Site icon NewsIT
12:04 | 15.03.24

Κορονοϊός: Η long Covid δεν υπάρχει – Ανατρεπτική μελέτη Αυστραλών γιατρών

Κορονοϊός: Η long Covid δεν υπάρχει – Ανατρεπτική μελέτη Αυστραλών γιατρών

FILE PHOTO: Passersby wearing protective face masks walks at Shibuya crossing after the government declared the second state of emergency for the capital and some prefectures, amid coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Tokyo, Japan January 9, 2021. REUTERS/Issei Kato/File Photo

Newsit Newsroom

Ανατρεπτική είναι μια μελέτη Αυστραλών γιατρών για τον κορονοϊό, καθώς εξηγούν πως long COVID δεν διαφέρει από τα άλλα σύνδρομα που εκδηλώνονται μετά τις ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη και εισηγούνται να σταματήσει η χρήση του όρου, διότι υποδηλώνει ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστό και μπορεί να δημιουργεί υπερεπαγρύπνηση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει ως long COVID ή post COVID την ύπαρξη συμπτωμάτων τρεις ή περισσότερους μήνες μετά την αρχική λοίμωξη από τον κορονοϊό, που δεν εξηγούνται από άλλη αιτία. Ωστόσο, η νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε.

Σύμφωνα με τον ορισμό του ΠΟΥ, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είχαν εκδηλωθεί κατά την αρχική λοίμωξη και να συνεχίζονται. Ή μπορεί να εκδηλωθούν για πρώτη φορά μετά την αρχική ανάρρωση. Ενδέχεται επίσης να έχουν εξάρσεις και υφέσεις, ενώ γενικώς επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργικότητα του πάσχοντος.

Ωστόσο, οι επιστήμονες από το Queensland Health, τον δημόσιο τομέα Υγείας της πολιτείας του Κουήνσλαντ στην Αυστραλία, αναφέρουν πως και μετά τη γρίπη δημιουργούνται ανάλογα προβλήματα.

Αληθινά συμπτώματα, αλλά…

«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Τα συμπτώματα που περιγράφουν μετά την COVID-19 μερικοί ασθενείς, είναι αληθινά. Αυτό δεν αμφισβητείται», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχίατρος του Κουήνσλαντ Dr. John Gerrard. «Αυτό που λέμε είναι ότι η συχνότητα αυτών των συμπτωμάτων δεν είναι μεγαλύτερη μετά την COVID-19 απ’ ό,τι με άλλους αναπνευστικούς ιούς. Επομένως η χρήση του όρου long COVID είναι παραπλανητική και πιστεύω επιβλαβής».

Το Queensland Health πραγματοποίησε μελέτη σε 5.112 ενήλικες με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης. Μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2022 όλοι τους είχαν υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο με PCR. Ο έλεγχος έδειξε ότι:

  • Οι 2.399 έπασχαν από COVID-19
  • Οι 995 είχαν γρίπη
  • Οι 1.718 δεν είχαν κανένα από τα δύο (ομάδα ελέγχου)

Έναν χρόνο μετά τον μοριακό έλεγχο, οι γιατροί ήρθαν εκ νέου σε επαφή με τους συμμετέχοντες για να ελέγξουν την πορεία της υγείας τους. Συνολικώς το 16% είπαν ότι είχαν ακόμα συμπτώματα. Και το 3,6% είπαν ότι εξαιτίας τους είχαν μέτρια έως σοβαρή διαταραχή στην καθημερινότητά τους.

Νέα ευρήματα

Τα ευρήματα της μελέτης θα παρουσιασθούν λεπτομερώς τον Απρίλιο στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νόσων (ECCMID 2024) στη Βαρκελώνη. Σε σύνοψή τους που ανακοινώθηκε νωρίτερα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν βρήκαν ενδείξεις πως η long COVID είναι ξεχωριστή παθολογία.

Ειδικότερα, οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 που είχαν συνεχιζόμενη διαταραχή στην καθημερινότητά τους, ήταν παραπλήσιοι με εκείνους που είχαν ιστορικό γρίπης. Την διαταραχή αυτή είχε:

  • Το 3% των ασθενών που είχαν περάσει την COVID-19
  • Το 3,4% των ασθενών που είχαν περάσει γρίπη
  • Το 4,1% των ασθενών της ομάδας ελέγχου

Οι επιστήμονες δεν βρήκαν διαφορά ούτε στα επιμέρους συμπτώματα. Το ποσοστό όσων ανέφεραν ένα ή περισσότερα από τα συχνότερα ήταν το ίδιο (94%) στους ασθενείς με ιστορικό γρίπης ή COVID-19. Οι ασθενείς αυτοί μπορεί να είχαν:

  • Κόπωση
  • Επιδείνωση των συμπτωμάτων τους μετά τη σωματική καταπόνηση
  • Ομίχλη εγκεφάλου (θολωμένο μυαλό)
  • Αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση

Ο αριθμός των ασθενών

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι μάλλον η long COVID δεν θεωρήθηκε ξεχωριστή παθολογία επειδή ήταν πιο σοβαρή. Απλώς εκδηλώθηκε σε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε σύντομο χρονικό διάστημα, είπε ο Dr. Gerrard στους δημοσιογράφους.

«Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε όρους όπως η long COVID», τόνισε. «Υποδηλώνουν λανθασμένα ότι υπάρχει κάτι μοναδικό και ξεχωριστό στα παρατεταμένα συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Η ορολογία αυτή προκαλεί αναίτιο φόβο και, σε μερικές περιπτώσεις, υπερβολική επαγρύπνηση, που μπορεί να παρεμποδίζει την ανάρρωση».

Πηγή: iatropedia.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version