ανεμβολίαστοι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε αύξηση και στους θανάτους με 333 ηλικιωμένους να χάνουν τη ζωή τους από την προηγούμενη Τετάρτη και μέχρι χθες (11/11) από επιπλοκές του κορονοϊού. Επτά μέρες πριν από τις 4/11, οι θάνατοι στις ίδιες ηλικίες καταγράφονταν στους 300.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν οι επιστήμονες, κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, σημειώνοντας πως η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 36 έτη, όμως, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αύξηση στα άτομα άνω των 65 ετών. “Είναι μία παρατήρηση που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής”, σχολίασε συγκεκριμένα, η Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.
Στα όριά τους τα νοσοκομεία
Οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών δίνουν το 53% των σοβαρών νοσηλειών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και το 84% των θανάτων. Και τα στοιχεία αυτά, σε ένα σύστημα υγείας που έχει “γονατίσει” από τις βαριές νοσηλείες, αποτελούν παράγοντα μεγάλης επιβάρυνσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σήμερα, οι νοσηλευόμενοι ηλικιωμένοι με βαριά Covid-19 στις ΜΕΘ είναι 264 στους 503 στο σύνολο της χώρας, ενώ στις 4/11 ήταν 222.
Σε δραματικούς τόνους, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα περιέγραψε την κατάσταση στα 124 δημόσια νοσοκομεία που νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό και ιδιαίτερα στις παθολογικές κλινικές Covid και τις ΜΕΘ Covid, όπου το ποσοστό πληρότητας φτάνει το 58,16% και το 88,93% αντίστοιχα.
Στη Θεσσαλονίκη δε, η κάλυψη σε κλίνες ΜΕΘ Covid φτάνει πλέον στο 97%.
Τα τμήματα Covid, όπως είπε, λειτουργούν με τεράστια προσπάθεια από την πλευρά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, που καλείται να κάνει διπλάσια, τριπλάσια και πολλές φορές τετραπλάσια δουλειά για να φροντίσει τους αρρώστους. Σε μία μόλις ημέρα αδειάζουν οι δεξαμενές παροχής οξυγόνου των νοσοκομείων, ενώ προ Covid άδειαζαν κάθε μία ή δύο εβδομάδες, σημείωσε.
Αυτή η δραματική εικόνα αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, με αύξηση των νέων εισαγωγών και των νέων διασωληνώσεων, γεγονός που καθιστά επιτακτικό τον άμεσο εμβολιασμό όλων των ανεμβολίαστων ηλικιωμένων με την πρώτη δόση, αλλά και με την τρίτη όσων είναι εμβολιασμένοι και έχουν χάσει την προστασία τους.
525.000 πολίτες άνω των 65 ετών ανεμβολίαστοι
Σε κίνδυνο βρίσκονται περίπου 525.000 πολίτες άνω των 65 ετών που δεν έχουν κάνει ακόμα την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid, από το σύνολο των 2.385.000 που αποτελούν το σύνολο των ατόμων αυτής της ηλικίας. Οι 1.861.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως και αποτελούν το 78% αυτής της ομάδας, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό της επαναληπτικής δόσης για την ενίσχυση της ανοσίας τους κατά του κορονοϊού.
Τα νέα ραντεβού στις ηλικίες αυτές, ωστόσο, παραμένουν παραμένουν σε απογοητευτικά ποσοστά. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στις ηλικίες από 60 ετών και άνω, τα ποσοστά των ραντεβού για τον εμβολιασμό της πρώτης δόσης κινούνται από το 1% στους υπερήλικες άνω των 85 ετών, έως το 5% στις ηλικίες από 60 έως 64 ετών.
Οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι, ωστόσο, αποτελούν τον κύριο «ρυθμιστή» για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Κι αυτό καθώς, έχει παρατηρηθεί από την ανασκόπηση των επιδημιολογικών δεδομένων πως η αύξηση της διασποράς ανά περιφερειακή ενότητα σχετίζεται με την εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών.
Χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε το παράδειγμα περιοχών, όπως το Ρέθυμνο και η Δυτική Αττική, όπου, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο της επικράτειας και μη ικανοποιητική και υπάρχει αύξηση στα κρούσματα, η αύξηση στις νοσηλείες και τους θανάτους δεν είναι σημαντική, καθώς οι άνω των 60 είναι επαρκώς εμβολιασμένοι, όπως είπε:
“Αυτό εξηγείται γιατί στις περιοχές αυτές, η εμβολιαστική κάλυψη των ευάλωτων ανθρώπων άνω των 60 ετών είναι πολύ καλή. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 60 ετών παίζει πρωταρχικό ρόλο για την πορεία της πανδημίας και την πίεση στο ΕΣΥ. Ο εμβολιασμός των ατόμων μεγάλης ηλικίας, όχι μόνο προστατεύει τους ίδιους, αλλά μειώνει τη νοσηρότητα και την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”, κατέληξε η Καθηγήτρια προσθέτοντας πως:
“Είναι σημαντικό εμείς οι γιατροί να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να πείσουμε τους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι να προσέλθουν ακόμα και σήμερα στο εμβολιαστικό κέντρο”.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr