Site icon NewsIT
13:45 | 15.01.23

Κορονοϊός – Pfizer: «Πολύ σπάνια η πιθανότητα για εγκεφαλικό από το εμβόλιο»

Κορονοϊός – Pfizer: «Πολύ σπάνια η πιθανότητα για εγκεφαλικό από το εμβόλιο»

FILE PHOTO: Vials with a sticker reading, "COVID-19 / Coronavirus vaccine / Injection only" and a medical syringe are seen in front of a displayed Pfizer logo in this illustration taken October 31, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/File Photo/File Photo

Newsit Newsroom

Στο ενδεχόμενο να προκληθεί εγκεφαλικό από το εμβόλιο της Pfizer για προστασία από τον κορονοϊό αναφέρθηκε ο Γεώργιος Χρούσος. «Είναι γνωστό! Μικρό το κόστος, τεράστιο το όφελος», εκτίμησε ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μόλις πριν λίγα 24ωρα, τα Κέντρα Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επεσήμαναν την πιθανότητα το επικαιροποιημένο εμβόλιο των Pfizer – BioNTech ενάντια στον κορονοϊό να δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού (σ.σ. ισχαιμικού επεισοδίου) σε άτομα άνω των 65 ετών.

Συγκεκριμένα, το σύστημα επιτήρησης VaccineSafetyDatalink (VSD) του CDC, αποκάλυψε πως τα άτομα 65 ετών και άνω που έχουν λάβει το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19, Bivalent είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στις 21 πρώτες ημέρες (τρεις εβδομάδες) μετά τον εμβολιασμό, σε σύγκριση με τις ημέρες 22-44 (τέσσερις έως έξι εβδομάδες) μετά τον εμβολιασμό.

«Το εμβόλιο αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος», παραδέχεται ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν ξενίζει τους επιστήμονες η πολύ σπάνια πιθανότητα πρόκλησης εγκεφαλικού στους άνω των 65 ετών, κάποιες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους με το δισθενές εμβόλιο της Pfizer».

«Δεν με ξενίζει το CDC, γιατί δεν λέει κάτι καινούργιο. Το εμβόλιο αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος. Άλλωστε το επικαιροποιημένο εμβόλιο, έχει και τον παλιότερο ιό και το καινούργιο στέλεχος μέσα. Είναι διπλό, γι’ αυτό το λέμε δισθενές. Λέει η ειδοποίηση για το δισθενές, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι διαφορετικό από τα παλαιότερα εμβόλια. Είναι ο ίδιος μηχανισμός και η ίδια πρωτεΐνη που παράγεται», αναφέρει, σχολιάζοντας τη μελέτη στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, Γεώργιος Χρούσος.

Κορονοϊός – Pfizer: 130 περιστατικά σε 550.000 εμβολιασμένους άνω των 65 ετών

Τα συμπεράσματα στηρίχθηκαν σε περίπου 550.000 ηλικιωμένους που έλαβαν ενισχυτική δόση Pfizer και παρακολουθήθηκαν από το VSD. Οι 130 από αυτούς παρουσίασαν εγκεφαλικό επεισόδιο τις τρεις πρώτες εβδομάδες μετά τη δόση, σύμφωνα με αξιωματούχο του CDC, που μίλησε στο CNN.

«Τις επόμενες μέρες μετά τον εμβολιασμό, είναι πολύ σπάνιο, αλλά μπορεί να συμβεί», προσθέτει ο κ. Χρούσος και εξηγεί:

«Όσες μέρες δηλαδή παραμένει η πρωτεΐνη στο αίμα. Κάποιες πρώτες εβδομάδες. Μέχρι να ”καταστρέψει” την πρωτεΐνη ο οργανισμός. To RNA εξαφανίζεται αμέσως από τον οργανισμό, η πρωτεΐνη κρατάει περισσότερο», λέει.

Κανένας από τους 130 ανθρώπους, ωστόσο, δεν κατέληξε σε θάνατο. «Ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων που ανιχνεύθηκαν είναι σχετικά μικρός», είπε ο Δρ Γουίλιαμ Σάφνερ, Λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt και μέλος της Ομάδας Εργασίας Εμβολίων Covid-19 του CDC Advisory Committee on Immunization Practices.

Γεώργιος Χρούσος: «Αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος»

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια συνήθως προκαλούνται από θρόμβους και δεν είναι καινούργιο για τους επιστήμονες, ότι το εμβόλιο Pfizer / BioNTech προκαλεί πηκτικότητα στο αίμα, σημειώνει ο γιατρός.

«Ξέραμε ότι αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος, οπότε σε κάποιον άνθρωπο που είναι μεγάλος σε ηλικία και έχει και αγγεία στενωμένα και επιβαρυμένα, μπορεί να υπάρξει και κάποιο ισχαιμικό. Ίσως το έβγαλαν τώρα, γιατί συγκέντρωσαν περισσότερα αποτελέσματα και στατιστικά στοιχεία», εξηγεί.

Γιατί δεν αλλάζουν οι οδηγίες

Αν και οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές εξέδωσαν ανακοινώσεις για να ενημερώσουν το κοινό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) τηρεί προς το παρόν «σιγήν ιχθύος».

Ωστόσο, όπως τόνισε το αμερικανικό CDC και το FDA, δεν συστήνεται καμία αλλαγή στην πρακτική του εμβολιασμού. Δηλαδή, συνιστά σε όλους άνω των 6 μηνών να παραμείνουν ενημερωμένοι στον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

«Είναι τόσο μικρό το ποσοστό των ισχαιμικών, που δεν αλλάζουν οι οδηγίες», σχολιάζει ο γιατρός και εξηγεί:

«Πάντα η ιατρική είναι από τη μία μεριά το κόστος και από την άλλη το όφελος. Το όφελος είναι τόσο τεράστιο, που το κόστος είναι μικρό. Έτσι λειτουργούμε πάντα στην Ιατρική», λέει το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Καθηγητής Χρούσος.

Προσθέτει δε πως δεν αποκλείεται να έχουν συμβεί και στη χώρα μας παρόμοια περιστατικά:

«Δεν το ξέρω αλλά δεν θα με ξενίσει να έχουμε και στην Ελλάδα περιστατικά. Γι’ αυτό και εγώ πάντα συνιστούσα σε όλους που κάναν το εμβόλιο, να πίνουν πολλά νερά, να περπατάνε ώστε να κυκλοφορεί το αίμα και να είναι αραιό. Είναι απλό, και κανείς λέει ”μα είναι δυνατόν;”. Κι όμως, αυτά τα απλά πράγματα βοηθάνε», καταλήγει.

πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version