Site icon NewsIT

Κορονοϊός – Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ: Αυτή είναι η νέα 60μελής επιτροπή – Επικεφαλής ο Τσιόδρας

12.10.2021 | 15:13
Κορονοϊός – Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ: Αυτή είναι η νέα 60μελής επιτροπή – Επικεφαλής ο Τσιόδρας

Εξήντα κορυφαίοι ακαδημαϊκοί επιστήμονες της Ελλάδας, συμμετέχουν στη νέα «Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης της Πανδημίας» που ανακοινώθηκε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και θα επικεντρωθεί στο επιστημονικό έργο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού

Η επιτροπή θεσμοθετήθηκε ύστερα από ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης και πρόκειται για ένα αυστηρά ακαδημαϊκό όργανο, που θα γνωμοδοτεί σε ερωτήματα της Ιατρικής Σχολής και του Πανεπιστημίου, θα επεξεργάζεται ερευνητικά θέματα και θα συντονίζει τη συμμετοχή της Ιατρικής Σχολής σε κλινικές μελέτες και θεραπευτικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση των ασθενών με COVID.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής «θα συνεργάζεται, όποτε της ζητηθεί, με τα αρμόδια Υπουργεία υποβοηθώντας το έργο όλων των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας. Η Ιατρική Σχολή από την πρώτη ημέρα που νόσησε ο πρώτος ασθενής έως σήμερα συμμετέχει με όλο το δυναμικό της στην ταχύτερη επάνοδο στην κανονικότητα».

Όλα τα ονόματα της νέας «Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης Πανδημίας»

Μετά από ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης, Γενικός Συντονιστής της Επιτροπής αναλαμβάνει, ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτήριος Τσιόδρας με αναπληρώτρια την Καθηγήτρια ΜΕΘ – Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου.

Στους επιμέρους επιστημονικούς τομείς που καθορίστηκαν, υπεύθυνοι θα είναι, αντίστοιχα:

Λοιμωξιολογία – Σωτήριος Τσιόδρας, ΜΕΘ – Αναστασία Κοτανίδου,
Πνευμονολογία – Αντωνία Κουτσούκου,
Επιδημιολογία – Παγώνα Λάγιου,
Μικροβιολογία – Σπύρος Πουρνάρας και Γεωργία Βρυώνη,
Υπεύθυνος Εμβληματικής Δράσης Υπουργείου Ανάπτυξης – Βασίλειος Γοργούλης.
Τα μέλη της Επιτροπής
Μέλη της Επιτροπής είναι 60 Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στα επιστημονικά πεδία: λοιμωξιολογία, πνευμονολογία, ΜΕΘ, επιδημιολογία – στατιστική, μικροβιολογία, ανοσολογία.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν οι Καθηγητές (αλφαβητικά):

Αναστασοπούλου Κ., Αντωνιάδου Α., Βασιλακόπουλος Θ., Βασιλειάδης Ι., Βρυώνη Γ., Γιαμαρέλλος-Μπούρμπουλης Ε., Γκράτζιου Γ., Γοργούλης Β., Γουλές Α., Δημητρούλια Ε., Δημόπουλος Γ., Δημοπούλου Ι., Ευαγγέλου Κ., Ζακυνθινός Σ., Ζαούτης Θ., Καλομενίδης Ι., Καπαρός Γ., Καρακατσάνη Α., Κατσαούνου Π., Καψογεώργου Ε., Κοτανίδου Α., Κουλούρης Ν., Κουμάκη Β., Κουτσούκου Α., Λάγιου Π., Λουκίδης Σ., Μάγειρα Ε., Μαγιορκίνης Γ., Μάναλη Ε., Μανουσάκης Μ., Μεντζελόπουλος Σ., Μίχος Α., Μπακάκος Π., Μπενέτου Β., Μπουφίδου Φ., Νάσκα Α., Ορφανός Σ., Παπαδόπουλος Α., Παπαευαγγέλου Β., Παρασκευής Δ., Πουλάκου Γ., Πουρνάρας Σ., Ροβίνα Ν., Ρούτση Χ., Ρούτσιας Ι., Σαμάρκος Μ., Σαμπατάκου Ε., Σιαφάκας Ν., Σπανάκης Ν., Σπυρίδης Ν., Σπούλου Β., Στρατάκος Γ., Σύψα Β., Σύψας Ν., Τσαγκάρης Η., Τσακρής Α., Τσιόδρας Σ., Τσολιά Μ., Χατζηπαναγιώτου Σ., Ψυχογιού Μ..

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή θα οργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις προς τους φοιτητές και την κοινότητα, δράσεις ενημέρωσης προς το κοινό, εθελοντικές συμβουλευτικές δράσεις σχετιζόμενες με την δημόσια υγεία και την πανδημία.

Γεράσιμος Σιάσος: «Αν μας ζητηθεί γνωμοδότηση για θέμα της πανδημίας από το Υπουργείο Υγείας θα την παρέχουμε»

Μιλώντας στο iatropedia.gr o πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, αναφέρει πως πρόκειται για μια καθαρά ακαδημαϊκή επιτροπή:

«Ο ρόλος της θα είναι κυρίως στην εκπαίδευση και στην έρευνα. Δηλαδή, δεν θα έχει ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας. Αυτό είναι ρόλος του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων επιτροπών. Θα ασχολείται με την εκπαίδευση, την έρευνα, τις κλινικές μελέτες, τα ερευνητικά πρωτόκολλα και την συμβουλευτική προς τους φοιτητές. Από κει και πέρα, αν ζητηθεί οποιαδήποτε συνεργασία ή γνωμοδότηση σε κάποιο θέμα από το Υπουργείο Υγείας, ως επιστημονικός φορέας θα μπορούμε να τοποθετηθούμε. Ομόφωνα η Ιατρική Σχολή πρότεινε ως γενικό συντονιστή αυτής της Επιτροπής τον Σωτήρη Τσιόδρα, και ο ίδιος αποδέχθηκε. Θα έχει διάφορους τομείς ενδιαφέροντος η Επιτροπή, δηλαδή και τομέα Επιδημιολογίας, τομέα Λοιμωξιολογίας, τομέα Πνευμονολογίας και ανάλογα τον τομέα, θα υπάρχουν και σχετικές δράσεις. Το πρόσημο και ο χαρακτήρας αυτής της Επιτροπής θα είναι καθαρά ακαδημαϊός με κύριους τομείς την εκπαίδευση και την έρευνα», τονίζει συγκεκριμένα ο κ. Σιάσος.

Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version