Site icon NewsIT
23:01 | 20.04.20

Κορονοϊός: “Βαβέλ”… ανοσίας σε όλο τον πλανήτη με τα τεστ αντισωμάτων – «Συλλογική ανοσία δεν θα υπάρξει» λέει ο Τσιόδρας

κορονοϊός
Newsit Newsroom

Παγκόσμια ασάφεια σχετικά με την ανοσία από τον κορονοϊό επικρατεί σε πολλές χώρες που διεξάγουν τεστ αντισωμάτων στους πληθυσμούς τους. Δυσχεραίνει το έργο των επιστημόνων για τα επόμενα βήματα. Τι δήλωσε για το θέμα ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Πονοκέφαλο προκαλεί στους επιστήμονες η ανοσία του παγκόσμιου πληθυσμού από τον ιό. Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς δείχνουν τα -ανιχνευόμενα από τα τεστ- αντισώματα, που εντοπίζονται σε όσους αναρρώσει από τη νόσο COVID-19. Επίσης, αν αυτά τα αντισώματα προστατεύουν πραγματικά από τον κορονοϊό και για πόσο καιρό.

Τα παραπάνω δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Click4more: Πως θα χρησιμοποιηθεί το μοριακό τεστ ανίχνευσης– Μαγική λέξη είναι η “απόσταση” επεσήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: “Διαπιστώθηκε σε μελέτες, ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού στις χώρες που έκαναν ελέγχους, έχει αντισώματα. Που σημαίνει πως σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχει πάρει ο περισσότερος κόσμος, δεν έχουμε ακόμα συλλογική ανοσία και προστασία από τον ιό σε πληθυσμιακό επίπεδο σε μεγάλο βαθμό”.

κορονοϊός – Τι έδειξαν οι νέες μελέτες για την ανοσία

Μελέτες αντισωμάτων με τη βοήθεια ειδικών τεστ που έγιναν σε περιοχές της Φινλανδίας, σε περιοχή μιας πολιτείας της Καλιφόρνια, σε μια πόλη της Γερμανία, περιοχές στη Δανία, τη Σκωτία, την Ολλανδία και δύο περιοχές της Γαλλίας, έφεραν ορισμένα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός θετικών τεστ σε αναλογία πληθυσμού ήταν από 1% στη Σκωτία, έως και 14% σε μια περιοχή της Γερμανίας. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι τα ποσοστά των ανθρώπων που προσβάλλονται και νοσούν από τη νόσο COVID-19 ανά χώρα, εμφανίζουν ανομοιογένεια.

Click4more: Κορονοϊός: Το πιο δυνατό χειροκρότημα για τον 79χρονο που βγήκε νικητής από τη ΜΕΘ

Κάποιες μελέτες δείχνουν πως ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί με κορονοϊό μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερος από όσο καταγράφεται”, ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η εικόνα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από πολλούς παράγοντες, όπως από το εάν τα τεστ είναι αξιόπιστα και εάν παράλληλα με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ανιχνεύουν και άλλους κυκλοφορούνται κορονοϊούς:

Έχουμε ακόμη κάποιες αβεβαιότητες και ο ακριβής αριθμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από διαφορετικούς παράγοντες σε κάθε χώρα, όπως στην αξιοπιστία των τεστ που χρησιμοποιούνται και αν καταγράφουν διασταυρούμενη ανοσία και με άλλους κυκλοφορούντες κορονοϊούς ή αφορούν μόνο αυτό τον κορονοϊό, το είδος του πληθυσμού που συμμετέχει, αν είναι τυχαίο δείγμα με συγκεκριμένες ομάδες, σύμφωνα με επιδημιολογικά κριτήρια, όπως η ηλικία και το νόσημα, καθώς και την εικόνα με την οποία εκδηλώθηκε ο ιός στον άνθρωπο που συμμετείχε στη μελέτη και στον οποίο έγινε το τεστ”.

Click4more: Κορονοϊός: Στους 117 οι νεκροί στην Ελλάδα – Κατέληξε ένας 86χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Στη … Βαβέλ της ανοσίας, έρχονται να προστεθούν και επιπλέον ασάφειες, όπως το εάν οι ασθενείς που εμφανίζουν αντισώματα έχουν νοσήσει με ήπια ή βαριά συμπτώματα ή εάν ήταν ασυμπτωματικοί. “Κάθε μία από τις προηγούμενες κατηγορίες, μπορεί να έχει άλλα επίπεδα αντισωμάτων”, εξήγησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Κορονοϊός: Θνητότητα του ιού

Καλύτερη εμφανίζεται η καταγραφή των θανάτων, σύμφωνα με τον καθηγητή. Ωστόσο, ο διαφορετικός τρόπος καταγραφής της πανδημίας σε κάθε χώρα, μπορεί να επιφέρει διαφοροποιήσεις στους αριθμούς, κάποιες φορές προς τα πάνω και άλλες προς τα κάτω.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όταν μιλούμε και για τη θνητότητα του ιού με βάση αυτές τις μελέτες. Μικρές διαφορές σε κάποιους από αυτούς τους αριθμούς, μπορεί να ανεβάζουν αρκετές φορές προς τα πάνω τη θνητότητα ή να την κατεβάζουν. Φαντάζεστε λοιπόν, ότι σε αδύναμα, αλλά ακόμα και πολύ δυνατά συστήματα υγείας που έχουν πληγεί μαζικά σε μικρό χρονικό διάστημα από αυτό τον ιό, δεν έχουν και πολύ σημασία αυτά τα νούμερα”, επισήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Μελέτη στην Ισλανδία δείχνει χαμηλή διασπορά στα παιδιά

Η Ισλανδία, μια μικρή σε πληθυσμό χώρα, παρουσίασε μελέτη κατά την οποία ελέγχθηκε το 6% του πληθυσμού της. Επιβεβαιώθηκε ότι η νόσος προσβάλει λιγότερο τα παιδιά κάτω των 10 ετών.

Click4more: Κορονοϊός: Ελπιδοφόρα τα πρώτα αποτελέσματα από τη χρήση Κολχικίνης σε 60 Έλληνες ασθενείς

Στην ίδια έρευνα, σε παιδικό πληθυσμό με συμπτώματα φάνηκε ότι αυτά εμφάνιζαν χαμηλότερα ποσοστά θετικού τεστ συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Σε ασυμπτωματικό πληθυσμό παιδιών κάτω των 10 ετών, μάλιστα, δεν βρέθηκε κανένα παιδί θετικό.

Τα ίδια ευρήματα κατ’ αναλογία αφορούσαν και τις γυναίκες οι οποίες είχαν θετικό έλεγχο σε μικρότερα ποσοστά σε σχέση με τους άντρες. Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, για κάποιο λόγο, η υπεροχή του ιού στους άντρες”, ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας.

Τέλος, σε μελέτη με περισσότερα από 180 άτομα που έγινε σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, επιβεβαιώθηκε το υψηλό ποσοστό θρομβώσεων και θρομβωτικών επιπλοκών, με πρωταγωνιστή την πνευμονική εμβολή σε ασθενείς με τη νέα νόσο. Κατεγράφησαν θρομβώσεις σε έως και 31% των σοβαρά ασθενών.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version