Υγεία

Κορονοϊός – Αρκτούρος: Τα συμπτώματα που παρουσιάζει στα παιδιά η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον

Η υποπαραλλαγή “Αρκτούρος”, που ανήκει στην παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, και σαρώνει την Ινδία, ενώ εμφανίστηκε και στη Βρετανία, προκαλεί ένα απρόσμενο σύμπτωμα στα παιδιά.

Η Βρετανική Αρχή Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) ανέφερε τα πρώτα κρούσματα ήδη από τον προηγούμενο μήνα. Πλέον έχουν καταγραφεί στη χώρα σχεδόν 50, αναφέρει ο βρετανικός Τύπος.

Ο “Αρκτούρος” έχει επίσης ανιχνευθεί και σε άλλες χώρες, εκτός Ευρώπης, όπου όμως τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι λιγοστά. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία.

Ο παιδίατρος Dr. Vipin Vashishtha, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών της Ινδικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σε αναρτήσεις του στο Twitter ενημέρωσε πως ο “Αρκτούρος” προκαλεί πολλά κρούσματα στα παιδιά.

Μάλιστα στα νήπια έχει αρχίσει να αναδύεται ένας ιδιαίτερος φαινότυπος, καθώς η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού προκαλεί:

-Υψηλό πυρετό
-Βήχα
-Κνησμώδη επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα αυτή δεν προκαλεί πύον, αλλά έντονη δακρύρροια που κάνει τα βλέφαρα των παιδιών να «κολλάνε» μεταξύ τους. Το σύμπτωμα αυτό δεν είχε παρατηρηθεί στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, τόνισε ο Dr. Vashishtha.

Από τον Ιανουάριο

Οι πρόσθετες μεταλλάξεις του “Αρκτούρου” τον καθιστούν ως φαίνεται πιο μεταδοτικό. Ενδέχεται επίσης να προκαλεί και πιο σοβαρή νόσο. Επειδή λοιπόν δείχνει τάσεις εξάπλωσης, ο ΠΟΥ τον παρακολουθεί.

Όπως είπε η Dr. Van Kerkhove, ο “Αρκτούρος” ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε δύο δείγματα στην Ινδία που βγήκαν θετικά στα τέλη Ιανουαρίου. Έκτοτε δεν έχει παρατηρηθεί αυξητική τάση στη σοβαρότητα των περιστατικών, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος.

«Έχει μία πρόσθετη μετάλλαξη που στο εργαστήριο δείχνει να τον καθιστά πιο μεταδοτικό και δυνητικά πιο παθογόνο», είπε. Στην Ινδία έχει ήδη αντικαταστήσει άλλες μεταλλάξεις. Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία έδειξε ότι είναι κατά 20% πιο μεταδοτικός απ’ ό,τι η υποπαραλλαγή Κράκεν.

Σε άρθρο τους που αναρτήθηκε στον διακομιστή βιοϊατρικών ερευνών bioRxiv, οι ερευνητές εκφράζουν την εκτίμηση ότι έχει τη δυναμική να εξαπλωθεί παγκοσμίως.

Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα