Site icon NewsIT

Κορονοϊός: Τριπλάσιο το ποσοστό θνητότητας σε σχέση με τη γρίπη

18.12.2020 | 11:14
Κορονοϊός: Τριπλάσιο το ποσοστό θνητότητας σε σχέση με τη γρίπη

Helen Sideropoulos-Einsargueix, a patient who has been suffering from COVID-19 symptoms for months, attends a rehabilitation medical appointment at the Foch hospital in Suresnes, near Paris, France, December 8, 2020. Picture taken December 8, 2020. REUTERS/Benoit Tessier

Κάποιοι, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ζαΐρ Μπολσονάρο (ομοϊδεάτης του και πρόεδρος της Βραζιλίας), αποκαλούσαν τον κορονοϊό «γριπούλα». Αν και νόσησαν, μυαλό δεν έβαλαν. Μάλλον δεν περιμένει κανείς να τους πείσει η γαλλική μελέτη πως ο κορονοϊός είναι τρεις φορές πιο θανατηφόρος από τη γρίπη.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine. Σύμφωνα με τα στοιχεία, εξαιτίας της Covid-19, της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός, έχει πεθάνει τριπλάσιος αριθμός ανθρώπων στα νοσοκομεία σε σχέση με αυτόν που πεθαίνει από την εποχική γρίπη.

Η έρευνα βασίζεται στα δεδομένα περισσότερων από 135.000 Γάλλων ασθενών, εκ των οποίων 89.530 που νοσηλεύθηκαν λόγω covid-19 από τον Μάρτιο ως τον Απρίλιο του 2020 και 45.819 που νοσηλεύθηκαν με γρίπη από τον Δεκέμβριο του 2018 ως τον Φεβρουάριο του 2019.

Click4more Ούτε τσιπάκι ούτε… τίποτα: Αυτά τα συστατικά περιέχει το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού

Το ποσοστό θνητότητας των ασθενών με covid-19 ήταν τριπλάσιο σε σχέση με αυτό των ασθενών που είχαν γρίπη: 16,9% για την πρώτη ομάδα (περισσότεροι από 15.000 θάνατοι) έναντι 5,8% για τη δεύτερη ομάδα (περισσότεροι από 2.600 θάνατοι).

«Η έρευνά μας είναι η ευρύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για να συγκρίνει τις δύο ασθένειες και επιβεβαιώνει ότι η covid-19 είναι πολύ πιο σοβαρή από τη γρίπη», σχολίασε σε ανακοίνωσή της μία από τις συντάκτριες της έρευνας, η δρ Κατρίν Καντέν, ερευνήτρια στο Insem.

«Το γεγονός ότι το ποσοστό θνητότητας της covid-19 είναι περισσότερο από τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό της εποχικής γρίπης είναι ιδιαίτερα σοκαριστικό γνωρίζοντας ότι η γρίπη τον χειμώνα 2018-2019 ήταν η χειρότερη των τελευταίων πέντε ετών στη Γαλλία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών», πρόσθεσε.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται με covid-19 είναι πιο πιθανό να εισαχθούν σε μονάδες αυξημένης ή εντατικής φροντίδας: το 16,3% εξ αυτών χρειάστηκε να νοσηλευθεί, έναντι 10,8% για τους ασθενείς με γρίπη. Επιπλέον οι ασθενείς με covid-19 χρειάστηκε να παραμείνουν μεγαλύτερο διάστημα στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε σχέση με τους ασθενείς με γρίπη, 15 ημέρες έναντι 8.

Ωστόσο ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που νοσηλεύθηκαν με κορονοϊό ήταν μικρότερος σε σχέση με αυτών που νοσηλεύθηκαν με γρίπη, 1,4% του συνόλου των ασθενών σε σχέση με 19,5%. Στη διάρκεια των περιόδων που εξέτασαν οι ερευνητές κατέγραψαν τρεις θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών από κορονοϊό και 13 από γρίπη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version