Στο τέλος του Οκτωβρίου ή στις αρχές του Νοεμβρίου αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας τα μονοκλωνικά φάρμακα για τον κορονοϊό, τα οποία περιμένουν την οριστική έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας “Real News”, η Ελλάδα θα παραλάβει αρχικά 2.000 δόσεις της εταιρείας Roche, καθώς συγκαταλέγεται στις ευρωπαικές χώρες που είχαν υπογράψει με την εν λόγω εταιρεία την κοινή σύμβαση για τα μονοκλωνικά αντισώματα, οπότε έχει μερίδιο από τις πρώτες 55.000 δόσεις που σύντομα θα αποκτηθούν.
Σημειώνεται ότι η χώρα μας μπορεί -εφόσον το αποφασίσει- να αποκτήσει άμεσα μονοκλωνικά, ακόμα και πριν από την οριστική έγκριση του ΕΜΑ, καθώς σε πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Υγείας, προβλέπεται ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να εισάγονται και να χορηγούνται σε νοσηλευόμενους με covid-19 για να αποφευχθεί η βαριά νόσηση, καθώς έχει εκδοθεί επιστημονική γνώμη του ΕΜΑ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε ποιους θα χορηγηθούν τα μονοκλωνικά φάρμακα
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, το σκεύασμα θα χορηγηθεί κατά προτεραιότητα σε ανοσοκατασταλμένους και ευπαθείς ομάδες και το κόστος θα καλύπτεται εξ΄ολοκλήρου από το κράτος.
Κάθε δόση κοστίζει 2.000 ευρώ και -σύμφωνα με το δημοσίευμα- στο υπουργείο Υγείας εξετάζουν την προτεραιοποίηση για τη χορήγηση των μονοκλωνικών φαρμάκων, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται το επόμενο διάστημα.
Τα μονοκλωνικά αυτά φάρμακα αποτελούν ισχυρό όπλο για ασθενείς με συμπτώματα της νόσου και σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, είναι αποτελεσματικά και απέναντι στις μεταλλάξεις.
Είναι πρωτεΐνες που δημιουργήθηκαν στα επιστημονικά εργαστήρια και μιμούνται την ικανότητα του ανοσοπουητικού συστήματος να καταπολεμούν τον ιό.
Βάσει των επιστημονικών δεδομένων, η θεραπεία μονοκλωνικών φαρμάκων της Roche είναι ενδεδειγμένη για ενηλίκους και παιδιά άνω των 12 ετών που έχουν κίνδυνο σοβαρλής νόσησης ή νοσοκομειακής περίθαλψης, θα πρέπει να χορηγηθούν στην αρχή των συμπτωμάτων και συγκεκριμένα μέσα σε 10-15 ημέρες από την εκδήλωσή τους, με ενδοφλέβια ή νυποδόρια έγχυση, ενώ δεν πρέπει να δίνεται σε ασθενείς με μηχανική υποστήριξη οξυγόνου.
Σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές, η χορήγησή τους βελτιώνει την επιβίωση σε υψηλού κινδύνου μη νοσηλευόμενους ασθενείς με τον ιό, μειώνοντας τον κίνδυνο νοσοκομειακής περίθαλψης και θανάτου κατά 70% , αλλά και κατά 4 ημέρες τη διάρκεια των συμπτωμάτων.
Πηγή: Εφημερίδα “Real News”