Site icon NewsIT
14:04 | 23.10.21

Κορονοϊός – Από μόνιμες αναπηρίες κινδυνεύουν γυναίκες μέσης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα

Κορονοϊός – Από μόνιμες αναπηρίες κινδυνεύουν γυναίκες μέσης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα
Newsit Newsroom

Έρευνα σοκ στο Ηνωμένο Βασίλειο για γυναίκες που πέρασαν κορονοϊό σοβαρής μορφής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, κινδυνεύουν από μόνιμες αναπηρίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν ασθενείς που έχουν νοσήσει σοβαρά και έχουν νοσηλευθεί για κορονοϊό, είναι δραματικές μετά την αποθεραπεία τους, προειδοποιεί νεότερη μελέτη Βρετανών επιστημόνων.

Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει ότι περισσότερο κινδυνεύουν με αναπηρίες και δραστική αλλαγή του τρόπου ζωής, οι γυναίκες μέσης ηλικίες που πάσχουν από δύο ή και περισσότερα υποκείμενα νοσήματα.

Η μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε 1.077 ασθενείς άνω των 18 ετών που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία (μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου του 2020) λόγω COVID19 και οι οποίοι αξιολογήθηκαν σε διάστημα δύο έως επτά μηνών μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Αποδείχθηκε ότι οι παράγοντες που σχετίστηκαν με χειρότερη ανάκαμψη από τη νόσο μετά τη νοσηλεία ήταν το γυναικείο φύλο, η μέση ηλικία (40 – 59 έτη) και η παρουσία δύο ή περισσότερων συννοσηροτήτων.

Οι 2 στις 10 αναγκάστηκαν ακόμη και να αλλάξουν δουλειά.

Κορονοϊός – Σοκάρουν οι επιπτώσεις 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, από τους 830 συμμετέχοντες, μόνο 29% ένιωθαν ότι είχαν επανακάμψει πλήρως, ενώ 20% είχαν εμφανίσει κάποια μορφή αναπηρίας που δεν προϋπήρχε. Σε σύνολο 641 ασθενών, το 19% αναγκάστηκε να αλλάξει επάγγελμα λόγω προβλημάτων υγείας.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων, μάλιστα, μεγαλύτερη επιβάρυνση είχαν όσοι είχαν νοσήσει πιο σοβαρά.

Από τη μελέτη προέκυψαν τέσσερις διαφορετικοί φαινότυποι σε σχέση με τη βαρύτητα της επιβάρυνσης της σωματικής και ψυχικής υγείας, μετά την ανάρρωση:

Σε σύνολο 767 ασθενών:

17% είχαν πολύ σοβαρή επιβάρυνση,
21% σοβαρή,
17% μέτρια αλλά με γνωσιακές διαταραχές και
46% ήπια.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως ένας δείκτης φλεγμονής ( η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη) σχετίζεται σημαντικά με το βαθμό της ψυχικής και σωματικής επιβάρυνσης.

Κορονοϊός – Μελέτη: Τι πρέπει να γίνει

Οι επιστήμονες κατέληξαν στα συμπεράσματά τους, πως στην κλινική πράξη απαιτείται μια στενή προσέγγιση των ασθενών με COVID19 στηριζόμενη στη συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων, η οποία μάλιστα θα πρέπει να ξεκινά κατά την οξεία φάση της νόσου. Επιπλέον απαιτείται η ευρεία πρόσβαση των ασθενών στα post COVID-19 ιατρεία, η δυνατότητα διαστρωμάτωσης της περίθαλψης και της αποκατάστασης, ενώ η πρόληψη παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή των σωματικών και ψυχικών επιπτώσεων της COVID-19.

*Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξαν οι ερευνητές της μελέτης PHOSP-COVID (Post-hospitalization COVID-19 study), που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Lancet Respiratory Medicine. Τα αποτελέσματα της μελέτης ανέλυσαν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής Ελένη Κορομπόκη και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version