Site icon NewsIT
10:11 | 13.10.21

Κορονοϊός: Οι περιοχές με περισσότερο πράσινο έχουν λιγότερα κρούσματα

Κορονοϊός: Οι περιοχές με περισσότερο πράσινο έχουν λιγότερα κρούσματα

A view of Central Park in a file photo. REUTERS/Seth Wenig

Newsit Newsroom

Μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη συσχετίζει για πρώτη φορά την ύπαρξη πρασίνου σε μία περιοχή με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού!

Οι επιστήμονες τόνισαν, πάντως, ότι ανακάλυψαν μία συσχέτιση ανάμεσα στους χώρους πρασίνου και στην πιθανότητα λοίμωξης από κορονοϊό και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Αστικής Φύσης του επιστημονικού ινστιτούτου San Francisco Estuary Institute (SFEI) του Σαν Φρανσίσκο και του Κολλεγίου Γεωπονικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, με επικεφαλής την Έρικα Σπότσγουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Βιωσιμότητας «Nature Sustainability», μελέτησαν στατιστικά στοιχεία σε επίπεδο γειτονιάς και ζωνών ταχυδρομικού κώδικα για 17 αμερικανικές πόλεις, αφενός σε σχέση με το διαθέσιμο πράσινο που υπήρχε για τους κατοίκους (σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους όπως πάρκα και κήπους), καθώς και τον αριθμό κρουσμάτων σε κάθε περιοχή.δ

Η σημαντική συμβολή του πρασίνου

Διαπιστώθηκε ότι σε κάθε αύξηση κατά 0,1% του δείκτη ύπαρξης πρασίνου (Normalized Difference Vegetation Index) αντιστοιχούσε μία μείωση κατά 4,1% στα διαγνωσμένα κρούσματα Covid-19. Για κάποιο λόγο εάν ένας άνθρωπος ζει σε περιοχή με πολλά δέντρα και γενικότερα με πολύ πράσινο γύρω του, φαίνεται να κινδυνεύει λιγότερο να μολυνθεί από τον κορονοϊό.

«Εκπλαγήκαμε που βρήκαμε ότι το περισσότερο πράσινο σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά Covid-19», δήλωσε η Σπότσγουντ. Μία πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Μινγκ Κούο του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, είναι ότι, όπως έχουν δείξει και άλλες μελέτες, όσο στενότερη και συχνότερη επαφή με τη φύση έχει κάποιος τόσο ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημά του και έτσι έχει ισχυρότερη άμυνα έναντι γενικότερα των λοιμώξεων.

Άρα και στην περίπτωση του κορονοϊού μπορεί να τον καταπολεμήσει καλύτερα, πριν η λοίμωξη εδραιωθεί ή εμφανίσει συμπτώματα.

Πως συνδέεται

«Αυτό είναι αληθινό για όλους τους ιούς που έχουμε μελετήσει, συνεπώς δεν θα αποτελούσε έκπληξη να ισχύει επίσης και για τον κορονοϊό. Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα σωρό άλλους τρόπους που η φύση βοηθά στην καταπολέμηση των ασθενειών, όπως είναι η μείωση του στρες. Άρα, στην πραγματικότητα, μάλλον θα ήταν προβληματικό εάν δεν βρίσκαμε τη φύση να έχει έναν προστατευτικό ρόλο απέναντι στην πανδημία», ανέφερε η δρ Κούο.

Η έκθεση στο πράσινο δεν μειώνει μόνο το στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά επίσης μειώνει τη ρύπανση του αέρα, η οποία και αυτή έχει συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα λοίμωξης από κορονοϊό. Ακόμη, όσοι ζουν σε σπίτια με κήπους ή κοντά σε πάρκα και άλλους χώρους πρασίνου, είναι πιθανότερο να έρχονται σε κοινωνικές επαφές σε υπαίθριους και όχι σε κλειστούς χώρους, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικό οι δήμοι να κρατούν ανοικτά, ασφαλή και προσβάσιμα τα πάρκα, άλση και άλλους χώρους πρασίνου. «Σε βάθος χρόνου», σύμφωνα με την Κούο, «είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα ανισότητα με το φύτεμα δέντρων και άλλες παρεμβάσεις αύξησης του πρασίνου στις φτωχότερες γειτονιές. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως το πρασίνισμα μπορεί να έχει σημαντική αξία για τη δημόσια υγεία πολύ πέρα από την πανδημία».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version