Οι άνθρωποι που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, ζώντας κοντά σε καπνιστές, έχουν 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Οι καρκίνοι του στόματος (χείλους, στοματικής κοιλότητας, φάρυγγα) ευθύνονται για περίπου 448.000 νέα περιστατικά και 229.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο καπνός του τσιγάρου εκθέτει τους καπνιστές σε διάφορες χημικές καρκινογόνες ουσίες και σχετίζεται με περίπου έναν στους πέντε θανάτους από καρκίνο διεθνώς. Όμως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους ίδιους τους καπνιστές, αλλά και τους παθητικούς καπνιστές, όπως δείχνει και η νέα μελέτη.
Στοιχεία από 192 χώρες δείχνουν ότι το 33% των ανδρών μη καπνιστών, το 35% των γυναικών μη καπνιστών και το 40% των παιδιών εκτίθενται χωρίς τη θέληση τους στον καπνό των άλλων. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το παθητικό κάπνισμα (εισπνοή καπνού άλλων) αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, μεταξύ άλλων καρκίνου των πνευμόνων.
Οι ερευνητές από τέσσερις χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία, ΗΠΑ), με επικεφαλής τον καθηγητή Σαμάν Γουαρνακουλασουρίγια του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ελέγχου του καπνίσματος “Tobacco Control”, ανέλυσαν στοιχεία από πέντε έρευνες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, οι οποίες αφορούσαν συνολικά σχεδόν 7.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 3.452 εκτίθεντο στο παθητικό κάπνισμα.
Η μελέτη (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση), σύμφωνα με τους ερευνητές, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στο παθητικό κάπνισμα και στον καρκίνο του στόματος», ιδίως αν η έκθεση στον καπνό των άλλων έχει χρόνιο χαρακτήρα (πάνω από 10 έως 15 χρόνια).