Υγεία

Κορονοϊός: Έκκληση από ΠΟΥ και UNICEF να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί και να μην ξανακλείσουν τα σχολεία

Σε πολλές χώρες τα σχολεία έχουν ανοίξει, σε άλλες το πρώτο κουδούνι απέχει μόλις λίγες μέρες. Και το μεγάλο ζήτημα είναι ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών.  

Οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των σχολικών ιδρυμάτων θα πρέπει να είναι μεταξύ των ομάδων που εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα κατά της Covid-19, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (30.08.2021) οι ευρωπαϊκές διευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της UNICEF και ο στόχος είναι ένας: τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά.

Θα πρέπει «να προταθούν εμβόλια κατά της Covid-19 στους εκπαιδευτικούς και στα άλλα μέλη του σχολικού προσωπικού ως ομάδα στόχο των εθνικών σχεδίων εμβολιασμού», αναφέρουν ΠΟΥ και UNICEF σε ανακοίνωσή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούν τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν μια εμβολιαστική στρατηγική που να είναι προσανατολισμένη στην εκπαίδευση με παρουσία των μαθητών στα σχολεία.

Η προτεραιότητα αυτή, η οποία είχε ήδη αναφερθεί το Νοέμβριο 2020 από μια ομάδα ειδικών (την SAGE) του ΠΟΥ, πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με τον εμβολιασμό των πιο ευάλωτων, διευκρίνισαν.

Την ώρα που οι ευρωπαίοι μαθητές επιστρέφουν από τις θερινές διακοπές, είναι «ζωτικής σημασίας» τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά παρά την επικράτηση της περισσότερο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα.

«Αυτό έχει κεφαλαιώδη σημασία για την εκπαίδευση, την ψυχικη υγεία και τις σχολικές ικανότητες των παιδιών, ώστε τα σχολεία να συμβάλουν στο να δώσουν στα παιδιά μας τα μέσα για να είναι ευτυχισμένα και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας», αναφέρει στην ανακοίνωση ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε.

«Η πανδημία έχει προκαλέσει την πιο καταστροφική διαταραχή στην ιστορία της εκπαίδευσης», υπογράμμισε.

Για να επιτραπεί στα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά, ο ΠΟΥ Ευρώπης και το γραφείο της UNICEF για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία καλούν να διασφαλιστεί ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 ετών με συννοσηρότητες και να βελτιωθεί το σχολικό περιβάλλον (εξαερισμός, φυσική απόσταση, τακτικά διαγνωστικά τεστ των μαθητών και του προσωπικού που τους πλαισιώνει).

Σύμφωνα με τις συστάσεις που δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές Ιουλίου, τα τεστ «θα πρέπει κατά προτεραιότητα να γίνονται σε παιδιά με συμπτώματα» όταν αυτά ανήκουν σε ομάδα κινδύνου.

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα