Site icon NewsIT

Κορονοϊός: Σε έξαρση η νέα υποπαραλλαγή Xec στην Ευρώπη

13.09.2024 | 16:30
Κορονοϊός: Σε έξαρση η νέα υποπαραλλαγή Xec στην Ευρώπη

Ραγδαία εξαπλώνεται στην Ευρώπη και τον κόσμο μία νέα υποπαραλλαγή που δημιούργησε ο κορoνοϊός και η οποία ονομάστηκε Xec (ξεκ ή ζεκ στα γερμανικά).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, η υποπαραλλαγή του κορονοϊού, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Βερολίνο στα τέλη Ιουνίου. Αποτελεί ανασυνδυασμό δύο προγενέστερων υποπαραλλαγών και προβληματίζει τους επιστήμονες διότι εξαπλώνεται πολύ γρήγορα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τα τέλη του Αυγούστου είχαν εντοπιστεί τουλάχιστον 111 θετικά κρούσματα σε 15 χώρες του κόσμου. Οι χώρες αυτές βρίσκονται σε τρεις διαφορετικές ηπείρους.

Στην πραγματικότητα, μετά την εμφάνισή της άρχισε να εξαπλώνεται γρήγορα σε Ευρώπη,  Βόρειο Αμερική και Ασία. Μάλιστα επιστήμονες εκτιμούν ότι θα μπορούσε να απειλήσει την κυριαρχία άλλων υποπαραλλαγών του ιού, όπως οι FliRT.

Εκτός από τη Γερμανία, άλλες χώρες που έχουν αναφέρει κρούσματα είναι ενδεικτικά:

  • Η Ιταλία
  • Οι ΗΠΑ
  • Η Ισπανία
  • Το Ισραήλ
  • Η Δανία
  • Η Ολλανδία

«Σίγουρα θα επικρατήσει»

Η υποπαραλλαγή Xec είναι ανασυνδυασμός δύο προγενέστερων. Της KS.1.1 που ανήκει στις παραλλαγές FLiRT και της KP.3.3 (είναι γνωστή και ως FLuQE variant). Οι επιστήμονες την παρακολουθούν στενά διότι εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με μερικές εκτιμήσεις τα κρούσματά της τον Αύγουστο αυξάνονταν κατά 3,8% την ημέρα ή 27% την εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμα Κορονοϊός: Απίστευτος διάλογος της Ματίνας Παγώνη με την Ανθή Βούλγαρη για τη νέα παραλλαγή xec

Οι ρυθμοί αυτοί είναι από τους πιο γρήγορους που έχουν καταγραφεί. «Η υποπαραλλαγή Xec μόλις άρχισε να κυκλοφορεί στον κόσμο και εδώ (στις ΗΠΑ)», δήλωσε στους Los Angeles Times ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής Μοριακής Ιατρικής Dr. Eric Topol, αντιπρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps, στην Καλιφόρνια.

Όπως είπε θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες, ίσως και δύο μήνες, πριν επικρατήσει και προκαλέσει νέο κύμα της COVID. Ωστόσο εκτίμησε ότι «σίγουρα θα επικρατήσει… φαίνεται ότι θα είναι η νέα μεγάλη παραλλαγή».

Αν και η παραλλαγή Xec έχει φτάσει στις ΗΠΑ, προς το παρόν προκαλεί λίγα κρούσματα. Γι’ αυτό και δεν έχει αρχίσει ακόμα να καταγράφεται ξεχωριστά. Αυτό θα συμβεί όταν ξεπεράσει το 1% των συνολικών κρουσμάτων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι έως και σήμερα, η υποπαραλλαγή Xec δεν είχε ενταχθεί στις υποπαραλλαγές που παρακολουθεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).

Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version