Υγεία

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης: Μοντέλο «φροντίδας καγκουρό» για πρόωρα νεογνά

Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη «υιοθετεί» το μοντέλο «φροντίδας καγκουρό» για πρόωρα νεογνά. Τη νέα τεχνική εφαρμόζει η Β’ Πανεπιστημιακή Νεογνολογική Κλινική και τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με το νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, το συγκεκριμένο μοντέλο «φροντίδας καγκουρό» για πρόωρα νεογνά επιδρά θετικά και στη μητέρα ως προς τη γαλουχία, την κατάθλιψη και το στρες.

Το νοσοκομείο, ενστερνίζεται το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας (17 Νοεμβρίου) που παροτρύνει: «Η αγκαλιά του γονέα: μια ισχυρή θεραπεία. Διευκολύνετε την επαφή δέρμα με δέρμα από τη στιγμή της γέννησης».

Πρόκειται για μία τεχνική φροντίδας των πρόωρων και χαμηλού βάρους γέννησης νεογνών, στην οποία υπάρχει επαφή δέρμα με δέρμα του νεογνού με τη μητέρα, ξεκινώντας από τη γέννηση. Με τον τρόπο αυτό το πρόωρο μωρό έχει, αφενός μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσει και να μην πάθει λοίμωξη, αφετέρου καλύτερη νευροανάπτυξη.

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης: Ένα στα δέκα νεογνά γεννιέται πρόωρα 

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Κλινικής και της Μονάδας, καθηγήτρια Παιδιατρικής-Νεογνολογίας ΑΠΘ, Ελισάβετ Διαμαντή, η συγκεκριμένη φροντίδα έχει θετική επίδραση και στη μητέρα ως προς τη γαλουχία, την κατάθλιψη και το στρες. Ωστόσο, σε πολλές ΜΕΝΝ δεν υπάρχουν ακόμη οι δυνατότητες για τέτοιου είδους φροντίδα.

«Η Κλινική και η Μονάδα μας ενστερνίζονται την άποψη ότι το πρόωρο νεογνό και η οικογένειά του χρειάζονται τη συνεχή προσοχή και αγάπη μας. Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας είναι να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την προωρότητα, να φέρει στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πρόωρα νεογνά και οι οικογένειές τους και να τονίσει ότι η προωρότητα είναι ένα θέμα δημόσιας υγείας. Ένα στα δέκα νεογνά γεννιέται πρόωρα – τουλάχιστον 3 εβδομάδες νωρίτερα από την ημερομηνία που θα έπρεπε να γεννηθεί- και όσο πιο ανώριμο είναι ένα πρόωρο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχει προβλήματα», τονίζει η κ. Διαμαντή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι φροντίδας των νεογνών με προβλήματα, ώστε να βελτιωθεί η περιγεννητική και νεογνική νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Η ίδια καταλήγει ότι «σήμερα, όλο και περισσότερα πολύ ανώριμα νεογνά επιζούν με καλή ποιότητα ζωής. Υπάρχει όμως η πιθανότητα, ειδικά τα εξαιρετικά πρόωρα, να έχουν μακροχρόνια νευροαναπτυξιακά προβλήματα. Τα νεογνά αυτά και οι οικογένειές τους χρειάζονται στήριξη από την πολιτεία και από όλους μας για να αντέξουν στο δύσκολο μονοπάτι που έχουν μπροστά τους».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
Don’t M.I.S.S. a thing!
Καινοτόμες Ενδοσκοπικές και Ελάχιστα Επεμβατικές Χειρουργικές Τεχνικές (MISS) δίνουν λύση στις παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης
Don’t M.I.S.S. a thing!
Η ALS δεν κάνει διακρίσεις: Η σπάνια νόσος από την οποία πάσχει ο Έρικ Ντέιν και συγκλονίζει όταν «χτυπά» ανθρώπους της διπλανής πόρτας
Η ALS είναι νευροεκφυλιστική νόσος που προσβάλλει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, και μέχρι σήμερα θεωρείται ανίατη
NEW YORK, NEW YORK - APRIL 12: Cosmologist Stephen Hawking attends the New Space Exploration Initiative 'Breakthrough Starshot' Announcement at One World Observatory. Stephen William Hawking CH, CBE, FRS, FRSA is an English theoretical physicist, cosmologist, author and Director of Research at the Centre for Theoretical Cosmology within the University of Cambridge on April 12, 2016 in New York City Credit: Hoo-Me.com / MediaPunch/IPX