Υγεία

Κορονοϊός: Γιατί τα κρούσματα βρίσκονται πάνω από 20.000 καθημερινά – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Ο κορονοϊός επιμένει στη χώρα μας και τα 20.000 κρούσματα σε καθημερινή βάση ανησυχούν τους επιστήμονες για τυχόν αναζωπύρωση της πανδημίας.

Μάλιστα υποστηρίζουν πως αν παγιωθούν τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού σε άνω των 20 χιλιάδων ανά ημέρα, τότε μιλάμε πλέον για σαφή αναζωπύρωση της επιδημίας του κορονοϊού, που μπορεί να οφείλεται σε τρεις λόγους: στην αυξημένη διασπορά της Όμικρον 2, στη χαλάρωση των μέτρων τις ημέρες της Αποκριάς, ενώ στο καλό σενάριο περιλαμβάνεται η πιθανότητα εμπλοκής στη διαδικασία καταγραφής των κρουσμάτων.

“Εάν είναι πραγματική η αύξηση, θα δούμε τις επόμενες μέρες πως θα πάνε τα κρούσματα”,λέει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης,Νίκος Τζανάκης.

“Αν πέσουν σημαίνει πως το πρόβλημα προέκυψε από διαταραχές στο registry λόγω των ημερών και της αργίας της Αποκριάς. Δεν αποκλείεται, όμως, και να οφείλεται η αύξηση στην Όμικρον και στο ξεσάλωμα της Αποκριάς”,αναφέρει.

Να σημειωθεί πως τα κρούσματα από περίπου 8.000 στις 7/3, σκαρφάλωσαν στα 21.057 στις 8/3, έφτασαν τα 23.335 στις 9/3, τα 21.863 στις 10/3 και χθες Παρασκευή 11/3 άγγιξαν τα 21.260.

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά, όλες τις πιθανότητες αυτής της αναπάντεχης αύξησης των λοιμώξεων Covid-19, με τη βοήθεια των αναγνωρισμένων και αξιόπιστων μαθηματικών μοντέλων του Καθηγητή  Νίκου Τζανάκη.

Στο 50% η Όμικρον 2 και τα “παρατράγουδα” της Αποκριάς

Δύο πιθανοί παράγοντες έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα τον επιστήμονα: Ο πρώτος αφορά την πιθανή αναζωπύρωση της επιδημίας εξαιτίας της υπερβολικής χαλαρότητας το τριήμερο της Αποκριάς,αλλά και λόγω της κατάργησης της μάσκαςστους εξωτερικούς χώρους.

“Αν παγιωθούν αυτά τα νούμερα μπορεί να έχουμε πιθανόν μια αναζωπύρωση που πολύ πιθανόν να οφείλεται στα «παρατράγουδα» από την Αποκριά και πιθανώς στην κακή μετάβαση στο μέτρο της κατάργησης της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και στην αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα. Πιθανώς κάποιοι να το είδαν σαν ευκαιρία “χαλάρωσης” σε σχέση με όλα αυτά που έχουν αλλάξει. Μπορεί όλα να συμβάλλουν σε μια αναζωπύρωση των κρουσμάτων, αλλά προς το παρόν δεν βλέπουμε να μεταφράζεται σε πίεση στο υγειονομικό σύστημα”, λέει ο επιστήμονας.

Η δεύτερη πιθανή εξήγηση έχει να κάνει με την εξάπλωση της ακόμη πιο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον 2 (ΒΑ.2), η οποία έχει φτάσει πλέον να καταλαμβάνει το 40% με 50% των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον Καθηγητή Νίκο Τζανάκη:

“Η Όμικρον 2 καταλαμβάνει πλέον το 40 – 50% των κρουσμάτων. Πιστεύω πανελλαδικά. Στην Κρήτη υπολογίζω 40% σίγουρα. Και μάλιστα με την γονιδιωματική ανάλυση το ξέρουμε αυτό, όχι με την ταχεία μέθοδο (S gene dropout). Αυτό που λέω είναι 99,9% σίγουρο. Άρα μπορεί να έχει παίξει κάποιο ρόλο σ’ αυτήν την έξαρση η Όμικρον 2. Γιατί είναι πιο μεταδοτική και διαφεύγει περισσότερο από τα εμβόλια σε σχέση με την Όμικρον”,τονίζει ο ίδιος.

Η πραγματική εικόνα, ωστόσο, σύμφωνα με τον ειδικό θα φανεί το αργότερο μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ υπάρχει και το τρίτο και πιο αισιόδοξο σενάριο (με μικρές όμως πιθανότητες) που λέει πως η αύξηση των τελευταίων ημερών, οφείλεται σε όσους αρρώστησαν από Covid-19 το τριήμερο της Αποκριάς και πήγαν να εξεταστούν μαζικά μετά την Καθαρή Δευτέρα.

“Επειδή ήταν Απόκριες Σάββατο, Κυριακή και Καθαρή Δευτέρα πολλοί που αρρώστησαν μπορεί να πήγαν να κάνουν το τεστ τις επόμενες μέρες. Και γι’ αυτό να υπάρχει αυτή η αύξηση αυτήν την εβδομάδα. Αν πήγαν δηλαδή να κάνουν τεστ την Τρίτη ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματά τους Τετάρτη και Πέμπτη. Εγώ περιμένω μέχρι την άλλη Δευτέρα με Τρίτη για να πω με σιγουριά τι γίνεται”, λέει ο Νίκος Τζανάκης.

Παρά τις αυξημένες ημερήσιες λοιμώξεις δεν πιέζονται τα συστήματα Υγείας

Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν ανησυχούν ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της πανδημίας. Η αποκλιμάκωση συνεχίζεται, όπως λένε, και δεν φαίνεται να επηρεάζονται οι νοσηλείες και οι σκληροί δείκτες των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ και των θανάτων από Covid-19.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο εδώ και μέρες έχει τις χειρότερες “επιδόσεις” από όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας, με πάνω από 4 χιλιάδες κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού ανά 14 ημέρες, την ώρα που ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι κάτω από 1.900 κρούσματα. Παρόλα αυτά, τα νοσοκομεία δεν δέχονται καμία επιβάρυνση, ενώ μάλιστα υπάρχει και αποσυμπίεση από περιστατικά Covid-19.

Υπάρχει, ωστόσο, περίπτωση να “απειλείται” το σενάριο της την πλήρους αποκλιμάκωσης των μέτρων, στόχο που έχει θέσει η Ευρώπη, αλλά και η χώρα μας για τα τέλη Μαρτίου;, ρωτάμε τον Καθηγητή Τζανάκη.

“Έχουμε βάλει ένα “αλλά” και ένα “εφόσον”. Εφόσον δεν μας εκπλήξει ο ιός με κάτι άλλο. Προς το παρόν δεν βλέπω κάτι τέτοιο”,τονίζει και εξηγεί περαιτέρω: “Και στη Δανία βλέπω υπάρχουν πολλά κρούσματα κατά μέσο όρο 20 με 25 χιλιάδες κρούσματα τη μέρα. Που σημαίνει σαν να είχαμε εμείς 50 χιλιάδες κρούσματα γιατί οι Δανοί έχουν τον μισό πληθυσμό σε σχέση με εμάς. Κι έχουν, επίσης, κι αυτοί από 35 έως 45 θανάτους, δηλαδή σαν να έχουμε εμείς εδώ 70 με 80 θανάτους. Κι έχουν τα πάντα ελεύθερα και μάσκα πουθενά. Βέβαια εκεί είναι 90% εμβολιασμένοι. Αυτό δείχνει ακριβώς την προστασία από τα εμβόλια. Καταλαβαίνετε αν δεν τα είχαμε που θα βρισκόμασταν σήμερα”,καταλήγει ο ίδιος.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα