Site icon NewsIT

Κορονοϊός – Επίταξη ιδιωτών γιατρών: Ο Θάνος Πλεύρης στην κρίσιμη σύνοδο των Ιατρικών Συλλόγων

13.11.2021 | 08:54
Θάνος Πλεύρης

Ο κορονοϊός «δοκιμάζει» τις αντοχές του ΕΣΥ και της ελληνικής κοινωνίας κι έτσι η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της σε ό, τι αφορά την επίταξη ιδιωτών γιατρών ώστε να αντιμετωπιστεί το -σφοδρό- τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης, είναι πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τον Θάνο Πλεύρη και την Μίνα Γκάγκα παρόντες, θα βρεθεί σήμερα, Σάββατο 13.11.2021, στη Σύνοδο των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).

Στόχος είναι η ενημέρωση και το κάλεσμα των γιατρών από την πλευρά της πολιτείας, για την οικειοθελή ένταξη τους στο δοκιμαζόμενο από την πανδημία του κορονοϊού, Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κρίσιμη μέρα λίγο πριν την επίταξη

Από τις 9 το πρωί του Σαββάτου (13/11) οι επικεφαλής των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας προσέρχονται σε σύσκεψη με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), η οποία διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης, η διαθεσιμότητα και ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στο κάλεσμα της πολιτείας και η προσχώρησή τους στο δυναμικό του ΕΣΥ, στην κατεύθυνση της ενίσχυσής του για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, θα θέσουν στους γιατρούς την δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, με τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες (αναισθησιολόγοι, πνευμονολόγοι, εντατικολόγοι, παθολόγοι και γενικοί γιατροί). Ελλείψεις που ξεπερνούν τους 100 γιατρούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κιλκίς, όπου σε ολόκληρο τον νομό δεν υπάρχει κανένας πνευμονολόγος.

Τι θα ζητήσει ο Πλεύρης

Ο υπουργός Υγείας θα ζητήσει από τους γιατρούς να συνδράμουν το σύστημα Υγείας, παραθέτοντας αναλυτικά τα επιπλέον κίνητρα (οικονομικά και ευέλικτο ωράριο) που έχει θεσπίσει η πολιτεία για την ικανοποίησή τους.

Με δεδομένο ότι ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, οι γιατροί θα κληθούν να αποφασίσουν μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε και εκπνέει και το χρονικό περιθώριο που τους έχει θέσει η πολιτεία να ανταποκριθούν.

Κάτι που θα τεθεί ξεκάθαρα από την πλευρά του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, προς όλους τους προέδρους των σωματείων των γιατρών.

Πώς οι Ιατρικοί Σύλλογοι θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση

Αφού ενημερωθούν διεξοδικά οι πρόεδροι των συλλόγων από τους αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας για τις επιμέρους λεπτομέρειες του τρόπου ένταξης των ιδιωτών στο ΕΣΥ και διατυπώσουν και από την πλευρά τους τα αιτήματα ή τις επιφυλάξεις τους, στη συνέχεια οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων θα αναλάβουν το έργο της προσέλκυσης των μελών τους.

Click4more: Κορονοϊός – Καπραβέλος: Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί που παραπλανούν και πιέζουν – Ασθενής πέταξε τα σωληνάκια κι έφυγε

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, πάντως, η μέχρι σήμερα ανταπόκριση των γιατρών είναι ισχνή κάτι που μπορεί να αλλάξει ενδεχομένως, μέσω της καλύτερης ενημέρωσης που θα λάβουν σήμερα από το Υπουργείο Υγείας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, έχει αρχίσει ήδη “σαφάρι” ενημέρωσης προς τα μέλη του μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και sms, με τα οποία τους καλεί να στηρίξουν το ΕΣΥ, προκειμένου να μη χρειαστεί η επιστράτευσή τους.

Γιατί οι γιατροί είναι επιφυλακτικοί

Οι γιατροί εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και μιλούν για “επικοινωνιακό λάθος”, καθώς όπως λένε, η αναγγελία για την επίταξη των υπηρεσιών τους έγινε μέσω των ΜΜΕ, και πριν καν προηγηθεί η επαφή με τους Ιατρικούς Συλλόγους, κάτι που φυσικά έγινε μεταγενέστερα.

Ωστόσο, εμφανίζονται αισιόδοξοι για την ανταπόκριση των συναδέλφων τους, λέγοντας πως ακόμα κι αν χρειαστεί να επιστρατευθεί ένας αριθμός γιατρών σε κάποιες ειδικότητες, αυτός αναμένεται να είναι πολύ μικρός.

Ως προς τις ενστάσεις τους; Αυτές είναι λιγότερες από το προηγούμενο πανδημικό κύμα, κατά το οποίο είχε είχε πάλι ζητήσει τη συνδρομή τους η κυβέρνηση. Αυτή τη φορά, οι οικονομικές απολαβές είναι πολύ βελτιωμένες, όπως λένε, ενώ μιλούν για “γενναία” αποζημίωση για τις εφημερίες τους, τις οποίες το υπουργείο Υγείας κοστολόγησε με το ποσό των 250 ευρώ.

Αυτό που ζητούν είναι το ευέλικτο ωράριο, ώστε να προσαρμόσουν τις επαγγελματικές τους απαιτήσεις στις ιδιωτικές κλινικές που απασχολούνται και στα ιδιωτικά ιατρεία. Κάτι που, όμως, έχει υποσχεθεί ήδη η κυβέρνηση.

“Αγκάθι”, παραμένει ωστόσο, το θέμα της νομικής κάλυψης, καθώς οι γιατροί αισθάνονται, όπως λένε, εκτεθειμένοι κάτω από το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα που υπάρχει στα νοσοκομεία με το κίνημα των αντιεμβολιαστών και τους δικηγόρους που αυτοί επιστρατεύουν, αρνούμενοι τις ιατρικές πράξεις που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα νοσηλείας του κορονοϊού.

Οι γιατροί ζητούν νομική θωράκιση και συγκεκριμένα να τεθεί ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα τους κατοχυρώνει από τη βροχή μηνύσεων των αντιεμβολιαστών, (το οποίο φυσικά θα εξαιρεί τη βαριά αμέλεια και το κακούργημα) και θα τους επιτρέπει να εκτελούν απερίσπαστοι το καθήκον τους.

Πηγή: iatropedia.gr / ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version