Υγεία

Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι δεν αποζημιώνονται για τους αντιγριπικούς εμβολιασμούς με ευθύνη των ΠΕΔΙ

Ανάστατοι είναι πολλοί φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα, καθώς έπαψαν, όπως λένε, να αποζημιώνονται για το σύνολο των αντιγριπικών εμβολιασμών με ευθύνη ορισμένων Περιφερειακών Διευθύνσεων (ΠΕΔΙ).

Με επιστολή του στις 15 Μαρτίου 2023, οι φαρμακοποιοί μέσω του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) γνωστοποιεί στη διευθύντρια της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ, Γιώτα Λίτσα, ότι κάποιες Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) προβαίνουν στην επιβολή περικοπών για «απώλεια φύλλου έκδοσης ιατρού», ενώ πλέον για τη διενέργεια των αντιγριπικών εμβολιασμών δεν απαιτείται συνταγογράφηση.

Συγκεκριμένα με απόφαση Θάνου Πλεύρη, από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν απαιτείται η έκδοση ιατρική συνταγής για τη δωρεάν χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων στους πολίτες αυξημένου κινδύνου.

Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις, όμως, όπως λένε οι φαρμακοποιοί δείχνουν να μην γνωρίζουν τη νομοθεσία και δεν τους αποζημιώνουν.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία που ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2022, τα ιδιωτικά φαρμακεία “δύνανται σε έντυπα διενέργειας να καταχωρούν τα αντιγριπικά εμβόλια τα οποία διενεργούν στους πολίτες χωρίς ιατρική συνταγή και να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία”.

Διοικητικοί υπάλληλοι δηλώνουν άγνοια της νομοθεσίας, λένε οι φαρμακοποιοί

«Δεν νοείται, οι διενεργούντες τον διοικητικό έλεγχο υπάλληλοι των Περιφερειακών Διευθύνσεων να δηλώνουν άγνοια της νομοθεσίας, όπως και άγνοια των εγκυκλίων που έχουν αποσταλεί από την κεντρική διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και να προβαίνουν σε άδικες περικοπές εις βάρος των φαρμακοποιών», λένε οι φαρμακοποιοί.

Το φαινόμενο αυτό -ορισμένες ΠΕΔΙ να αγνοούν τις εγκυκλίους της κεντρικής διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ή να τις ερμηνεύουν κατά το δοκούν- έχει παρατηρηθεί επανειλημμένα, λέει ο ΠΦΣ και ζητά από την Διευθύντρια της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ, να επιληφθεί του θέματος, «καθόσον τέτοιου είδους ενέργειες απαξιώνουν τη διαδικασία του τακτικού ελέγχου και πλήττουν το κύρος του Οργανισμού», όπως λέει.

«Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας, για την ενημέρωση των ΠΕΔΙ και την απόσυρση των σχετικών προτεινόμενων περικοπών», αναφέρουν στην επιστολή τους.

Οι Φαρμακοποιοί τονίζουν, επίσης, προς τα μέλη τους πώς σε περίπτωση που παρατηρούνται τέτοια περιστατικά, οι Πρόεδροι των κατά τόπους Φαρμακευτικών Συλλόγων θα πρέπει να ενημερώνουν είτε τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, είτε τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου είτε το helpdesk του Π.Φ.Σ.

Καθυστερούν και οι πληρωμές για τον Προσωπικό Γιατρό

Πολύμηνες είναι οι καθυστερήσεις για την εξόφληση των οφειλόμενων στους φαρμακοποιούς και για την υπηρεσία της εγγραφής των πολιτών στον Προσωπικό Ιατρό.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται σε τρία βασικά προβλήματα, τα οποία όμως βρίσκονται σε φάση επίλυσης:

  1. Ο Προσωπικός Ιατρός αφορά πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και τα ελληνικά μηχανογραφικά συστήματα θα πρέπει να προσαρμοστούν με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να πληρωθούν οι φαρμακοποιοί. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να κοπεί ξεχωριστό τιμολόγιο για κάθε μήνα υποβολής και όχι ένα ενιαίο για όλους τους μήνες. Η εναρμόνιση των προγραμμάτων θα ανοίξει το δρόμο.
  2. Είχαν καταγραφεί λάθη διατύπωσης στον σχετικό νόμο, τα οποία όμως πλέον έχουν διορθωθεί.
  3. Υπάρχει αναντιστοιχία των δικαιωμάτων που παραχωρούνται από το Κέντρο Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Συνταγών (ΚΜΕΣ), με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Το θέμα της «επικοινωνίας» των δύο φορέων, όμως, βρίσκεται σε φάση επίλυσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο νόμος επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να αποζημιώνονται για την εγγραφή στον Προσωπικό Ιατρό και να γίνονται έως δύο αλλαγές γιατρού.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα