Μια σοβαρή αποκάλυψη έρχεται να ανακινήσει το θέμα της αυξημένης θνητότητας των βαρέως πασχόντων από κορονοϊό στο ΕΣΥ. Επιστημονική μελέτη του Καθηγητή Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρη Τσιόδρα και του στενού συνεργάτη του επικ. Καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρου Λύτρα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Την ώρα που η χώρα μας καταγράφει το μακάβριο ρεκόρ των 130 νεκρών σε ένα 24ωρο από την πανδημία, ελληνική μελέτη με την υπογραφή του Σωτήρη Τσιόδρα και που αφορά στην περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 – Μαϊου 2021, συσχετίζει την “σημαντικά αυξημένη ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα” στο ΕΣΥ με την σταδιακή επιβάρυνση που υφίστανται οι ΜΕΘ από βαριά πάσχοντες ασθενείς, αλλά και εξαιτίας της νοσηλείας των ασθενών εκτός ΜΕΘ και μακριά από την πρωτεύουσα της Αττικής.
Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία κοινοποίησε σε λογαριασμό του στα social media, ο Καθηγητής Λύτρας, συνοδευόμενα από σχόλια για τις ελλείψεις και παραλείψεις που υπάρχουν στο ελληνικό ΕΣΥ, συνοψίζονται στα εξής:
1. Όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει *κλιμακωτά* η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς.
2. Διασωλήνωση σε νοσοκομείο *εκτός Αττικής* σχετιζόταν με +35-40% ⬆️θνητότητα.
«Νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα — παρ’ότι αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), κ (β) *εν μέρει* ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση,άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή», αναφέρουν σε άλλο σημείο τα συμπεράσματα της μελέτης.
Πιο συγκεκριμένα, όπως καταδεικνύει η έρευνα από τους 3988 θανάτους διασληνωμένων που αναλύθηκαν, 1535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν:
- με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους),
- σε νοσοκομεία Αττικής, και
- εντός ΜΕΘ.
Δείτε ολόκληρη τη μελέτη ΕΔΩ
«Το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον μεγάλο φορτίο των διασωληνωμένων»
Σύμφωνα με τους Καθηγητές Τσιόδρα και Λύτρα, τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, «χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον έχουμε κραυγαλέα & απαράδεκτη *υγειονομική ανισότητα* μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας», σχολιάζει ο Καθηγητής Λύτρας.
“Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ’αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα”, αναφέρει στην ανάρτησή του ο Καθηγητής Λύτρας και προσθέτει:
“Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζεις, και σε ποιά περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις.
Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης κ ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα».
Ο Καθηγητής καταλήγει σε ορισμένες επισημάνσεις:
(1) Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο **ανώτατο** επίπεδο.
Τώρα, μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι.
(2) Εφ’όσον εξακολουθούμε να έχουμε πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία, είναι αυτονόητο πως η ανάλυση θα επαναληφθεί/επικαιροποιηθεί στο μέλλον, ώστε να δούμε πως ανταπεξέρχεται το σύστημα υγείας και στο τρέχον πανδημικό κύμα.
Και (3) η (εξαιρετική) ιδέα γι’αυτή την ανάλυση δεν ήταν δική μου αλλά του @STsiodras, εγώ βοήθησα με την υλοποίηση.
Δείτε τις αναρτήσεις του Καθηγητή Λύτρα:
Και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ⬆️φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες.
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 14, 2021
Επιπλέον έχουμε κραυγαλέα & απαράδεκτη *υγειονομική ανισότητα* μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας.
Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζεις, και σε ποιά περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις.
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 14, 2021
Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης κ ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα.
Μερικές σημαντικές επισημάνσεις:
(1) Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο **ανώτατο** επίπεδο.
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 14, 2021
Τώρα, μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι.
Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr