Εκατομμύρια Αμερικανοί θα κάνουν εφέτος «staycation», κοινώς διακοπές στο σπίτι, λόγω οικονομικής κρίσης. Ο νεολογισμός (από τις λέξεις «stay» που σημαίνει «μένω» και «cation» από το «vacation» που σημαίνει «διακοπές») και η τάση που περιγράφει δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκαν πέραν του Ατλαντικού για όσους έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία.
Πολλοί ορκίζονται μάλιστα ότι η πραγματική ξεκούραση βρίσκεται μόνο μέσα στο σπίτι. «Το μυστικό είναι να χαλαρώσουμε και να σκεφτούμε θετικά. Κατ΄ αρχήν πρέπει να θυμόμαστε ότι είμαστε σε άδεια από τη δουλειά, απλώς δεν θα φύγουμε… Οπότε έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο και λίγο άγχος. Ούτε βαλίτσες, ούτε τρέξιμο σε λιμάνια και αεροδρόμια, ούτε πανικός στις γεμάτες παραλίες» λέει η ψυχολόγος Ρέιτσελ Αντριους.
Μαζί της θα συμφωνούσε και ο γάλλος φιλόσοφος Πασκάλ που έγραψε, το 1670, ότι «η μοναδική αιτία της δυστυχίας του ανθρώπου είναι ότι δεν ξέρει πώς να καθήσει ήρεμος μέσα στο σπίτι του».
Για να περάσουμε καλά σε τέτοιου είδους διακοπές πρέπει να μην κάνουμε τίποτε από αυτά που κάνουμε συνήθως στο σπίτι. «Αλλάξτε εντελώς τη ρουτίνα… Σχεδιάστε το “staycation” σαν να πηγαίνατε πράγματι κάπου αλλού, αλλά βγάλτε το ρολόι» λέει η δρ Αντριους.
Βασική προϋπόθεση είναι να απαλλαγούμε εντελώς από την ιδέα ότι μας κυνηγάει ο χρόνος και να… χορτάσουμε ύπνο. «Διακοπές χωρίς ξεκούραση δεν υπάρχουν και αυτό ισχύει για όπου και αν βρισκόμαστε… O ύπνος, που μας λείπει τόσο πολύ στην καθημερινότητα της εργασίας, μπορεί να αναπληρωθεί τις ημέρες των διακοπών στο σπίτι» συμβουλεύει η ψυχολόγος Κέιτ Κουίνλαν, ειδική σε ζητήματα ελέγχου του στρες.
Προτείνει μάλιστα να βγάλουμε την τηλεόραση από την πρίζα και να κλείσουμε το κινητό. «Αν το καλύτερο πράγμα όταν φεύγουμε μακριά είναι ότι δεν μας ενοχλεί κανείς, τότε πείτε στον εαυτό σας ότι έχετε φύγει και κλείστε ό,τι έχει οθόνη:τηλεόραση, κομπιούτερ, κινητό» λέει.
Το «staycation» σημαίνει ότι δεν φεύγουμε για διακοπές, όχι ότι δεν βγαίνουμε και από το σπίτι. Μια καλή ιδέα είναι να γίνουμε τουρίστες στην πόλη μας. «Πότε πήγατε για τελευταία φορά σε ένα μουσείο της πόλης σας; Αν είχατε πάει στη Ρώμηή στο Παρίσι, θα κάνατε τουλάχιστον δύο επισκέψεις σε μουσεία…» λέει η δρ Αντριους. «Αυτό το κομμάτι μπορεί να είναι τόσο απολαυστικό και εκπαιδευτικό που στη συνέχειαδεν αποκλείεται να προσπαθήσετε να το βάλετε με κάποιον τρόπο και στο συνηθισμένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα» προσθέτει.
Και φυσικά, πισίνες και θερινοί κινηματογράφοι είναι πάντα στη διάθεσή μας όταν κάνουμε διακοπές στην πόλη.
Στην Ευρώπη, το επιτυχημένο πρόγραμμα «ΡarisΡlage», το οποίο διοργανώνει ο δήμος του Παρισιού εδώ και εννέα χρόνια, τιμάται ιδιαίτερα και εφέτος το καλοκαίρι από κατοίκους και τουρίστες της γαλλικής πρωτεύουσας.
Τρία εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός-ρεκόρ, επισκέφθηκαν την τεχνητή παραλία που στήθηκε στις όχθες του Σηκουάνα. Χώροι περιπάτου, αποδυτήρια, υπαίθρια καφέ και εστιατόρια, δωρεάν ψυχαγωγικές δραστηριότητες, πρόγραμμα συναυλιών και φυσικά ομπρέλες και ξαπλώστρες συνθέτουν το σκηνικό ενός Παρισιού όπου συρρέουν άτομα κάθε ηλικίας.
Ανάλογη πρωτοβουλία πήρε και ο δήμος του Μιλάνου στην Ιταλία, ο οποίος ξόδεψε 1,8 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Μysland». Περιτριγυρισμένη από ένα γιγαντιαίο πανό που δίνει την αίσθηση της ανοιχτής θάλασσας, μια ευρύχωρη έκταση έχει μετατραπεί σε οργανωμένη παραλία με εξωτικά φυτά και πισίνα και έχει γίνει αγαπημένος τόπος συνάντησης των Μιλανέζων.
Κοιμηθείτε καλά:
Ο χρυσός κανόνας των διακοπών στο σπίτι. Χορτάστε τώρα τον ύπνο που έχετε στερηθεί όλον τον χρόνο.
Βγάλτε το ρολόι: Τέρμα στο άγχος και στο στρες.
Ο χρόνος δεν μας κυνηγάει όταν δεν έχουμε να προλάβουμε πλοία και αεροπλάνα.
Κλείστε την τηλεόραση και όλες τις άλλες οθόνες μέσα στο σπίτι:
Πείτε στους ενοχλητικούς ότι θα φύγετε και απολαύστε την ηρεμία.
Κάντε μικρές αποδράσεις: Γίνετε τουρίστας μέσα στην πόλη ή επισκεφθείτε μέρη κοντινά για να αλλάξετε παραστάσεις.
Το καλύτερο, μην κάνετε απολύτως τίποτε:
Φροντίστε να χαρίσετε άφθονο χρόνο ανάπαυσης στον εαυτό σας.
Από την εφημερίδα το ΒΗΜΑ