Κομισιόν και φαρμακευτικές που παράγουν εμβόλια κατά του κορονοϊού βρίσκονται σε σκληρή διαπραγμάτευση για την επιστροφή των αδιάθετων δόσεων. Στο επίκεντρο αυτών των συνομιλιών βρίσκεται και η χώρα μας, όπως τόνισε στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας ΕΕ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
H Ελλάδα μπαίνει σκληρά στη διαπραγμάτευση στην κατεύθυνση της άσκησης πίεσης προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, αφενός να μειώσουν τις παραγγελίες των εμβολίων κατά του κορονοϊού -τα οποία δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν- και αφετέρου να τους επιστραφεί μέρος αυτών των αδιάθετων εμβολίων. Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παραδέχθηκε στην ομιλία του πως στις πρώτες φάσεις της πανδημίας, και δεδομένου ότι η εξέλιξη της πανδημίας ήταν άγνωστη, πρώτιστο μέλημα όλων των κρατών – μελών ήταν να προμηθευτούν ικανές ποσότητες εμβολίων, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους αλλά και να συμβάλουν στην παγκόσμια προσπάθεια για εμβολιασμό, μέσω του διαμοιρασμού εμβολίων.
Προσέθεσε μάλιστα πως η πίεση που ασκήθηκε στις εταιρείες κατά το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας (Σεπτέμβριος 2022), όπου συζητήθηκε το πρόβλημα των πλεοναζουσών ποσοτήτων εμβολίων, είχε θετική έκβαση καθώς διασφαλίστηκε η παράδοση μόνο των νεότερων αναβαθμισμένων εμβολίων, ενώ δημιουργήθηκε και μηχανισμός κεντρικής αποθήκευσης (central warehouse) που προσφέρει χρονικά περιορισμένη αποθήκευση εμβολίων.
Παρόλα αυτά όμως επεσήμανε ότι το συνολικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί και αποτελεί μείζον θέμα για τα κράτη-μέλη να παραλαμβάνουν εμβόλια τα οποία δεν μπορούν να απορροφήσουν με ότι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή «να πληρώνουμε για να καταστρέφουμε εμβόλια διότι αυτό θέτει σε γενικότερο κίνδυνο την εμβολιαστική στρατηγική και την πίστη των πολιτών στον εμβολιασμό», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης.
Για το λόγο αυτό χαιρέτισε τις συζητήσεις με τις εταιρείες για την επίλυσή του στο πλαίσιο του Steering Board, τονίζοντας ότι τα κράτη – μέλη θα πρέπει να είναι έτοιμα να εξετάσουν όλες τις πρόσφορες λύσεις για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος, όπως τη χρονική μετάθεση των παραγγελιών συνοδευόμενη όμως με τη δραστική μείωση των ποσοτήτων, ακόμη και ακύρωσή μέρους αυτών.
Μέχρι την επίτευξη οριστικής συμφωνία με την αρμόδια Επιτροπή πρέπει να σταματήσουν οι παραδόσεις των εμβολίων τουλάχιστον για τις αρχές του χρόνου, ανέφερε ο υπουργός κ. Πλεύρης.
Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr