Υγεία

Κορονοϊός: Ο δείκτης μάζας σώματος δείχνει τον κίνδυνο για νόσηση ή θάνατο ειδικά στους νέους

Ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση από κορονοϊό αυξάνεται γραμμικά με την αύξηση του σωματικού βάρους σε άτομα με BMI >23 kg/m2, ειδικά σε νεαρές ηλικίες. 

Οι γιατροί του ΕΚΠΑ συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης του έγκριτου διεθνούς επιστημονικού περιοδικού, The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Όπως αναφέρουν, έχει παρατηρηθεί από νωρίς ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από COVID-19.

Η μελέτη όμως, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Diabetes & Endocrinology, καταδεικνύει ότι ο κίνδυνος αυξάνεται ήδη όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ, BMI) είναι μεγαλύτερος από 23 kg/m2, τιμή που βρίσκεται στα υγιή όρια (ΒΜΙ σε kg/m2 <18,5: ελλιποβαρής, 18,5-25: νορμοβαρής, 25-30: υπέρβαρος, >30: παχύσαρκος).

Η μελέτη συμπεριέλαβε προοπτικά ασθενείς μεγαλύτερους των 20 ετών που νόσησαν από COVID-19 στην Αγγλία μεταξύ 24 Ιανουαρίου και 30 Απριλίου 2020.

Μεταξύ 6.910.695 ασθενών που πληρούσαν τα κριτήρια για τη μελέτη, 13.503 ασθενείς (0.2%) εισήχθησαν στο Νοσοκομείο, 1.601 (0.02%) νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 5.479 (0.08%) απεβίωσαν.

Για ασθενείς με BMI >23 kg/m2 διαπιστώθηκε γραμμική αύξηση του κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή θάνατο ανάλογα με το BMI. Συγκεκριμένα, για κάθε μονάδα αύξησης του BMI παρατηρήθηκε 5% αύξηση του κινδύνου για εισαγωγή στο Νοσοκομείο, 10% αύξηση του κινδύνου για νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 4% αύξηση του κινδύνου για θάνατο.

Ενδιαφέρον έχει ότι η δυσμενής αυτή επίδραση του σωματικού βάρους ήταν μεγαλύτερη σε νέους ηλικίας 20-39 ετών και σε ανθρώπους της μαύρης φυλής. Ήταν, μάλιστα, ανεξάρτητη από την παρουσία άλλων συννοσηροτήτων. Οι ερευνητές σχολιάζουν ότι, παρόλο που δεν έχει ακόμη πλήρως αποδειχθεί, οι παρεμβάσεις που μειώνουν το σωματικό βάρος μπορεί να ελαττώσουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19.  

Την μελέτη συνόψισαν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ). 

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα