Καθησυχαστική για τα κρούσματα λέπρας δηλώνει η Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία. «Δεν μεταδίδεται εύκολα, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά φάρμακα για να αντιμετωπιστεί», διαβεβαιώνουν οι επιστήμονες.
Η νόσος του Hansen ή λέπρα, όπως είναι περισσότερο γνωστή, είναι μία χρόνια λοίμωξη που προσβάλλει κυρίως το δέρμα και το νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Εν έτει 2022, όμως, «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και λόγος πανικού» τονίζει κατηγορηματικά η Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία μετά και την επανεμφάνιση κρουσμάτων στη χώρα μας.
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και λόγος πανικού και στιγματισμού, τονίζει η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), με αφορμή τα δύο κρούσματα λέπρας, που εντοπίστηκαν, με τον έναν ασθενή να νοσηλεύεται στο ΠΓΝ «Αττικόν» και τον άλλον στο ΠΓΝ Πατρών στο Ρίο.
Κρούσματα λέπρας: Μη θανατηφόρα και απόλυτα θεραπεύσιμη ασθένεια
Η πάθηση προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της λέπρας και η μετάδοσή της είναι εξαιρετικά δύσκολη και συμβαίνει κάτω από ειδικές συνθήκες. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σπάνια πάθηση, με συχνότητα που φθίνει συνεχώς παγκόσμια. Στην Ελλάδα τείνει να εξαφανιστεί με τα κρούσματα να είναι πια ελάχιστα, αναφέρει η ΕΔΑΕ.
«Η λέπρα είναι πάθηση μη θανατηφόρα και απόλυτα θεραπεύσιμη με κοινά αντιβιοτικά. Συνήθως δεν απαιτείται νοσηλεία, ενώ ο εγκλεισμός των ασθενών θεωρείται αναχρονιστικός και ηθικά απαράδεκτος. Για το λόγο αυτό, το κοινό δεν πρέπει να ανησυχεί. Ούτε όμως η νόσος πρέπει να στιγματίζεται και βεβαίως ούτε ο πάσχων από αυτή», διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΔΑΕ Γ. Κοντοχριστόπουλος, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διευθυντής, Δερματολογική Κλινική Ε.Σ.Υ., Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός».
Ο πρόεδρος της ΕΔΑΕ Γ. Μπάρκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, αναφέρει σχετικά:
«Ο δερματολόγος είναι o αρμόδιος γιατρός που γνωρίζει καλά τα συμπτώματα της νόσου, τα αναγνωρίζει έγκαιρα και συστήνει την κατάλληλη θεραπεία. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού και ανησυχίας. Οφείλουμε να είμαστε καθησυχαστικοί καθώς η λέπρα δεν μεταδίδεται εύκολα, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά φάρμακα για να αντιμετωπιστεί».
πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη