Είναι γεγονός πως το χαμόγελο φανερώνει την ψυχική κατάσταση ενός ανθρώπου, ενώ φωτίζει ένα πρόσωπο. Το στόμα και τα μάτια είναι τα δύο πρώτα που παρατηρεί κάποιος και λευκά δόντια σημαίνει και υγιή δόντια.
Ο άνθρωπος που χαμογελά γίνεται αυτόματα πιο φιλικός στον συνομιλητή του, κερδίζει στην επικοινωνία, αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση και γίνεται πιο ελκυστικός στο άλλο φύλο. Πότε όμως χρειάζεται να κάνουμε λεύκανση δοντιών;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Όταν το φυσικό φωτεινό χρώμα της αδαμαντίνης έχει μετατραπεί σε κίτρινο, καφέ, γκρι, έχει χάσει δηλαδή τη λευκότητά του, τότε με την τεχνική της λεύκανσης απομακρύνουμε τις χρωστικές αυτές. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις σε πρόσθια δόντια όταν είναι απονευρωμένα και σταδιακά έχουν σκουρύνει τότε είναι αναγκαία η λεύκανση» επισημαίνει η κ. Δέσποινα Κωστομοίρη, Χειρουργός Οδοντίατρος, ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική.
Τα συχνότερα ερωτήματα για τη λεύκανση των δοντιών
Είναι ανώδυνη η λεύκανση;
Η λεύκανση είναι γενικά μια ανώδυνη διαδικασία. Μπορεί να δημιουργήσει σε ορισμένα άτομα ευαισθησία στα δόντια τους όταν τα δόντια έχουν υποστεί κατάγματα, ή έχουν υποχωρήσει τα ούλα. Σε αυτή την περίπτωση η ευαισθησία αυτή σταματάει αμέσως μόλις σταματήσει η λεύκανση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι ασφαλής μέθοδος η λεύκανση για τα δόντια;
Βεβαίως πάντα υπό την επίβλεψη και τη σύμφωνη γνώμη του οδοντιάτρου, ο οποίος καθορίζει τον τρόπο και τον χρόνο που θα ξαναγίνει η λεύκανση. Επίσης, απαιτείται πλήρες ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό.
Πόσο χρονικό διάστημα διατηρείται η λεύκανση;
Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εξαρτάται από τις επίκτητες διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου, τσάι, κόκκινο κρασί, καφέ, συνεχής λήψη σιδήρου, κάπνισμα, κόκα κόλα.
Για να έχω μόνιμα λευκό χαμόγελο θα πρέπει να κάνω συνεχώς λεύκανση;
Εάν κάποιος θέλει μόνιμα λευκό χαμόγελο θα πρέπει ή να επαναλαμβάνει τη διαδικασία της λεύκανσης ή διαφορετικά να αναζητήσει οριστικές αισθητικές λύσεις από ειδικούς οδοντιάτρους που είναι: όψεις ρητίνης με μόνιμα λευκά αποτελέσματα εντός 3 ωρών ή όψεις πορσελάνης που απαιτούν κάποια ραντεβού.
Υπάρχουν πολλές τεχνικές λεύκανσης;
Οι μέθοδοι λεύκανσης είναι δύο: Αυτή που γίνεται από τον οδοντίατρο σε 1 ραντεβού περίπου μισής ώρας με laser ή ένα ειδικό φως, καθώς και η λεύκανση με μασελάκια στο σπίτι όπου φτιάχνονται ειδικοί ατομικοί νάρθηκες αντίγραφο του στόματος του ασθενούς, μέσα στους οποίους νάρθηκες τοποθετείται το λευκαντικό υλικό και χρειάζεται να γίνεται η διαδικασία εφαρμογής κάποιες συνεχόμενες μέρες στο σπίτι.
Όσον αφορά τα απονευρωμένα δόντια, τοποθετεί ο οδοντίατρος μέσα στο δόντι (μυλικό θάλαμο) υλικό λευκαντικό και με το φως ή το laser σε μία επίσκεψη λευκαίνει το δόντι ή εάν χρειασθεί αφήνεται το υλικό για κάποιες μέρες στο δόντι μέχρι να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα.
Πόσους τόνους μπορεί να αλλάξει το χρώμα των δοντιών μου;
Συνήθως είναι εφικτό να αλλάξει το χρώμα 2-7 τόνους.
Λευκαντικές οδοντόκρεμες ή λευκαντικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο;
Μόνο ό,τι συστήνει ο οδοντίατρος.
Η λεύκανση μπορεί να γίνει σε όλα τα δόντια μου;
Συνήθως γίνεται σε 8-10 δόντια στην επάνω γνάθο και 8-10 δόντια στην κάτω γνάθο έτσι ώστε να υπάρχει ομοιοχρωμία στο χαμόγελο, αλλά γίνεται μόνο στα φυσικά δόντια. Όπου υπάρχουν προσθετικές αποκαταστάσεις όπως σφραγίσματα, στεφάνες, γέφυρες, όψεις πορσελάνης ή όψεις ρητίνης και εφ’ όσον οι προσθετικές αυτές αποκαταστάσεις αφορούν πρόσθια δόντια που φαίνονται στο χαμόγελο τότε είναι απαγορευτική η λεύκανση.