Κυριακή, 24 Νοε.
11oC Αθήνα

Κορονοϊός: Το φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C στα παιδιά είναι πιο συχνό απ’ ό,τι είχε αναφερθεί – Ποια όργανα «χτυπά»

Κορονοϊός: Το φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C στα παιδιά είναι πιο συχνό απ’ ό,τι είχε αναφερθεί – Ποια όργανα «χτυπά»
Φωτογραφία αρχείου

Το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορoνοϊός (MIS-C), είναι πιο συχνό και σοβαρό απ’ ό,τι πίστευε έως τώρα η επιστημονική κοινότητα, προειδοποιούν γιατροί από τις ΗΠΑ.

Αναλύοντας δεδομένα από 31 αμερικανικές πολιτείες, που καλύπτουν το 77% του αμερικανικού πληθυσμού, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περίπου 17 στα 100 παιδιά που νοσηλεύονται με κορονοϊό, πάσχουν από το σύνδρομο.

Το σύνδρομο πρωτοπεριγράφηκε το 2020. Προκαλεί φλεγμονή σε διάφορα σημεία του σώματος και μπορεί να προσβάλλει ζωτικά όργανα, όπως:

-Την καρδιά
-Τους νεφρούς
-Τους πνεύμονες
-Τον εγκέφαλο

Ανάλογα με τα όργανα που προσβάλλονται, τα παιδιά εκδηλώνουν τα ανάλογα συμπτώματα. Το MIS-C μπορεί να είναι σοβαρό και να απειλήσει τη ζωή.

Η δήλωση των κρουσμάτων του είναι προαιρετική ακόμα και στις ΗΠΑ, όπου το σύστημα καταγραφής των νοσημάτων είναι πολύ λεπτομερές. Γι’ αυτό τον λόγο τα δεδομένα που αναφέρονται πιστεύεται ότι είναι ελλιπή και δεν αποτυπώνουν την αληθινή εικόνα.

Η νέα μελέτη

Το κενό αυτό θέλησε να καλύψει η νέα μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Οι ερευνητές εξέτασαν όλες τις νοσηλείες παιδιών και εφήβων με MIS-C και με COVID-19 σε περισσότερα από 4.000 νοσοκομεία έως και τις 22 Οκτωβρίου 2022. Συνολικά επρόκειτο για:

-23.686 νοσηλείες παιδιών με COVID-19
-4.107 νοσηλείες παιδιών με COVID-19 που είχε επιπλακεί από το σύνδρομο MIS-C

Τα παιδιά με MIS-C τυπικά ήταν νεότερα. Είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να είναι αγόρια, σε σύγκριση με τα παιδιά με COVID-19 χωρίς αυτή την επιπλοκή.

Ειδικότερα, η μέση ηλικία όσων εκδήλωσαν το σύνδρομο ήταν 9 ετών (κυμαινόταν από 5 έως 13 ετών). Το 59,5% ήσαν αγόρια. Αντίστοιχα, τα παιδιά χωρίς MIS-C είχαν μέση ηλικία 15 ετών (κυμαινόταν από 5 έως 18 ετών). Το 54,4% ήσαν αγόρια.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι στη διάρκεια της πανδημίας οι νοσηλείες λόγω του συνδρόμου ανέρχονταν σε 1,48 ανά 100.000 παιδιά τον μήνα. Από τα παιδιά, όμως, που έμπαιναν στο νοσοκομείο λόγω του κορωνοϊού, το 17% εκδήλωναν τελικά το σύνδρομο.

Η έκβαση

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την έκβαση των παιδιών. Όπως διαπίστωσαν, αυτή είχε άμεση σχέση με τον αριθμό των οργάνων που εκδήλωναν φλεγμονή. Όσο περισσότερα όργανα προσβάλλονταν, τόσο χειρότερη ήταν η έκβαση.

Στα παιδιά με προσβολή 2 οργάνων, η θνησιμότητα ήταν κάτω από 1%. Έφτανε όμως στο σχεδόν 6% στα παιδιά με προσβολή 6 ή περισσότερων οργάνων.

Ανάλογη αύξηση υπήρχε και στη μέση διάρκεια της νοσηλείας. Αυξανόταν από τις 4 ημέρες στα παιδιά με προσβολή 2 οργάνων, σε 8 ημέρες σε εκείνα με πολυοργανική προσβολή.

Επιπλέον, σχεδόν τριπλασιαζόταν ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών στα φάρμακα που χορηγούνταν στα παιδιά. Τέτοιου είδους παρενέργειες παρατηρήθηκε στο 5% όσων είχαν προσβολή 2 οργάνων, αλλά στο 18% όσων είχαν πολυοργανική προσβολή.

Συνολικά, περισσότερο από το 60% των παιδιών που νοσηλεύθηκαν με το σύνδρομο παρουσίασαν φλεγμονή σε περισσότερα των δύο οργάνων. Από αυτά τα παιδιά, το σχεδόν 8% είχαν φλεγμονή σε τουλάχιστον έξι όργανα. Ο μέσος όρος των προσβεβλημένων οργάνων σε όλα τα παιδιά με το σύνδρομο ήταν 3,1.

Η νέα μελέτη κατέδειξε επίσης ότι τα παιδιά από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είχαν πιο σοβαρή μορφή του συνδρόμου. Είχαν επίσης πιο παρατεταμένη νοσηλεία. Ανάλογες συσχετίσεις, όμως, δεν παρατηρήθηκαν στα νοσηλευθέντα παιδιά με COVID-19 αλλά χωρίς το σύνδρομο.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «μπορεί να είναι παραπλανητικό» το να βασίζονται οι γιατροί στα ευρήματα προγενέστερων μελετών για την έκβαση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου στα παιδιά, υπογραμμίζουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. «Η έκβασή του… παρουσιάζει σημαντική διακύμανση αναλόγως με τον αριθμό των πολυοργανικών δυσλειτουργιών», τονίζουν.

iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις