Πέντε από τους σημαντικότερους μύθους για το αδυνάτισμα έβαλαν στο μικροσκόπιο τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας των ΗΠΑ προκειμένου να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και να δώσουν λύση, κυρίως στις γυναίκες που προσπαθούν χωρίς αποτέλεσμα για ένα σωστό και υγιεινό αδυνάτισμα.
1 ΟΙ ΔΙΑΙΤΕΣ ΤΩΝ CΕLΕΒRΙΤΙΕS ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι δίαιτες της μόδας δεν αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για μόνιμο αδυνάτισμα. Οι υποσχέσεις τους για σίγουρη απώλεια βάρους- συνήθως σε σύντομο χρονικό διάστημα- ασφαλώς είναι δελεαστικές, αλλά τα μειονεκτήματά τους είναι πολλά. Κατ΄ αρχάς αν επιλέξει κάποιος μια δίαιτα με γεύματα χαμηλής θερμιδικής αξίας ή με μεγάλους περιορισμούς στις ομάδες τροφίμων που επιτρέπεται να καταναλώνει, δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτύχει τον στόχο απώλειας βάρους, ειδικά όταν πρέπει η δίαιτα να ακολουθείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, όσες δίαιτες αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων όπως είναι τα ζυμαρικά και το ψωμί που περιέχουν υδατάνθρακες, μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία, διότι στερούν από τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά. Οταν η απώλεια βάρους είναι ταχεία, δηλαδή περισσότερο από 1,5 κιλό την εβδομάδα, είναι σχεδόν σίγουρο πως τα χαμένα κιλά θα ανακτηθούν σε πολύ σύντομο διάστημα αμέσως μετά τη διακοπή της δίαιτας. Το γρήγορο αδυνάτισμα εξάλλου, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, έχει σχετιστεί με αυξημένες πιθανότητες σχηματισμού λίθων στη χοληδόχο κύστη. Οσον αφορά τις ιδιαίτερα στερητικές δίαιτες, αυτές που παρέχουν λιγότερες από 800 θερμίδες την ημέρα, έχει καταδειχθεί ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Το καλύτερο θα ήταν, υποστηρίζουν οι ειδικοί, να προσπαθείτε να αδυνατίζετε με αργό ρυθμό: να χάνετε 0,5 έως το πολύ 1 κιλό την εβδομάδα.
2 ΟΙ ΔΙΑΙΤΕΣ ΜΕ ΛΙΓΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΙΝΕΣ
Οι μακροπρόθεσμες πιθανές συνέπειες που έχουν τέτοιου είδους δίαιτες, η πιο γνωστή από τις οποίες είναι η δίαιτα Ατκινς, παραμένουν άγνωστες. Το να λαμβάνει, όμως, κάποιος τις περισσότερες θερμίδες από πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα- όπως το κρέας, τα αυγά και το τυρί- δεν συνιστά ισορροπημένη διατροφή.
Αυτά τα τρόφιμα, εξάλλου, είθισται να περιέχουν πολλά κεκορεσμένα λίπη και χοληστερίνη, δύο συστατικά που αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, η έλλειψη υδατανθράκων σημαίνει μειωμένη πρόσληψη φρούτων και προϊόντων ολικής αλέσεως, όπως είναι για παράδειγμα το μαύρο ψωμί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως κ.ά., γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα λόγω έλλειψης φυτικών ινών. Επιπλέον, η μακροχρόνια ελλιπής κατανάλωση υδατανθράκων (λιγότερο από 130 γραμμάρια την ημέρα) έχει σχετιστεί βάσει ερευνών με αυξημένο κίνδυνο υπερπαραγωγής ουρικού οξέος, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας) και νεφρολιθίασης.
3 ΤΟ ΑΜΥΛΟ ΠΑΧΑΙΝΕΙ
Οι περισσότεροι άνθρωποι που επιθυμούν να χάσουν βάρος συνηθίζουν να αποκλείουν από τη διατροφή τους τα πλούσια σε άμυλο τρόφιμα- όπως είναι το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά και οι πατάτες. Ωστόσο, αυτά τα τρόφιμα όταν τρώγονται σκέτα, δηλαδή δίχως βούτυρο και σάλτσες, και σε λογικές ποσότητες, περιέχουν λίγα λίπη και θερμίδες. Επιπλέον, το άμυλο αποτελεί σύνθετο υδατάνθρακα και οι υδατάνθρακες αποτελούν πολύτιμη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.
4 ΤΟ ΓΚΡΕΪΠ ΦΡΟΥΤ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΧΑΝΟ «ΚΑΙΝΕ» ΤΑ ΛΙΠΗ
Δεν υπάρχουν τρόφιμα που να «καίνε» ή να διαλύουν τα λίπη. Ορισμένα τρόφιμα με καφεΐνη μπορεί να επιταχύνουν τον μεταβολισμό για λίγο, αλλά δεν αδυνατίζουν. Απλώς προκαλούν αφυδάτωση και με την απώλεια υγρών μειώνεται και το βάρος. Εν τούτοις, η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση.
5 ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ. 5 ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ
Ενα προϊόν αδυνατίσματος που γράφει ότι είναι φυσικό ή με βότανα δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε είναι ασφαλές. Για να αποδειχθεί η ασφάλεια ενός προϊόντος απαιτούνται πολυετείς, καλά οργανωμένες κλινικές μελέτες, οι οποίες συνήθως δεν γίνονται. Εως πρότινος, λόγου χάριν, κυκλοφορούσαν στη Δύση προϊόντα βοτάνων που περιείχαν εφέδρα, μία ουσία που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα υγείας σε αρκετά άτομα. Η ουσία αυτή απαγορεύθηκε και τα προϊόντα αποσύρθηκαν από το εμπόριο. Γι΄ αυτόν τον λόγο, πρέπει πάντα διαλέγετε ένα προϊόν πολύ προσεκτικά και να είστε δύσπιστοι σε όσα υπόσχονται πάρα πολλά. Επιπλέον οι ειδικοί συστήνουν ό,τι και εάν προμηθεύεστε, ακόμη και από φαρμακεία, να ελέγχετε για άδεια του ΕΟΦ.
Από την εφημερίδα “Τα Νέα”