Site icon NewsIT

Μετάλλαξη Όμικρον: Προβληματίζει η «σταθερότητα» σε υψηλούς αριθμούς θανάτων – Οι προβλέψεις για εισαγωγές, διασωληνώσεις

16.01.2022 | 15:31
Μετάλλαξη Όμικρον: Προβληματίζει η «σταθερότητα» σε υψηλούς αριθμούς θανάτων – Οι προβλέψεις για εισαγωγές, διασωληνώσεις

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν καθημερινά από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού στη χώρα αναλύουν οι επιστήμονες. Σκοπός τους είναι να σκιαγραφήσουν τη μετέπειτα πορεία της νέας παραλλαγής.

Τα μέχρι στιγμής χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Όμικρον του Covid-19 είναι η επιθετική μεταδοτικότητα που έφερε σε πρώτη φάση εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων και ανησυχητική «σταθερότητα» στα νούμερα που αφορούν τους νεκρούς.

Από τις αρχές Νοεμβρίου και μέχρι σήμερα, οι αριθμοί των θανάτων δεν μειώνονται, κινούμενοι καθημερινά στους 70 με 80. Εξηγήσεις για την υψηλή θνητότητα έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Την ίδια στιγμή, ήπια παραμένει η αύξηση στις νοσηλείες και τους διασωληνωμένους. 

Μετάλλαξη Όμικρον: Αχτίδες αισιοδοξίας

Η αποκλιμάκωση στα κρούσματα από την παραλλαγή Όμικρον στην Ελλάδα – η οποία ξεκίνησε μετά την κορύφωση στις 4 Ιανουαρίου με τις 50.182 νέες λοιμώξεις σε 24 ώρες και συνεχίζεται – αναμένεται να έχει θετική επίπτωση και στην πίεση στο σύστημα υγείας και τους διασωληνωμένους ασθενείς.

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του τμήματος Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και τον Καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η επιβράδυνση στην εκθετική αύξηση της διασποράς σε συνδυασμό με την ηπιότερη νόσηση που προκαλεί το νέο στέλεχος Όμικρον, θα ανακόψει τις νέες νοσηλείες και την αύξηση στους διασωληνωμένους.

«Όλοι έλεγαν ότι θα είναι ήπια η Όμικρον, όμως εμείς βλέπαμε την αύξηση στα νοσοκομεία. Απλώς η αύξηση που έχουμε τώρα, δεν προβλέπουμε να είναι τόσο δύσκολη ως προς το σύστημα Υγείας. Κι αυτό γιατί σταμάτησε η αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό που βλέπουμε τώρα στις νοσηλείες, είναι το αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων τις προηγούμενες μέρες», αναφέρει ο Καθηγητής.

Μετάλλαξη Όμικρον: Φέρνει ήπια αύξηση στις νοσηλείες

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπουν τα επιδημιολογικά μοντέλα, οι νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο δεν θα ξεπεράσουν τις 4.000, αριθμός που θα αποτελέσει το «ταβάνι» των νεοεισερχόμενων ασθενών στο ΕΣΥ, όπως λέει ο ειδικός:

«Στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου μπορεί να δούμε ακόμα μία αύξηση στις νοσηλείες, αλλά όχι μεγάλη. Αν είμαστε πράγματι σε αποκλιμάκωση και υπάρχει πραγματική ύφεση στα κρούσματα, τότε η αύξηση στις 3.981 νέες εβδομαδιαίες νοσηλείες, θα είναι και το «ταβάνι». Στη συνέχεια θα σημειωθεί μια σταθεροποίηση, ή μια αρχή πτώσης σιγά – σιγά», όπως λέει ο Καθηγητής Σαρηγιάννης.

Με το ίδιο σκεπτικό και οι διασωληνώσεις δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 700, όπως προκύπτει από την μοντελοποίηση των επιπτώσεων της παραλλαγής Όμικρον στην πανδημία. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήδη εχθές (σ.σ. 15.01.2022) άγγιξαν τους 686, ενώ ο εβδομαδιαίος κινούμενος μέσος όρος έχει ανέβει στους 622, δηλαδή κατά 35 ασθενείς αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Στις διασωληνώσεις και τις ΜΕΘ θεωρώ ότι δεν θα ξεπεράσουμε τις 700. Μπορεί να ανεβούν λίγο ακόμα ή να αρχίσουν να πέφτουν μετά σιγά – σιγά. Αυτή η σταθεροποίηση ή μη αύξηση οφείλεται πραγματικά στην γρηγορότερη από την αρχικά υπολογισμένη αποκλιμάκωση, η οποία δεν άφησε να ανεβούν πολύ τα κρούσματα», τονίζει ο επιστήμονας.

Τι συμβαίνει με τους θανάτους

Οι θάνατοι συνανθρώπων μας που χάνονται από επιπλοκές της Covid-19 επιμένουν στους 80 ασθενείς ημερησίως, σύμφωνα με τον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο και φαίνεται να μην επηρεάζονται από την υπόλοιπη πορεία της πανδημίας.

Από τις αρχές Νοεμβρίου και μέχρι σήμερα, κατά μέσο όρο στην Ελλάδα καταλήγουν από 500 έως 650 άνθρωποι κάθε εβδομάδα. Εξήγηση στο ανησυχητικό φαινόμενο της υψηλής θνητότητας έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λέγοντας πως πρόκειται για πολυπαραγοντικό φαινόμενο:

«Η υψηλή θνητότητα λόγω Covid-19 μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων: Η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρώπης που έχουν μεγάλο ποσοστό γερασμένου πληθυσμού. Αυτό συνεπάγεται πολλά άτομα με πολλαπλά χρόνια προβλήματα, που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου στην περίπτωση αναπνευστικής λοίμωξης. Επιπλέον, έχουμε παρατηρήσει ότι ακόμη και σήμερα και παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και συνεχείς ενημερώσεις από τους ειδικούς, πολλοί ασθενείς φτάνουν πολύ αργά στο νοσοκομείο, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολα αναστρέψιμη την κατάστασή τους», ανέφερε συγκεκριμένα.

Η μακρά παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας – ως αποτέλεσμα και των παραπάνω παραγόντων – μπορεί επίσης να επιδεινώσει την πρόγνωση των ασθενών, σε συνδυασμό και με πιθανές συλλοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια, όπως εξήγησε η ίδια: «Στην Ελλάδα τα ποσοστά αντοχής των μικροβίων είναι υψηλά, εξαιτίας της υπέρμετρης χρήσης αντιβιοτικών», κατέληξε η κυρία Γκάγκα.

πηγή: iatropedia.gr / ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version