Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 μειώνει κατά 17% τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για επιθετικό μεταστατικό καρκίνο και πρόωρο θάνατο. Αυτό έδειξε νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D3 δεν μειώνουν τον κίνδυνο να προσβληθεί κάποιος από καρκίνο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας Πολέτ Τσάντλερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 26.000 ανθρώπους στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης μελέτης VITAL (Vitamin D and Omega 3 Trial). Από αυτούς, περίπου οι μισοί έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D3 καθημερινά, ενώ οι υπόλοιποι εικονική βιταμίνη (πλασίμπο).
Στη διάρκεια μίας πενταετίας περίπου το 6% των συμμετεχόντων και στις δύο ομάδες εμφάνισαν κάποιον καρκίνο, ιδίως προστάτη, μαστού και πνευμόνων, συνεπώς η λήψη βιταμίνης D3 δεν επηρέασε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Διαπιστώθηκαν, όμως, οφέλη της βιταμίνης D3 στη μείωση των μεταστάσεων σε άλλα όργανα του σώματος σε όλα τα είδη καρκίνων, ιδίως σε καρκινοπαθείς με φυσιολογικό βάρος.
Το 1,7% των συμμετεχόντων στην ομάδα της βιταμίνης εμφάνισε μεταστατικό καρκίνο ή πέθανε εξαιτίας του, έναντι ποσοστού 2,1% στην ομάδα του πλασίμπο. Στα άτομα με φυσιολογικό βάρος (με δείκτη μάζας σώματος κάτω του 25) που έπαιρναν D3, η μείωση του κινδύνου για μεταστατικό ή θανατηφόρο καρκίνο έφθανε το 38%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Το πρωταρχικό μήνυμα της μελέτης μας είναι ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης μεταστατικού ή θανατηφόρου καρκίνου μεταξύ των ενηλίκων χωρίς διάγνωση καρκίνου. Επίσης, δείχνει ότι η παχυσαρκία μπορεί να δημιουργεί αντίσταση στα οφέλη της βιταμίνης D», ανέφερε η δρ Τσάντλερ.
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι έως το 60% των ενηλίκων έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D, πράγμα που αυξάνει, μεταξύ άλλων, την πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης Covid-19. Η έλλειψη βιταμίνης D είναι συχνή στους καρκινοπαθείς. Η βιταμίνη D πιστεύεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, όμως μία πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι δεν μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης στους ηλικιωμένους.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ