Site icon NewsIT

Κορονοϊός αιλουροειδών αφανίζει τις γάτες στην Κύπρο – Αρχίζουν θεραπεία με ανθρώπινα φάρμακα για τον covid

10.08.2023 | 20:01
Κορονοϊός αιλουροειδών αφανίζει τις γάτες στην Κύπρο – Αρχίζουν θεραπεία με ανθρώπινα φάρμακα για τον covid

Περίπου 500 κουτιά με χάπια κατά του COVID-19 δόθηκαν σε κτηνιάτρους στον Κύπρο για να βοηθήσουν στη θεραπεία γατών που έχουν προσβληθεί από μολυσματική περιτονίτιδα, από έναν κορονοϊό των αιλουροειδών, που αφέθηκε χωρίς θεραπεία και θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα.

Οι γάτες στην Κύπρο λαμβάνουν ανθρώπινα φάρμακα για τον COVID-19 σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση μιας μετάλλαξης του ιού των αιλουροειδών που έχει αφήσει πίσω του νεκρά χιλιάδες ζώα στο νησί.

Οι γάτες άρχισαν να παίρνουν το φάρμακο την Τρίτη, που συμπτωματικά ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Γάτας.

Μιλώντας στον Guardian, ο Χριστόδουλος Πίπης, διευθυντής κτηνιατρικών υπηρεσιών της κυβέρνησης, είπε: «Έχουμε υπολογίσει 500 κουτιά με φάρμακα. Αυτή είναι η πρώτη παρτίδα των 2.000 συσκευασιών που θα διατεθούν. Κάθε μία περιέχει 40 κάψουλες, άρα μιλάμε για συνολικά 80.000 χάπια».

Η λοιμώδης περιτονίτιδα των αιλουροειδών (FIP), η οποία δεν μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο, εξαπλώνεται μεταξύ των γατών του νησιού από τον Ιανουάριο. Δεν σχετίζεται με τον COVID-19, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα φάρμακο που ονομάζεται Lagevrio, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του κορονοϊού σε ανθρώπους.

Ο Ντίνος Αγιομαμίτης, επικεφαλής της Cats PAWS Cyprus, δήλωσε στο Sky News ότι το ξέσπασμα θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες εάν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Αγιομαμίτης και άλλοι ακτιβιστές για τα ζώα είπαν ότι ο ιός έχει σκοτώσει περίπου 300.000 γάτες στο νησί.

Ο Κώστας Χιμωνάς, ανώτερος φαρμακοποιός στο Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, είπε ότι 2.000 συσκευασίες του φαρμάκου θα διατεθούν στους κτηνιάτρους σταδιακά τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Χιμωνάς είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθούν τα τρέχοντα φαρμακευτικά αποθέματα σε σημείο που η θεραπεία οποιασδήποτε αύξησης της νόσου COVID-19 σε ανθρώπους θα τεθεί σε κίνδυνο.

Το FIP υπάρχει από το 1963 και μεταδίδεται μέσω της επαφής με τα κόπρανα γάτας. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να είναι θανατηφόρο για τα ζώα.

 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version