Μπορεί η ατμοσφαιρική ρύπανση να μην αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό, όμως αυξάνει τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς σοβαρά από Covid-19, σύμφωνα με μια νέα έρευνα στην Ισπανία με επικεφαλής έναν Έλληνα επιδημιολόγο της διασποράς.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μανόλη Κογεβίνα του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας (ISGlobal) της Βαρκελώνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας «Environment Health Perspectives», ανέλυσαν στοιχεία για 9.605 ανθρώπους στην Καταλονία, από τους οποίους οι 481 (το 5%) είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό και πώς η νόσησή τους συσχετίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση ανάμεσα στην έκθεση ενός ατόμου σε ρύπανση του αέρα και στην πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2. Όμως βρέθηκε σχέση ανάμεσα στα επίπεδα μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 και διοξειδίων του αζώτου, στα οποία εκτίθετο κάποιος για καιρό, και στην πιθανότητα να νοσήσει σοβαρά με Covid-19 και να χρειαστεί νοσηλεία ή εισαγωγή σε ΜΕΘ.
Η συσχέτιση της σοβαρότητας της νόσου με την ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν πιο έντονη στους άνδρες άνω των 60 ετών και στους ανθρώπους που διαμένουν σε περιοχές με κοινωνικο-οικονομικές ελλείψεις. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι περιοχές με υψηλότερα προ-πανδημικά επίπεδα ρύπανσης του αέρα είχαν επίσης στη συνέχεια μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων Covid-19.
«Η νέα μελέτη μας παρέχει τα ισχυρότερα έως τώρα στοιχεία παγκοσμίως για τη συσχέτιση ανάμεσα στη ρύπανση του αέρα και στην Covid-19. Αυτά τα ευρήματα συνάδουν με τη σχέση ανάμεσα στη ρύπανση του αέρα και στην ανάγκη νοσηλείας, λόγω άλλων αναπνευστικών παθήσεων όπως η γρίπη ή η πνευμονία», δήλωσε ο κ. Κογεβίνας.
Η ρύπανση της ατμόσφαιρας μπορεί επίσης να αυξήσει έμμεσα τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19, καθώς ευνοεί την ανάπτυξη καρδιαγγειακών, αναπνευστικών ή άλλων χρονίων παθήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ