Site icon NewsIT
07:46 | 28.07.21

Κορονοϊός – Τζανάκης: Προσοχή στην παγίδα του Δεκαπενταύγουστου

Κορονοϊός – Τζανάκης: Προσοχή στην παγίδα του Δεκαπενταύγουστου
Newsit Newsroom

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον Δεκαπενταύγουστο κρούει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο iatropedia.gr, αναφορικά με τον κορονοϊό.

Οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία όλης της χώρας, μέσα σε μία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 70%. Από τις νέες εισαγωγές, το 70% αφορά σε ανεμβολίαστους πολίτες και το υπόλοιπο 30% σε εμβολιασμένους με μόνο μία δόση.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ άγγιξε το 20%.

Ο φόβος που δημιουργείται σ’ αυτήν την περίπτωση για το σύστημα Υγείας, είναι εύλογος: Με αυτόν ή και τυχόν μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης στους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες και ΜΕΘ, υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε τον Σεπτέμβριο με “γεμάτο” το σύστημα Υγείας;

Ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης, είναι κατηγορηματικός: “Η πρόβλεψή μου είναι όχι! Έχουμε κάνει μια προσομοίωση αλλά είναι νωρίς να σας πω. Φαίνεται, όμως, πως έστω κι αυτό το επίπεδο εμβολιασμού που έχουμε ενδέχεται να μας προστατεύσει, τουλάχιστον από τον μεγάλο αριθμό των διασωληνωμένων. Όχι τελείως! Θα δούμε… Προχθές οι διασωληνωμένοι ήταν 147, εχθές Τρίτη είναι 142. Συνολικά οι νοσηλείες σε ΜΕΘ έχουν ανέβει τελευταία κατά 20%. Όπως το περιμέναμε, δηλαδή, ότι ότι θα κάνουν τρεις εβδομάδες να ανέβουν οι αριθμοί στις Εντατικές, μετά την άνοδο των κρουσμάτων”, τονίζει.

Τζανάκης: “Οι εμβολιασμοί θα μας σώσουν, εκτός εάν…”

Η κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα είναι άνευ προηγουμένου. Όμως, τα “πυροσβεστικά μέτρα” που ελήφθησαν από την πολιτεία στα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς, ανέκοψαν την εκθετική αύξηση των νέων λοιμώξεων την τελευταία εβδομάδα.

Παρόλα αυτά, τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται καθημερινά, κυρίως σε περιοχές που παραθερίζουν νέοι. Μόνο χθες σε μία ημέρα εντοπίστηκαν περισσότερα από 3.500 κρούσματα σε όλη την επικράτεια.

Η θετική επίπτωση των εμβολιασμών γίνεται όλο και περισσότερο εμφανής, τόσο στον υπόλοιπο κόσμο, όσο και στη χώρα μας. Έτσι, οι χιλιάδες νέες λοιμώξεις Covid-19 δεν έχουν τραγικές επιπτώσεις με βαριά περιστατικά, καθώς το σχεδόν το 55% των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών στην Ελλάδα καταφέρνουν να κρατήσουν χαμηλά την πίεση στα νοσοκομεία.

Είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες είναι αρκετά αισιόδοξοι για τη συνέχεια, αν και ταυτόχρονα κρατούν… μικρό καλάθι! Οι εορτασμοί του Δεκαπενταύγουστου, όπως αναφέρει στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ανατροπή στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

“Υπάρχει μια πιθανότητα να πάμε καλά σε κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά θέλουμε να το δούμε ακόμα. Ενδεχομένως δηλαδή να ξεθυμάνει λίγο η κατάσταση και εάν βέβαια τηρηθούν τα μέτρα. Δηλαδή, αφού θερίζει ο ιός τους νέους και τους πιάνει σχεδόν όλους ή έστω τους μισούς, κάποια στιγμή ξεθυμαίνει. Τελειώνει η «πρώτη ύλη» της «φωτιάς». Ταυτόχρονα, προχωράνε κι οι εμβολιασμοί -έστω και με αυτή τη μικρή δυσκολία- που είναι πολύ σημαντικό”, τονίζει.

“Αν φερθούμε με σύνεση τον Αύγουστο, θα πάμε καλά”

Η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης στην καρδιά του Αυγούστου, θα κρίνει με ποιο ιικό φορτίο και με ποια πίεση στα νοσοκομεία θα εισέλθουμε στη νέα σεζόν που αρχίζει το φθινόπωρο, αναφέρει ο επιστήμονας. Θα πάνε όλα καλά, αρκεί να επιδείξουμε σύνεση: να τηρήσουμε τα μέτρα και να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι, όπως λέει.

“Το μόνο που με φοβίζει είναι ο Δεκαπενταύγουστος. Θα μπορούσαμε να πάμε καλά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, εάν φερθούμε με σύνεση στα μέσα του μήνα. Γιατί αυτή η γιορτή είναι παραδοσιακά για τους Έλληνες πολύ μεγάλη και είναι εποχή μεγάλης κινητικότητας. Έχει πολλά πανηγύρια, ταβέρνες, κόσμο στις εκκλησίες και τα μοναστήρια… Παραδοσιακά ο Έλληνας, επίσης, κάνει τις διακοπές του τον Δεκαπενταύγουστο κι έχει μεγάλη κινητικότητα η εποχή. Εκεί πρέπει να προσέξουμε. Σε άλλη περίπτωση φαίνεται ότι θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση”, καταλήγει.

Της Γιάννας Σουλάκη/ Πηγή: iatropedia.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version