Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η Merck ζητά από τον FDA έγκριση για το χάπι κατά της Covid-19

Κορονοϊός

Αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων (FDA) να δώσει επείγουσα άδεια για το χάπι κατά του κορονοϊού κατέθεσε η φαρμακοβιομηχανία Merck, όπως έγινε γνωστό σήμερα (11.10.2021).

Αν ο FDA ανάψει το «πράσινο φως» και δώσει άδεια χρήσης στο χάπι της Merck (σ.σ. MSD λέγεται η εταιρία στην Ευρώπη, η επωνυμία Merck χρησιμοποιείται μόνο στις ΗΠΑ και στον Καναδά), θα πρόκειται για το πρώτο φάρμακο κατά του κορονοϊού που θα λαμβάνεται από το στόμα για θεραπεία ασθενών με ήπια έως μέτρια συμπτώματα της COVID-19, αφού εκείνο που ετοιμάζει η Pfizer αναμένεται να είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου.

Η απόφαση του FDA θα μπορούσε να ληφθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι το πειραματικό αντιικό φάρμακο Molnupiravir που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Merck & Co μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας λόγω σοβαρής COVID-19. Το σκεύασμα molnupiravir, έχει αναπτυχθεί από κοινού με τη Ridgeback Biotherapeutics.

Η ιική αλληλούχηση που έχει γίνει μέχρι τώρα έδειξε ότι το χάπι είναι αποτελεσματικό εναντίον όλων των παραλλαγών του κορονοϊού, περιλαμβανομένης της Δέλτα, σύμφωνα με τη Merck.

«Ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και σε προσβάσιμη τιμή φάρμακο που χορηγείται από το στόμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τεράστια πρόοδος στη μάχη κατά της COVID-19», δήλωσε ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος ειδικεύεται στις νεοεμφανιζόμενες μολυσματικές ασθένειες.

«Αυτό θα αλλάξει τον διάλογο σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της COVID-19», δήλωσε στο Reuters ο CEO της Merck, Ρόμπερτ Ντέιβις.

Τα υπάρχοντα φάρμακα κατά της ασθένειας είναι το εγχεόμενο αντιιικό ρεμδεσιβίρη της Gilead Sciences και το γενόσημο στεροειδές δεξαμεθαζόνη, αμφότερα των οποίων χορηγούνται γενικά μόνο αφού ο ασθενής εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Τα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron Pharmaceuticals και της Eli Lilly έχουν μέχρι τώρα μόνο περιορισμένη χρήση λόγω της δυσκολίας στη χορήγησή τους.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις