Κινδύνους για ασθένειες, καταστροφή περιουσιών και απώλεια θέσεων εργασίας αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι, λόγω των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος στις θάλασσες που τους περιβάλλουν.
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται από το ερευνητικό πρόγραμμα «Έρευνα για την Κλιματική Αλλαγή και τα Ευρωπαϊκά Θαλάσσια Οικοσυστήματα (CLAMER)».
Η διακοσίων σαράντα έξι σελίδων σύνθεση περισσότερων από 100 ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δημοσιεύθηκαν από το 1998 μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής σφυγμομέτρησης για τη στάση των πολιτών σε αυτά τα ζητήματα, ένα καινούργιο βιβλίο που βασίζεται στα επιστημονικά ευρήματα και ένα σημαντικό καινούργιο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται στη συνάντηση με την οποία ολοκληρώνεται το CLAMER, στις Βρυξέλλες, σήμερα και αύριο.
Ποιες είναι οι αλλαγές αυτές
Η έρευνα παρουσιάζει σειρά τεκμηριωμένων αλλά και αναμενόμενων φυσικών, χημικών και βιολογικών αλλαγών στα θαλάσσια περιβάλλοντα και οι οποίες έχουν ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις. Οι αλλαγές αυτές είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η διάβρωση των ακτών, η τήξη των πάγων, η συχνότητα και η ένταση καταιγίδων, οι φυσικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ρευμάτων στον βόρειο Ατλαντικό, οι χημικές αλλαγές (οξίνιση και αποξυγόνωση), οι αλλαγές στους τύπους θαλάσσιας ζωής και οι τελικές επιπτώσεις τους στους ανθρώπους, τόσο οι κοινωνικές όσο και οι οικονομικές.
Συνέπειες στην υγεία
«Εκατομμύρια ευρώ σε κόστος υγείας μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωση μολυσμένων θαλασσινών, από την απορρόφηση παθογόνων οργανισμών που απαντώνται στο νερό και, σε μικρότερο βαθμό, μέσω της άμεσης έκθεσης σε θαλάσσιες ασθένειες. Οι κλιματικές συνθήκες παίζουν έναν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στη μετάδοση αυτών των ασθενειών», σημειώνεται στη σύνθεση.
Τα πιο θερμά νερά των ωκεανών προκαλούν την εξάπλωση παθογόνων του γένους Vibrio, τα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον επικίνδυνων παθογόνων βακτηρίων και τα οποία ευθύνονται για γαστρεντερίτιδα, σηψαιμία και χολέρα, όπως ανακάλυψε ομάδα ερευνητών από τη Ιταλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.