Site icon NewsIT
09:39 | 15.12.23

Οι παιδίατροι ζητούν λύσεις για τη συνταγογράφηση αδρεναλίνης μετά το αλλεργικό σοκ της 17χρονης στην Κρήτη

Οι παιδίατροι ζητούν λύσεις για τη συνταγογράφηση αδρεναλίνης μετά το αλλεργικό σοκ της 17χρονης στην Κρήτη
Newsit Newsroom

Ευκολότερη πρόσβαση στη συνταγογράφηση της αδρεναλίνης ζητούν οι παιδίατροι, ιδιαίτερα μετά το περιστατικό με τη 17χρονη μαθήτρια που έπαθε αλλεργικό σοκ και ανακοπή σε σχολική εκδρομή στην Κρήτη.

Η περίπτωση της 17χρονης που έπαθε αλλεργικό σοκ και ανακοπή και μέχρι σήμερα δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Κρήτης, ανέδειξε ένα σημαντικό πρόβλημα για τους παιδιάτρους και για τα παιδιά που παιδιά που πάσχουν από σοβαρές αλλεργίες και πρέπει να διατηρούν μόνιμα ενέσεις στο φαρμακείο του σπιτιού τους.

Αυτό είναι το πρόβλημα της απαγόρευσης στους ιδιώτες παιδίατρους να χορηγούν επαναληπτικές συνταγές αδρεναλίνης σε παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρές χρόνιες αλλεργίες, έχουν ιστορικό αναφυλαξίας και βρίσκονται σε κίνδυνο.

Όπως λέει στο iatropedia.gr, o Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, οι ιδιώτες παιδίατροι επιτρέπεται να συνταγογραφήσουν αδρεναλίνη βάση νόμου, μόνο κατά την πρώτη διάγνωση.

«Η ένεση αδρεναλίνης για να χορηγηθεί στα παιδιά ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον παιδίατρο να του συνταγογραφήσει την ένεση, μόνο την πρώτη φορά που θα ανακαλύψει ότι ένα παιδί έχει αλλεργία. Δεύτερη φορά όχι.

Κι επειδή οι ενέσεις αυτές έχουν διάρκεια ζωής μόνο ένα χρόνο και έχουν ημερομηνία λήξης, οι γονείς χρειάζεται να τις ανανεώνουν τακτικά για να έχουν πάντα στο φαρμακείο τους», αναφέρει ο γιατρός ο οποίος επισημαίνει πως ο παιδίατρος είναι ο πιο εύκολα προσβάσιμος γιατρός στους γονείς με ανήλικα τέκνα.

«Γιατί να ταλαιπωρούν τους γονείς και τα παιδιά; Πολύ συχνά ο γονιός δεν έχει χρόνο να τρέχει στα νοσοκομεία για τη συνταγογράφηση της αδρεναλίνης κι έτσι αμελεί να πάει να πάρει την ένεση και να την έχει μαζί. Με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ενέσεις στο σπίτι όταν χρειάζονται. Είχε χαθεί κι ένα κοριτσάκι πριν από μερικά χρόνια επειδή είχε πάει εκδρομή κάπου με τους γονείς του σε ένα χωριό απομονωμένο και δεν υπήρχε ένεση και πέθανε το κορίτσι αυτό, μόλις 4 με 5 ετών ήταν», λέει ο κ. Νταλούκας.

Πώς συνταγογραφείται σήμερα η αδρεναλίνη

Σύμφωνα με την ισχύουσα οδηγία από τον ΕΟΠΥΥ (Αρ. Πρωτ: ΔΒ4Α/Γ99/40707 από 27/12/2018), δικαίωμα συνταγογράφησης της αδρεναλίνης και αντίστοιχων σκευασμάτων δυνητικά σωτήριων για τη ζωή παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο για την εκδήλωση αναφυλαξίας, έχουν (για τους ασθενείς < 18 ετών) οι κάτωθι ιατροί:

  1. Παιδίατροι, εφόσον πρόκειται για την 1η συνταγογράφηση του σκευάσματος.
  2. Νέα συνταγή μπορεί να εκδοθεί μόνο από Παιδίατρο Διευθυντή Κλινικής ΕΣΥ ή Πανεπιστημιακής Κλινικής ή Αλλεργιολόγου με εμπειρία στη διαχείριση παιδιατρικών νοσημάτων.

Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν ισχύουν για τους ιατρούς ειδικοτήτων παθολογίας για τους ασθενείς άνω των 16 ετών. Οι ιατροί αυτοί μπορούν να συνταγογραφούν αυτοενιέμενη αδρεναλίνη χωρίς περιορισμούς σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, όπως αναφέρεται στην οδηγία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο οι παιδίατροι είχαν αποστείλει επιστολή στον πρώην υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη ζητώντας του να τροποποιηθεί η οδηγία και να συμπεριλαμβάνει και τους παιδιάτρους στη δυνατότητα συνταγογράφησης της αδρεναλίνης.

«Το δικό μας ερώτημα είναι και γι’ αυτό είχαμε στείλει και επιστολή σχετική στο υπουργείο Υγείας πριν από ένα διάστημα, “γιατί δεν δίνετε τη δυνατότητα και το δικαίωμα στον παιδίατρο να συνεχίσει να συνταγογραφεί τις ενέσεις στο παιδί;”. Εμείς δεν είμαστε παλιάνθρωποι και γράφουμε ενέσεις έτσι “πάρτε κόσμε” και να χαρίζουμε ενέσεις. Εμείς γράφουμε σε συγκεκριμένα παιδιά», αναφέρει ο παιδίατρος.

Στην επιστολή την οποία υπέγραφαν, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, η Ελληνική Παιδοαλλεργιολογική Εταιρεία και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, οι γιατροί τόνιζαν ότι οι περιορισμοί στη συνταγογράφηση ξεχωρίζουν αδικαιολόγητα, ξεχωρίζουν τους παιδίατρους από τους ιατρούς ειδικοτήτων παθολογίας, ενώ οι παιδίατροι αποτελούν την κατεξοχήν ιατρική ειδικότητα που έχουν τη ευθύνη αλλά και την γνώση για την αντιμετώπιση των νοσημάτων των παιδιών.

«Ακόμα περισσότερο δυσκολεύουν την προσβασιμότητα στο σωτήριο φάρμακο, αυξάνοντας την πιθανότητα να μην έχει σκεύασμα αδρεναλίνης κάθε αλλεργικό παιδί, σε ενδεχόμενο επεισόδιο αναφυλαξίας διατρέχοντας έτσι κίνδυνο για τη ζωή του», σημειώνουν στην ίδια επιστολή.

Ο κ. Νταλούκας προσθέτει: «Για να μην θρηνούμε ζωές παιδιών και χάνονται άδικα παιδιά, ας μας δώσει τη δυνατότητα ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας να μπορούμε να συνταγογραφούμε τις ενέσεις αυτές. Δεν χρειάζεται να στέλνουμε επιστολές για τα αυτονόητα. Και τους γονείς ταλαιπωρούμε και τα νοσοκομεία επιβαρύνουμε αδικαιολόγητα», όπως λέει.

«Η 17χρονη έπρεπε να έχει μαζί της 2 ενέσεις αδρεναλίνης»

Σε ό,τι αφορά το τραγικό περιστατικό με την 17χρονη μαθήτρια από το Περιστέρι που έπαθε αναφυλακτικό σοκ και ανακοπή κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής στην Κρήτη, καταναλώνοντας βούτυρο στο πρωινό του ξενοδοχείου ούσα αλλεργική στα γαλακτοκομικά, ο γιατρός εικάζει πως έγιναν δύο σημαντικά λάθη.

Το πρώτο ήταν ότι δεν ειδοποιήθηκε έγκαιρα το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τα πρώτα συμπτώματα και το δεύτερο ήταν ότι η άτυχη μαθήτρια – που αυτή τη στιγμή χαροπαλεύει στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου – έπρεπε να είχε κάνει και δεύτερη ένεση, όταν η πρώτη έδειχνε να μην επιδρά στον οργανισμό της.

«Δεν λειτουργεί πάντα η μία ένεση. Και γι’ αυτό η σύσταση είναι να έχουν δύο ενέσεις αδρεναλίνης πάντα μαζί τους οι αλλεργικοί. Και γι’ αυτό περιέχονται στη συσκευασία μέσα δύο ενέσεις. Αν δει κάποιος ότι δεν υποχωρούν τα συμπτώματα μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και χειροτερεύει η κατάσταση, τότε πρέπει να κάνει τη δεύτερη ένεση. Επίσης, θα έπρεπε να ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ πριν γίνει καν η πρώτη ένεση. Ο χρόνος αυτός είναι πολύτιμος», καταλήγει ο γιατρός.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version