Μπορεί στην αρχή της πανδημίας κάποια φάρμακα -όπως το Paxlovid της Pfizer- να χρησιμοποιούνταν ευρέως από ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό, σήμερα ωστόσο, μπορεί να αποτελούν μια επικίνδυνη επιλογή, καθώς ενδέχεται να μην είναι τοσο αποτελεσματικά ενώ αλληλεπιδρούν με άλλα, ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Αυτό δημοσιεύει το Politico, το οποίο κάνει εκτενές ρεπορτάζ για τα αντιιικά φάρμακα που είχε προωθήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν.
Η έλλειψη εξειδικευμένων θεραπειών για τον Covid-19 για άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα έχει αφήσει εκατομμύρια Αμερικανούς με περιορισμένες επιλογές εάν αρρωστήσουν, καθώς διανύουμε έναν αβέβαιο χειμώνα.
Η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα – όπως εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν και στον Ντόναλντ Τραμπ το 2020- θεωρήθηκε τότε ως μια θεραπεία που αλλάζει τους κανόνες του «παιχνιδιού» απέναντι στον Covid.
Ωστόσο, σήμερα, δύο χρόνια μετά την πολυσυζητημένη θεραπεία του Τραμπ, τα μονοκλωνικά είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά στις τωρινές παραλλαγές του Covid.
Τα εύκολα στη χορήγηση αντιιικά φάρμακα, όπως το Paxlovid, δεν είναι ασφαλή για όλους τους ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους, επειδή αλληλεπιδρούν με πολλά άλλα φάρμακα.
Την ίδια ώρα, η κρατική χρηματοδότηση για έρευνα αποτελεσματικών φαρμάκων που υπήρχε στην αρχή της πανδημίας, έχει πλέον «στερέψει» και οι νομοθέτες αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στις σχετικές εκκλήσεις του προέδρου Μπάιντεν.
Χωρίς την κρατική χρηματοδότηση, είναι φυσικά μικρό το κίνητρο για τους κατασκευαστές φαρμάκων να εργαστούν για νέες θεραπείες αντισωμάτων που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές.
Κάπως έτσι, οι ασθενείς υψηλού κινδύνου θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν σε μια ενδεχόμενη μόλυνση με κορονοϊό και να πλημμυρίσουν τα νοσοκομεία. Όλα αυτά, σε ένα σύστημα υγείας ήδη «πληγωμένο» και επιβαρυμένο, από πολλά περιστατικά με γρίπη και RSV.
«Ακριβώς επειδή βγήκαμε από τη φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας δεν σημαίνει ότι ο Covid τελείωσε ή ότι δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο», δήλωσε η Leana Wen, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington και πρώην επίτροπος υγείας της Βαλτιμόρης.
«Εκατομμύρια Αμερικανοί είναι ευάλωτοι σε σοβαρή νόσηση»…
Στο μεταξύ, ο FDA απέσυρε την έγκριση για τέσσερις θεραπείες αντισωμάτων το 2022 καθώς η Όμικρον και οι πολλές υποπαραλλαγές της εξάλειψαν την αποτελεσματικότητά τους.
Οι θεραπείες απευθύνονταν σε ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid που θεωρούνταν ότι διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο και να καταλήξουν να νοσηλευτούν.
Το Remdesivir, ένα άλλο αντιικό που χορηγείται ενδοφλεβίως, είναι μια άλλη θεραπευτική επιλογή για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, αλλά απαιτεί εγχύσεις για τρεις ημέρες είτε σε νοσοκομειακό περιβάλλον είτε σε εξωτερικά ιατρεία. Το Υπουργείο Υγείας της Αμερικής προτρέπει τις πολιτείες να υποστηρίξουν τα τμήματα υγείας και τη δημιουργία κλινικών έγχυσης για να έχουν περισσότεροι πολίτες πρόσβαση στο Remdesivir.
Η θεραπεία με πλάσμα παραμένει μια επιλογή για ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους που μολύνονται από τον ιό, αλλά η διαθεσιμότητά του δεν είναι μεγάλη σε όλη τη χώρα. Επίσης, είναι δύσκολο να χορηγηθεί και απαιτεί να γίνει ομαδοποίηση αίματος για τον λήπτη.