Μόλις 1 στους 4 ασθενείς με κορονοϊό μπόρεσε να αναρρώσει πλήρως ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία του, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από τη Βρετανία που προειδοποιεί ότι η long COVID-19 μπορεί να γίνει μια κοινή πάθηση.
Πιο συγκεκριμένα, μόνο το 26% από τους ασθενείς ανέφερε ότι είχε αναρρώσει πλήρως από τον κορονοϊό πέντε μήνες μετά τη νοσηλεία του, με το ποσοστό να αυξάνεται λίγο στο 28,9% δώδεκα μήνες μετά τη νοσηλεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η έρευνα αυτή, την οποία παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών (ECCMID) και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine, χρησιμοποίησε τα δεδομένα ενήλικων ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε 39 βρετανικά νοσοκομεία από τις 7 Μαρτίου 2020 ως τις 18 Απριλίου 2021.
Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 2.300 ασθενείς και εξετάστηκε η ανάρρωση 807 εξ αυτών πέντε και δώδεκα μήνες αφού έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Εξάλλου με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γυναίκες είναι κατά 33% λιγότερο πιθανό να έχουν αναρρώσει πλήρως σε σχέση με τους άνδρες, ενώ οι υπέρβαροι έχουν τις μισές πιθανότητες να έχουν αναρρώσει πλήρως σε σχέση με τους ασθενείς με κανονικό βάρος. Παράλληλα όσοι χρειάστηκαν αναπνευστήρα στη διάρκεια της νοσηλείας τους είναι 58% λιγότερο πιθανό να έχουν αναρρώσει πλήρως.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μεταξύ των πιο συχνών συμπτωμάτων της μακροχρόνιας covid που ανέφεραν οι ασθενείς ήταν η κόπωση, οι μυικοί πόνοι, διαταραχές ύπνου, αναπνευστικές δυσκολίες και η μείωση της σωματικής δραστηριότητας.
«Χωρίς αποτελεσματικές θεραπείες η μακροχρόνια covid θα μπορούσε να γίνει μια νέα μακροχρόνια πάθηση», δήλωσε ο Κρίστοφερ Μπράιτλινγκ του πανεπιστημίου του Λέστερ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ