Site icon NewsIT

Μήπως είναι καιρός να κόψουμε ο κάπνισμα;

12.02.2010 | 10:26
ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS

Γιατί ενώ το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία και το ξέρουμε, εξακολουθούμε να καπνίζουμε....

Ορισμός Καπνίσματος: Είναι το κάπνισμα των φύλλων του καπνού,συνηθίζονταν από τους Ινδούς της Αμερικής πριν απο τις Ευρωπαϊκές εξερευνήσεις.Αυτούς είδαν να καπνίζουν οι ναύτες του Κολόμβου στο πρώτο ταξίδι τους.Το κάπνισμα είναι βλαβέρο εξαιτίας της νικοτίνης που περιέχει ο κάπνος,η οποία είναι αλκαλοειδές υγρό πολύ τοξικό.Η νικοτίνη είναι μία δραστική ουσία που περιέχεται στον καπνό των τσιγάρων και των πούρων.Η ουσία αυτή προκαλεί εθισμό ανάλογο με εκείνον της κοκαϊνης.Η νικοτίνη επηρεάζει τους υποδοχείς των νευρικών κυττάρων και κατ’επέκταση τη λειτουργία του νευρικού και αναπνευστικού συστήματος τους.Μία και μόνο σταγόνα νικοτίνης μπορεί να θανατώσει ένα σκύλο μετρίου μεγέθους!!!

Συνέπειες Καπνίσματος: Το κάπνισμα σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση παθήσεων, όπως οι καρκίνοι, οι καρδιοπάθειες και το εμφύσημα. Το κάπνισμα είναι η πλέον σημαντική προλήψιμη, παράμετρος, προκλήσεως θανάτου στη σύγχρονη κοινωνία. Στην πληθώρα των παθήσεων λόγω καπνίσματος έρχεται να προστεθεί τώρα η δυναμική σχέση του με την κατάθλιψη. Επίσης έχουν αναφερθεί και πολλές άλλες επιδράσεις του καπνίσματος στην υγεία που αφορούν ποικίλες διαταραχές καθώς και άλλες έμμεσες επιπτώσεις,όπως είναι η πρόκληση ατυχημάτων,κυρίως πυρκαγιών.
Το κάπνισμα θεωρείται,σήμερα ως ο σπουδαιότερος καρκινογόνος παράγοντας,δεδομένου οτι ενοχοποιείται για το 30-40% των θανάτων από καρκίνο.Αν στον αριθμό αυτό προσθέσουμε και τον αριθμό των θανάτων απο καρδιαγγειακές και πνευμονολογικές παθήσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα,θα πρέπει να το θεωρήσουμε ως το σπουδαιότερο αίτιο για προβλήματα υγείας στην εποχή μας.

Εκτός όμως απ’ αυτά το κάπνισμα προκαλεί διάφορα είδη καρκίνων όπως:

    * Πνεύμονα
    * Στοματικής κοιλότητας
    * Δέρματος
    * Ουροδόχου κύστεος
    * Λάρυγγα-Φάπυγγα
    * Οισοφάγου
    * Παγκρέατος
    * Ήπατος

Και συσχετίζεται ίσως με καρκίνο:

    * Στομάχου
    * Νεφρού
    * Τραχήλου μήτρας.

Επίσης προκάλει και κάποια συμπτώματα,τα οποία οι περισσότεροι καπνιστές δεν έχουν αντιληφθεί ότι προέρχονται από εκεί.Μερικά απ’αυτά είναι ότι:

   1. Κουράζονται ευκολότερα
   2. Νυστάζουν ευκολότερα
   3. Αρρωσταίνουν ευκολότερα και πιο πολλές φορές από έναν μη καπνιστή
   4. Παρουσιάζουν καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα
   5. Έχουν βήχα (ο γνωστός τσιγαρόβηχας)
   6. Πολλές φορές τάση για έμετο και αναγούλα
   7. Τέλος έχουν δέρμα ζαρωμένο και κίτρινα δόντια.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές που υφίστανται μεταξύ των δύο φύλλων σε ότι αφορά την συγκεκριμένη συνήθεια.

Οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητες σ’ότι αφορά τις αυξήσεις των τιμών των προϊοντων καπνού και τις απαγορεύσεις καπνίσματος σε δημόσιους χώρους,απ’ότι οι άνδρες. Οι τελευταίοι φαίνεται να είναι πιο ελπιδοφόροι στις εκπαιδευτικές αντικαπνιστικές εκστρατείες απ΄ότι οι γυναίκες. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι και στα δύο φύλλα οι καπνιστές ήταν πιό πολλοί στις ηλικίες άνω των 40 ετών , σ΄αυτούς με χαμηλή μόρφωση και στους διαζευγμένους ή μοναχικούς.

Με την εισαγωγή του καπνού στην Ευρώπη τον 16ο αι. οι γυναίκες σπάνια κάπνιζαν μέχρι που έγιναν διαθέσιμα τα τσιγάρα στις αρχές του 20ου αι. Το κάπνισμα το είδαν, λοιπόν,ως το πιο σκαμπρόζικο και τολμηρό απ΄τα ” καινούρια πράγματα” της δεκαετίας του 1920. Οι γυναίκες όλο και περισσότερο άρχισαν να καπνίζουν, ανταποκρινόμενες στην ανεξάρτητη,σαγινευτική και σέξι εικόνα του καπνίσματος. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχει καταγραφεί τα τελευταία 25 χρόνια μια ραγδαία αύξηση του αριθμού των γυναικών που καπνίζουν.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Dorothy Hatsukami στο ετήσιο συνέδριο της εταιρίας έρευνας για τη νικοτίνη και τον καπνό στην Αμερική,η διακοπή του καπνίσματος είναι δυσκολότερη στις γυναίκες απ’ότι στους άνδρες. Μέσα από την ίδια μελέτη-έρευνα αλλά κι από έρευνες άλλων ερευνητών έδειξαν ότι οι γυναίκες χρειάζονται μεγαλύτερες νικοτίνης,όταν χρησιμοποιούν σκευάσματα υποκατάστασης του καπνίσματος (όπως οι τσίκλες νικοτίνης ή τα αυτοκόλλητα)για να σταματήσουν το κάπνισμα. Επίσης έδειξαν ότι για τις καπνιστικές συνήθειες των γυναικών παίζουν μεγάλο ρόλο οι συναισθηματικοί παράγοντες.

Οι έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες συχνότερα απ΄ότι οι άνδρες καταφεύγουν στην επιβλαβή συνήθεια του καπνίσματος στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά συναισθήματα που τους δημιουργούν οι καταστάσεις της ατομικής και κοινωνικής ζωής τους. Επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που φαίνεται να δυσκολεύει τη διακοπή του καπνίσματος στις γυναίκες είναι ο φόβος των παραπάνω κιλών. Η πιθανότητα δηλ. να παχύνουν μετά τη διακοπή του καπνίσματος αποτελεί ένα πολύ ισχυρό αντικίνητρο και πολλές γυναίκες προτιμούν να υποστούν τις ανθυγιεινές συνέπειες του καπνίσματος, παρά να αυξηθεί το σωματικό τους βάρος.

Το κάπνισμα έχει δυσμενή επίδραση στο έμβρυο, αλλά γενικά είναι κάτι που μπορεί να αποφευχθεί. Οι γυναίκες που συνεχίζουν να καπνίζουν κατά την εγκυμοσύνη διακινδυνεύουν αποβολή, γέννηση μωρού με χαμηλό βάρος, και ανωμαλίες εκ γενετής και παιδιού με δυσκολίες μάθησης ή μειωμένη ανάπτυξη.Το κάπνισμα πριν τη σύλληψη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα γονίδια που υπάρχουν στο ωάριο και στα σπερματοζωάρια. Οι γυναίκες των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά την κυοφορία τους έχουν 29% πιθανότητες να αποβάλουν οι ίδιες. Το παθητικό κάπνισμα συνιστά επίσης έναν υπολογίσιμο κίνδυνο και είναι ο σημαντικότερος παράγοντας παιδικής θνησιμότητας.Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί όταν μια έγκυος γυναίκα εισπνέει τον καπνό ενός τσιγάρου,το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα της και σ’αυτό που φτάνει στο έμβρυο,πέφτει δραματικά.Αυτό γρήγορα επηρεάζει την ποσότητα του αίματος που φτάνει στα άκρα του εμβρύου,όπως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.

Το κάπνισμα λοιπόν συμπεραίνουμε ότι είναι ένας επικίνδυνος παράγοντας για την υγεία μας.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version