Site icon NewsIT

Κορονοϊός: «Κόπωση» των πολιτών από τα πολλαπλούς εμβολιασμούς – Γιατί δεν πρέπει να περιμένουμε τα νεότερα εμβόλια

19.09.2022 | 06:59
Κορονοϊός: «Κόπωση» των πολιτών από τα πολλαπλούς εμβολιασμούς – Γιατί δεν πρέπει να περιμένουμε τα νεότερα εμβόλια

«Αναιμικό» είναι το ενδιαφέρον των πολιτών που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα για τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορονοϊού, τα οποία ξεκίνησαν να χορηγούνται στη χώρα μας από την περασμένη Τετάρτη (14/09). Κάτι που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν «λάθος».

Ένας από τους λόγους είναι η «κόπωση» του πληθυσμού από τους πολλαπλούς εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι δικαιούχοι των εμβολίων της νεότερης αναμνηστικής δόσης … περιμένουν το επόμενο ενημερωμένο εμβόλιο που καλύπτει και την παραλλαγή Όμικρον 5. 

Όσοι έχουν εμβολιαστεί με το τελευταίο εμβόλιο πριν από τουλάχιστον τέσσερις μήνες και έχουν λόγους να ενισχύσουν την προστασία τους θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα και να μην περιμένουν τα επόμενα εμβόλια, επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Εγκρίθηκε και το δεύτερο εμβόλιο για την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5 από τον ΕΜΑ και αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες. Όμως, πρέπει να πω πως σε σύγκριση με το εμβόλιο που χορηγείται τώρα στα εμβολιαστικά κέντρα, δεν θα έχουν μεγάλη διαφορά αυτά τα εμβόλια. Εγώ, γι’ αυτό συστήνω σε όποιον είναι να κάνει εμβόλιο να το κάνει να μην περιμένει. Δηλαδή, αν είναι σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ή ηλικιωμένος και έχουν περάσει πάνω από 4 μήνες από τότε που έκανε την προηγούμενη δόση να μην περιμένει έναν ή δύο μήνες ακόμη. Να πάει τώρα να το κάνει», αναφέρει ο επιστήμονας.

Η «κόπωση» των πολιτών από τα πολλά εμβόλια

Το ενδιαφέρον των πολιτών για τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς κατά της Covid-19 είναι προς το παρόν μειωμένο. Από την περασμένη Τετάρτη (14/09), όταν ξεκίνησαν στην Ελλάδα να χορηγούνται τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια και μέχρι σήμερα, οι αναμνηστικές δόσεις που δόθηκαν δεν ξεπερνούν τις 12.000.

Οι λόγοι είναι πολλοί. Από τη μία, οι πολίτες έχουν επαναπαυθεί καθώς υπάρχει εμφανής μείωση της διασποράς της πανδημίας και κάθετη πτώση των επιδημιολογικών δεικτών και από την άλλη, υπάρχει μια αναμενόμενη «κόπωση» από τους επαναλαμβανόμενους εμβολιασμούς.

Το τελευταίο φαινόμενο είναι παγκόσμιο, παραδέχθηκε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου:

«Η κόπωση από τον εμβολιασμό είναι όντως ένα φαινόμενο που παρατηρείται διεθνώς και δεν νομίζω ότι υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για τον τρόπο που μπορεί κανείς να κάνει ανάταξη αυτού του φαινομένου. Οπωσδήποτε η ενημέρωση -η σωστή ενημέρωση όχι η πιεστική ενημέρωση, γενικότερα η πίεση- νομίζω ότι δρα ευεργετικά», ανέφερε συγκεκριμένα η ίδια, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ενημέρωσης για τα εμβόλια.

Εχθρός του «καλού» είναι το «καλύτερο»

Ένας άλλος πολύ σημαντικός λόγος της χαμηλής ζήτησης των εμβολίων είναι πως πολλοί στην Ελλάδα τηρούν στάση αναμονής, παρά τις αντίθετες υποδείξεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Δεν εμβολιάζονται -όπως λένε- καθώς περιμένουν τα νέα ακόμη πιο επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία καλύπτουν και τις πιο πρόσφατες εκδοχές του κορονοϊού, δηλαδή της υποπαραλλαγές της Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Αντίθετοι σε αυτή τη λογική είναι οι επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν σε κάθε τόνο, πως οι ευπαθείς ομάδες των ηλικιωμένων και των ασθενών με σοβαρές χρόνιες ασθένειες θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα.

Το νέο εμβόλιο, λέει ο Καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, θα είναι ενδεχομένως “λίγο” καλύτερο και όχι «εντυπωσιακά» καλύτερο:

«Το κάθε νέο εμβόλιο βγαίνει γιατί θέλουμε κάτι καλύτερο και πάντα προσπαθούμε να πετύχουμε κάτι ακόμη καλύτερο. Βγαίνει δοκιμάζεται και μετά βγάζουμε το συμπέρασμα, αν και κατά πόσο τελικά είναι καλύτερο. Χειρότερο δεν θα είναι… Είναι ίσως καλό, ισάξιο δηλαδή με το προηγούμενο και μπορεί και “λίγο” καλύτερο. Δεν πρόκειται να είναι “πολύ” καλύτερο. Δεν αποτελεί δηλαδή λόγο να περιμένει κανείς, για να πάει η αποτελεσματικότητά του από το 95%, στο 97%. Δεν έχει να κερδίσει κάτι. Γι’ αυτό είναι λάθος για μένα να περιμένει κάποιος που πρέπει να κάνει το εμβόλιο, ένα ή δύο μήνες για να κάνει αυτό που θα έρθει», σημειώνει ο Καθηγητής Φαρμακολογίας.

Οι πρώτες παραδόσεις των νέων αυτών εμβολίων κατά της Όμικρον 4 και 5, που επικρατούν σήμερα στη χώρα μας, αναμένονται την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όπως τόνισαν στην τελευταία ενημέρωση για τους εμβολιασμούς οι αξιωματούχοι της Υγείας στην Ελλάδα.

Ο στόχος των νέων εμβολίων

Τα εμβόλια που καλύπτουν τις επικρατούσες σήμερα παραλλαγές του κορονοϊού Όμικρον 4 και Όμικρον 5, ήταν απαίτηση των διεθνών ρυθμιστικών αρχών προς τις παρασκευάστριες εταιρίες των εμβολίων, έτσι ώστε να συμβάλλουν στην αποτροπή των αρχικών λοιμώξεων.

Ωστόσο, οι επιστήμονες ανά τον κόσμο, υποστηρίζουν πως δεν είναι σίγουροι εάν ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι κολλάμε την Όμικρον 5, αλλά δεν έχουμε σοβαρά συμπτώματα και δεν πάμε στο νοσοκομείο. Μπορεί ίσως με αυτό το εμβόλιο που καλύπτει και την Όμικρον 5 να μειωθεί και ο αριθμός των ατόμων που κολλάνε. Μπορεί και όχι δεν το ξέρουμε αυτή τη στιγμή», λένε.

Ένας επιπλέον λόγος που δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν τις αναμνηστικές τους δόσεις όσοι πρέπει να θωρακιστούν είναι πως δεν αποκλείεται σύντομα να εμφανιστεί μια ακόμη νέα παραλλαγή, η οποία επίσης να μην καλύπτεται από τα τελευταία ενημερωμένα εμβόλια:

«Η Όμικρον που προέκυψε πέρυσι αρχές τις χρονιάς, αλλά και οι Όμικρον 4 και 5, αλλά ακόμη και η Κένταυρος της ίδιας οικογένειας, δεν είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους όσον αφορά τη σοβαρή νόσο και ελέγχονται με τα εμβόλια που έχουμε», λέει ο Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος και προσθέτει:

«Αν προκύψει, μια νέα παραλλαγή έχει σημασία να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη ανοσία για να αντιμετωπίσουμε τη νέα παραλλαγή και όχι απαραίτητα να μην κολλήσουμε. Αυτός είναι ένα λόγος που προσπαθούμε να μην σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα δηλαδή να προκύψει μία νέα παραλλαγή που θα είναι πιο επιβαρυντική», καταλήγει ο ίδιος.

Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version