Site icon NewsIT
10:01 | 08.05.20

Μηνιγγίτιδα Β: Μην αναβάλλετε τον εμβολιασμό των παιδιών από φόβο για τον κορωνοϊό

Μηνιγγίτιδα Β: Μην αναβάλλετε τον εμβολιασμό των παιδιών από φόβο για τον κορωνοϊό
Newsit Newsroom

Την σημασία του εμβολιασμού για την υγεία και την επιβίωσή μας έχει φέρει στο προσκήνιο η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς τώρα γίνεται φανερό πόσο μεγάλους κινδύνους εγκυμονεί η απουσία ενός και μόνο εμβολίου και πόσες ζωές σώζονται χάρη στα εμβόλια που ήδη υπάρχουν.

Όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με αφορμή την εφετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών (24-30 Απριλίου 2020), «οι εμβολιασμοί σώζουν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως μία από τις πιο επιτυχείς και αποδοτικές παρεμβάσεις υγείας». Το γεγονός αυτό πιστεύεται ότι θα ισχύσει και για την παρούσα πανδημία, με το εμβόλιο που θα αναπτυχθεί να αποδεικνύεται σωτήριο για χιλιάδες ανθρώπους.

Δυστυχώς, όμως, η ενασχόληση όλων με την εξάπλωση του κορωνοϊού έχει ως «παράπλευρες απώλειες» άλλους ζωτικούς τομείς της δημόσιας Υγείας, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι εμβολιασμοί των παιδιών. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε στα τέλη Απριλίου ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Όπως είπε, τα παιδιά διατρέχουν σχετικά χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου από τον Covid-19, αλλά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από άλλα λοιμώδη νοσήματα, τα οποία προλαμβάνονται με τα εμβόλια. Ο Dr. Ghebreyesus είπε ακόμα ότι οι συνέπειες από τις καθυστερήσεις ή τις αναβολές των εμβολιασμών μπορεί να είναι ολέθριες.

Σωτήρια προστασία από τη μηνιγγίτιδα Β

Παρότι λοιπόν για τον κορωνοϊό βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη οι έρευνες για ένα εμβόλιο που θα εξασφαλίζει προστασία, για ένα από τα σοβαρότερα λοιμώδη νοσήματα, τη μηνιγγίτιδα Β, υπάρχει εμβόλιο και είναι και ο μόνος σίγουρος τρόπος για να θωρακιστούν τα παιδιά.

Η μηνιγγίτιδα Β δεν υποχωρεί την άνοιξη όπως οι άλλες ιώσεις. Επομένως, αποτελεί έναν διαρκή κίνδυνο για την υγεία των παιδιών, ακόμα και τώρα, εν μέσω της έξαρσης του κορωνοϊού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο εμβολιασμός εναντίον της μηνιγγίτιδας συμπεριλαμβάνεται στους εμβολιασμούς πρώτης προτεραιότητας, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ήδη από τις 30 Μαρτίου 2020.

Επειδή, λοιπόν, οι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών είναι πολλοί και δεν σταματούν λόγω της επιδημίας, πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά από ό,τι μπορούμε.

Τι είναι η μηνιγγίτιδα Β

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μία ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο η οποία δεν κάνει διακρίσεις. Προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.  Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας Β μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

Οι γονείς πρέπει να επισκεφτούν τον παιδίατρό τους και να ενημερωθούν για τη νόσο και την σημασία της πρόληψης, δεδομένου ότι κάθε χρόνο καταγράφονται κρούσματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες. Ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Στην πραγματικότητα, τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου διατρέχουν τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους και ύστερα τα νήπια ηλικίας 1-4 ετών.

Ο εμβολιασμός παρέχει ουσιαστική πρόληψη

Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος που παρέχει ουσιαστική πρόληψη της νόσου. Και αυτό διότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω καθημερινών πραγμάτων, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Στα αρχικά στάδιά της, όμως, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός και πονοκέφαλος είναι τα πιο συνηθισμένα. Δυστυχώς, τα συμπτώματα αυτά δημιουργούν την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα». Όταν η μηνιγγίτιδα εξελιχθεί, ο ασθενής εκδηλώνει και άλλα συμπτώματα, όπως αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, ακόμα και αιμορραγικό εξάνθημα.

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών. Ο εμβολιασμός μπορεί να αρχίσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version