Υγεία

Ο ΕΟΠΥΥ απειλεί με λύση συμβάσεων τα Διαγνωστικά Κέντρα που έχουν βάλει τριήμερο «λουκέτο»

Περίπου 1.400 Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια της περιφέρειας, εκτός της Αθήνας και του Πειραιά, έχουν βάλει τριήμερο «λουκέτο» μέχρι σήμερα (10.05.2024) με τον ΕΟΠΥΥ να τα προειδοποιεί πως θα προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης.

Οι ιδιοκτήτες τους των Διαγνωστικών Κέντρων, που πρόκειται για κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, διαμαρτύρονται για τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να καταβάλλουν στο κράτος από την τσέπη τους, από το 2012 και μέχρι σήμερα. Από την πλευρά της η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, επικαλούμενη πρόσφατο νόμο του Υπουργείο Υγείας που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, απειλεί τους εργαστηριακούς γιατρούς της περιφέρειας με λύση συμβάσεων. Η τροπολογία ψηφίστηκε ειδικά για να εμποδίσει αυτήν την κινητοποίηση.

Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί επέλεξαν να προχωρήσουν σε κινητοποίηση με τη μορφή των «κλειστών εργαστηρίων» και όχι να μην εκτελούν τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ όπως συνέβαινε σε παλαιότερες κινητοποιήσεις, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Για να μην κατηγορηθούν, δηλαδή, για άρνηση υπηρεσιών και ο ΕΟΠΥΥ καταγγείλει τις συμβάσεις τους.

«Με το κλείσιμο των εργαστηρίων μας, δεν τεκμηριώνεται η άρνηση των υπηρεσιών», αναφέρουν πηγές από τον κλάδο των εργαστηριακών γιατρών.

Από την άλλη χαρακτηρίζουν «άδικη» τη στάση της κυβέρνησης και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στον εκβιασμό, καθώς έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους, όπως λένε.

Μάλιστα προαναγγέλλουν νέο μεγάλο κύμα φυγής γιατρών στο εξωτερικό και σε χώρες που δίνουν «παχυλούς μισθούς» στις εργαστηριακές ειδικότητες.

«Τα χρέη μας διογκώνονται, οι επιχειρήσεις μας κλείνουν»

Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί τονίζουν πως οι επιχειρήσεις τους οδηγούνται σε μαρασμό και τα χρέη τους απέναντι στο δημόσιο ολοένα και διογκώνονται, χωρίς να διαφαίνεται πολιτική λύση στον ορίζοντα.

Αυτό συμβαίνει, καθώς το κράτος ακολουθεί τη μέθοδο των «κλειστών προϋπολογισμών» για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού σε διαγνωστικές εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.

Η όποια υπέρβασή των προϋπολογισμών αυτών, καταβάλλεται στο κράτος από τα Διαγνωστικά Κέντρα με τη μορφή των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων.

Το clawback μαζί με το rebate ξεπερνά σήμερα το 60% σε περικοπές στο τιμολόγιο των Διαγνωστικών Κέντρων.

Για «οικονομικό θρίλερ» κάνει λόγο μιλώντας στο iatroepdia.gr, η Ράνια Σουλτούκη, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Μικροβιολόγων Βιοπαθολόγων Λάρισας.

«Το συνολικό χρέος που έχουμε να διαχειριστούμε όλα τα εργαστήρια της Ελλάδας είναι 1, 6 δισ. είναι τεράστιο ποσό και δεν υπάρχει τέλος σ’ αυτό το οικονομικό θρίλερ», αναφέρει συγκεκριμένα.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου, πως η σύμβαση αυτή είναι εξαιρετικά ζημιογόνα και πλήρως αποτρεπτική για την επιβίωση των εργαστηρίων.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα από τον κλάδο να “γεννήσει” χρήματα για να χρηματοδοτήσει ένα σύστημα, το οποίο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν χρήματα. Εγώ μιλάω με τους συναδέλφους και με τους προμηθευτές υπάρχει τεράστια στάση πληρωμών. Από που θα προκύψουν αυτά τα χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαστηρίων;», αναφέρει η ίδια.

Διαγνωστικά Κέντρα: «Ασπιρίνη» η εφαρμογή του μέτρου των 1 και των 3 ευρώ ανά συνταγή

Πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας, αποδεχόμενο ότι τα Διαγνωστικά Κέντρα δέχονται υπέρμετρες πιέσεις από την εφαρμογή του clawback, θέσπισε την επιβολή του 1 και 3 ευρώ ανά συνταγή για τις μικροβιολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις που διενεργούνται αντίστοιχα, στα Διαγνωστικά Κέντρα.

Τα ποσά αυτά τα οποία πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους, αναμένεται να συμψηφιστούν με τις οφειλές των Διαγνωστικών Κέντρων , όπως έχει υποσχεθεί ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ωστόσο, η οικονομική αυτή ενίσχυση των Διαγνωστικών Κέντρων έναντι του χρέους του 1,6 δισ. δεν είναι παρά “σταγόνα στον ωκεανό”, τονίζουν οι γιατροί.

«To μέτρο του 1 και 3 ευρώ μετακύλισε ένα μέρος του προβλήματος στους ασφαλισμένους για να κλείσει “τρύπες” από το clawback. Όμως είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι αναλογικά με το χρέος και το κόστος λειτουργίας των εργαστηρίων. Είναι μέτρο “ασπιρίνη”. Δεν μπορεί να σώσει τη ρευστότητά μας», επισημαίνει η Μαστοράκου.

Σχολιάζοντας από την πλευρά της τη ρύθμιση αυτή και η Κυριακή Κώτσα, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Γιατρών Δυτικής Ελλάδας, τονίζει πως δεν θα σώσει τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια.

«Είναι ουσιαστικά μια σταγόνα στον ωκεανό. Είναι ελάχιστο ποσό κι αυτό θα κρατηθεί υπέρ ΕΟΠΥΥ και θα δούμε πώς θα καταλήξει τελικά το μέτρο αυτό ώστε να ανακουφίσει εμάς», καταλήγει.

Εάν πάντως ο ΕΟΠΥΥ πραγματοποιήσει την απειλή του, τα Διαγνωστικά Κέντρα που απεργούν δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν τις συμβάσεις τους με τον Οργανισμό, εάν δεν παρέλθουν 18 μήνες, όριο που έχει θέσει ο νομοθέτης ως “ποινή” για τους απεργούς.

Ο Οργανισμός προειδοποιεί τους συμβεβλημένους παρόχους του, «να τηρούν απαρέγκλιτα τους όρους των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και την κείμενη νομοθεσία, ακολουθώντας τις οδηγίες και τις συστάσεις που γίνονται από τα αρμόδια όργανα του Οργανισμού με σκοπό την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δικαιούχων του».

Τέλος ο ΕΟΠΥΥ προτρέπει τους ασφαλισμένους του, σε περίπτωση άρνησης παροχής υπηρεσιών ή μη εκτέλεσης παραπεμπτικών, να ενημερώνουν ηλεκτρονικά τη Δ/νση Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ στο e-mail: d9@eopyy.gov.gr προκειμένου να προβεί «στις περαιτέρω κατά νόμο ενέργειες».

Της Ιωάννας Σουλάκη / iatropedia.gr

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα