Site icon NewsIT
08:34 | 03.11.23

Μετά το Ozempic, σε έλλειψη τώρα και το Victoza: Σε απόγνωση οι ασθενείς με διαβήτη

Μετά το Ozempic, σε έλλειψη τώρα και το Victoza: Σε απόγνωση οι ασθενείς με διαβήτη

FILE PHOTO: A pharmacist holds a box of the drug Victoza, made by Novo Nordisk Pharmaceutical, at a pharmacy in Provo, Utah, U.S. January 9, 2020. REUTERS/George Frey/File Photo

Newsit Newsroom

Τη διακοπή της διανομής του αντιδιαβητικού φαρμάκου Victoza λόγω έλλειψης στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η παρασκευάστρια εταιρεία Novo Nordisk Hellas. Η λιραγλουτίδη, που κυκλοφορεί στη χώρα μας με την επωνυμία Victoza, είναι αντιδιαβητικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Όπως και η σεμαγλουτίδη (Ozempic) της ίδιας εταιρείας, είναι φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως εκτός ενδείξεων και συγκεκριμένα κατά της παχυσαρκίας και της χρόνιας διαχείρισης του βάρους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστούν από τα ράφια των φαρμακείων και να περιοριστεί η διαθεσιμότητά τους για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Με ανακοίνωσή της η Novo Nordisk Hellas επισημαίνει πως μέχρι το τέλος του έτους δεν αναμένεται να εφοδιάσει την αγορά φαρμάκου με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Μάλιστα διευκρινίζει ότι θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση από τη νέα χρονιά, χωρίς να είναι σαφές εάν τότε θα εξομαλυνθεί η διάθεσή του, όπως λένε οι πληροφορίες του iatropedia.gr.

Συγκεκριμένα η εταιρεία αναφέρει, πως πρόκειται για το προϊόν Victoza IN.SO.PF.P 6MG/ML BTx2 PF PENS x3ML και επισημαίνει:

“Σας ενημερώνουμε ότι πλέον το προϊόν Victoza βρίσκεται σε έλλειψη και δεν αναμένεται να διανεμηθούν άλλες ποσότητες για το 2023. Με τη νέα χρονιά θα λάβετε από εμάς γραπτή ενημέρωση με την ημερομηνία αποκατάστασής του”.

Δείτε την ανακοίνωση:

Το “ντόμινο” των ελλείψεων στα σκευάσματα για τον διαβήτη

Η παραπάνω ανακοίνωση, έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία αρκετές ενέσιμες θεραπείες για τη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ βρίσκονται σε έλλειψη (Trulicity, Ozempic, Xyltophy κλπ)

Έτσι δεν αποκλείεται, αυτό να επιτείνει τις ελλείψεις και στα άλλα σκευάσματα, καθώς οι γιατροί που μέχρι σήμερα συνταγογραφούσαν στους ασθενείς τους τη λιραγλουτίδη, θα αναγκαστούν να μεταπηδήσουν σε άλλη θεραπεία.

Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, o πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς.

“Από τη στιγμή που σταματήσει η παραγωγή του Victoza όλοι αυτοί οι ασθενείς που έπαιρναν αυτό το φάρμακο θα αναζητήσουν κάποιο άλλο. Και εφόσον η παραγωγή του φαρμάκου είναι σταθερή και δεν μπορεί να αυξηθεί σίγουρα θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Και θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στους ασθενείς που παίρνουν άλλες θεραπείες. Όταν οι γιατροί που συνταγογραφούσαν Victoza θα συνταγογραφούν την άλλη αγωγή, αυτό θα αυξήσει ακόμη περισσότερο και τη ζήτηση και την έλλειψη, καθώς η ποσότητα των φαρμάκων που διανέμεται στα φαρμακεία είναι σταθερή και δεν αυξάνεται”, αναφέρει.

Τεράστια τα κέρδη για τις εταιρείες που παράγουν σκευάσματα για την απώλεια βάρους

Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση φαρμακευτικών λύσεων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τον έλεγχο του σακχαρώδους διαβήτη, φέρνει τις φαρμακευτικές εταιρείες σε «δύσκολη θέση», καθώς προσπαθούν ανεπιτυχώς να αυξήσουν την παραγωγή τους για να μειώσουν τις ελλείψεις στην αγορά.

Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις τους έχουν εκτοξευθεί παγκοσμίως.

Αναλυτές της Morgan Stanley υπολόγισαν ότι 24 εκατομμύρια Αμερικανοί, δηλαδή περίπου το 7% του πληθυσμού των ΗΠΑ, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτά τα σκευάσματα μέχρι το 2035.

Η τεράστια ζήτηση στα ενέσιμα σκευάσματα της δανέζικης εταιρείας Novo Nordisk, συνέβαλε να αυξηθούν οι πωλήσεις της κατά 29% κατά το τελευταίο τρίμηνο, ενώ τα έσοδα της αγγίζουν τα 8,58 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ομοίως κινήθηκαν και οι πωλήσεις της αντίπαλης φαρμακοβιομηχανίας Eli Lilly κατά το τελευταίο τρίμηνο, οπότε έφτασαν τα 9,50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια στιγμή, η Novo Nordisk αναγκάστηκε τον Μάιο να μειώσει τις προσφερόμενες δόσεις του αδυνατιστικού Wegovy στις ΗΠΑ (δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα) με σκοπό να «διασφαλίσει τη συνέχεια της θεραπείας των ασθενών».

Παρόμοια προβλήματα παρουσιάζει και η εταιρεία Eli Lilly με τις παραγγελίες του σκευάσματος Mounjaro στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μάλιστα, οι ελλείψεις αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο έτος.

“Είναι μια επιπλέον “αρρυθμία” στις ήδη υπάρχουσες “αρρυθμίες” της αγοράς”, σχολιάζει ο Απόστολος Βαλτάς.

“Ποτέ δεν ομαλοποιήθηκε το πρόβλημα στις θεραπείες για τον διαβήτη τύπου 2. Και θεωρώ ότι η μείωση της παραγωγής των φαρμάκων αυτών, όπως ανακοινώνεται από τις εταιρείες, θα χειροτερέψει”, καταλήγει ο ίδιος.

Της Γιάννας Σουλάκη/Iatropedia.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version