Δευτέρα, 18 Νοε.
16oC Αθήνα

Μοριακό μηχανισμό των κυττάρων που ρυθμίζει την γήρανση ανακάλυψαν Έλληνες επιστήμονες

Μοριακό μηχανισμό των κυττάρων που ρυθμίζει την γήρανση ανακάλυψαν Έλληνες επιστήμονες

Μπροστά σε μια σημαντική ανακάλυψη για τους μηχανισμούς της γήρανσης και της αναπαραγωγής, βρέθηκαν Έλληνες επιστήμονες του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν δημοσιεύονται στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature Aging, και μέσα από αυτήν, ρίχνεται για πρώτη φορά φως σε ένα θεμελιώδη μηχανισμό ελέγχου όχι μόνο της γήρανσης αλλά και της αναπαραγωγικής γονιμότητας.

Οι ερευνητές του ΙΜΒΒ, Δρ. Mαργαρίτα Έλενα Παπανδρέου (κόρη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου) και Δρ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, με επικεφαλής τον Δρ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, (καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και πρόεδρο του ΙΤΕ) αποκάλυψαν ένα νέο μοριακό μηχανισμό που λειτουργεί στα κύτταρα για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας και της λειτουργίας του πυρήνα, και ρυθμίζει τη σωματική καθώς και την αναπαραγωγική γήρανση.

Τι είναι ο πυρήνας 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πυρήνας είναι το κεντρικό οργανίδιο των ευκαρυωτικών κυττάρων, όπου βρίσκεται το γενετικό υλικό, ή αλλιώς, το DNA, το οποίο καθορίζει την κυτταρική ταυτότητα και λειτουργία σε όλους τους οργανισμούς. Η δομή και η αρχιτεκτονική του πυρήνα αλλάζουν δραματικά κατά τη γήρανση, αλλά και κατά την καρκινογένεση.

Κοινό χαρακτηριστικό της γήρανσης, των παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με αυτή, αλλά και των συνδρόμων όπως Hutchinson-Gilford, Werner, Bloom, Cockayne, και άλλα, αποτελούν οι αλλοιώσεις που εντοπίζονται στον πυρηνίσκο του κυττάρου, μία δομή δηλαδή μέσα στον πυρήνα.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ), ότι η διατήρηση της ακεραιότητας του πυρήνα και του πυρηνίσκου έχει συσχετιστεί με τη μακροζωία, και με παρεμβάσεις που παρατείνουν τη ζωή σε πειραματόζωα. Ωστόσο, οι μοριακοί και κυτταρικοί μηχανισμοί που επιτηρούν και διασφαλίζουν την δομή του πυρήνα και του πυρηνίσκου παραμένουν αδιευκρίνιστοι.

Δεν είναι, επίσης, γνωστό αν ο προοδευτικός εκφυλισμός της αρχιτεκτονικής του πυρήνα, που παρατηρείται κατά τη γήρανση, και σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, αποτελεί επακόλουθο, ή απλή συνέπεια αυτών των καταστάσεων, ή συνεισφέρει καθοριστικά στη διαδικασία της γήρανσης και της παθογένεσης των προγεροειδών συνδρόμων.

Τα ευρήματα της έρευνας, αναμένεται ότι θα αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση νοσημάτων τα οποία χαρακτηρίζονται από κατάρρευση της αρχιτεκτονικής του πυρήνα, αλλά και της ανθρώπινης υπογονιμότητας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ / ΜΠΕ

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις