Υγεία

Οίκοθεν: Νέο πρόγραμμα για δωρεάν ογκολογικές θεραπείες στο σπίτι για τους καρκινοπαθείς – Τα τρία στάδια και τα κριτήρια

Μακριά από το ψυχρό νοσοκομειακό περιβάλλον και χωρίς πρόσθετη ταλαιπωρία για τους καρκινοπαθείς, αναμένεται να διεξάγονται από την ερχόμενη χρονιά οι ογκολογικές θεραπείες στο σπίτι, μέσω του προγράμματος “Οίκοθεν”.

Πρόκειται για πρόγραμμα ογκολογικών θεραπειών για καρκινοπαθείς το οποίο θα θεσμοθετηθεί με υπουργική απόφαση τον Ιανουάριο και θα ξεκινήσει πιλοτικά μέσω του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» από τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2023. Θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις το 2025, όταν επεκταθεί σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Μέσω του «Οίκοθεν», το Υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση και πιο ανθρώπινη προσέγγιση στη χορήγηση των δύσκολων ογκολογικών θεραπειών (ανοσοθεραπείες, βιολογικοί παράγοντες), παρέχοντας την απαραίτητη στήριξη στους ασθενείς να τις λαμβάνουν στο γνώριμο και ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού τους.

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» Όλγα Μπαλαούρα, αναφερόμενη στο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας 2022, τόνισε: «καθίσαμε και μετρήσαμε το οικονομικό και ψυχολογικό κόστος των ασθενών για να έρθουν να κάνουν τη θεραπεία τους στην πρότυπη μονάδα ημερήσιας νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» και αυτό που αποφασίσαμε ήταν, ότι αυτό το μοντέλο μπορούμε να το εφαρμόσουμε στο σπίτι. Μιλήσαμε με πολλά νοσοκομεία του εξωτερικού για να κατασταλάξουμε στο τι πρέπει να κάνουμε Έτσι με τη βοήθεια της Roche και της Εrnst and Young κάναμε μελέτη προκειμένου να ξεκινήσουμε να χορηγούμε ογκολογικές θεραπείες στο σπίτι».

Τα οφέλη για τον ασθενή και το κράτος

Με το πρόγραμμα “Οίκοθεν” αναμένεται να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος και επιπροσθέτως σημαντικός περιορισμός των λιστών αναμονής.

Έχει αποδειχθεί από μελέτη του Υπουργείου Υγείας, μάλιστα, πως η θεραπεία στο σπίτι εξοικονομεί 560 ευρώ τον μήνα (ή ακόμη και ανά δύο εβδομάδες) σε κάθε ασθενή από τις μετακινήσεις του και περίπου 200 χαμένες ώρες (μετακινήσεις, αναμονές κλπ) για τον ίδιο τον ασθενή, αλλά και για τον φροντιστή του.

«Τα οφέλη για τον ασθενή είναι η ποιοτική θεραπεία σε οικείο και φιλικό περιβάλλον, η μείωση των χρονοβόρων μετακινήσεων και των νοσοκομειακών λοιμώξεων, η βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης και ο σεβασμός στην αξιοπρέπειά του ατόμου», τόνισε η κ. Μπαλαούρα.

Παράλληλα, αναμένεται να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση χώρων και συγκεκριμένα ένα 30%, από τους χώρους που σήμερα δεσμεύονται στα νοσοκομεία για τη χορήγηση αυτών των θεραπειών.

Το τελευταίο επιστρέφει ως όφελος στον ίδιο τον ασθενή, καθώς θα μειωθούν οι λίστες αναμονής με τη βελτίωση της προσβασιμότητας και ως εκ τούτου δεν θα περιμένει μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεκινήσει τη θεραπεία του.

«Αν αποδεσμεύσουμε νέες θέσεις, ο χρόνος αυτός θα ελαττωθεί έως και θα μηδενιστεί σε κάποιες περιπτώσεις. Άρα θα είμαστε πολύ πιο γρήγοροι και άμεσοι στις ανάγκες του ασθενούς. Ο ασθενής θα έχει ποιοτική θεραπεία σε οικείο και φιλικό περιβάλλον», τόνισε ο παθολόγος – ογκολόγος, επιμελητής Α’ στο ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας» και επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος, Μιχάλης Νικολάου.

Τα τρία στάδια του προγράμματος

Το πρόγραμμα “Οίκοθεν” χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με επιχορήγηση 14 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει τρεις φάσεις, οι δύο εκ των οποίων αφορούν μόνο ασθενείς στην Αττική.

Αναλυτικά:

Οίκοθεν1: Ασθενείς της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»

Η πρώτη πιλοτική φάση του προγράμματος αφορά μόνο τους ασθενείς της Α’ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Αγιος Σάββας”, στους οποίους θα προσφερθούν υπηρεσίες χορήγησης ογκολογικών θεραπειών στο σπίτι.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλαισίωση και υποστήριξη του ασθενή, ώστε να λάβει την αντικαρκινική θεραπεία του στην άνεση του σπιτιού του, χωρίς ανασφάλεια και ιατρικό ρίσκο.

Οίκοθεν 2: Επέκταση σε 640 ασθενείς του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»

Η δεύτερη πιλοτική φάση, αφορά την αξιοποίηση της προηγούμενης εμπειρίας από την Α’ Παθολογική Κλινική, με σκοπό την επέκταση του προγράμματος σε όλους τους -περίπου 640 κατ’ έτος- ασθενείς του Νοσοκομείου “Αγιος Σάββας” και από τις δύο παθολογικές ογκολογικές κλινικές.

Οίκοθεν 3: Επέκταση σε όλες τις μεγάλες ογκολογικές κλινικές της επικράτειας

Το Οίκοθεν 3, αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, και αφορά την επέκταση του προγράμματος σε όλη την Επικράτεια.

Συγκεκριμένα, υπηρεσίες στο σπίτι θα παρέχουν τα ογκολογικά νοσοκομεία «Άγιος Σάββας», «Μεταξά» και «Άγιοι Ανάργυροι» στην Αττική, «Θεαγένειο» στη Θεσσαλονίκη και όλα τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν μεγάλες ογκολογικές κλινικές, ικανές να εφαρμόσουν το «Οίκοθεν».

Ποιες θεραπείες θα χορηγούνται

Οι θεραπείες που θα χορηγούνται στους ασθενείς στο σπίτι θα είναι ανοσοθεραπείες και βιολογικοί παράγοντες και όχι χημειοθεραπείες, που έχουν ιδιαίτερες παρενέργειες, και γίνονται αποκλειστικά στο νοσοκομείο, τονίζει ο κ. Νικολάου προσθέτοντας πως οι πρώτες τρεις εγχύσεις αυτών των θεραπειών θα γίνονται στο νοσοκομείο, για να προληφθούν τυχόν ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, την πρώτη φορά της εγχύσεως, ο ασθενής έρχεται σε επαφή με το φάρμακο. Τη δεύτερη φορά, έχει ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει αλλεργία.

«Αν εμείς δώσουμε τη δυνατότητα στους ασθενείς τις τρεις πρώτες φορές να λάβουν τις θεραπείες αυτές στο νοσοκομείο, τις επόμενες φορές έχουν μηδενική σχεδόν πιθανότητα να εμφανίσουν κάποια παρενέργεια», αναφέρει ο γιατρός.

Κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα

Απαραίτητη προϋπόθεση για τον ασθενή είναι να έχει ΑΜΚΑ και βασικό κριτήριο ένταξης είναι να είναι επιλέξιμος για τις συγκεκριμένες θεραπείες, δηλαδή, τις ανοσοθεραπείες και τους βιολογικούς παράγοντες.

Για να μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει αυτές οι δύο θεραπείες να εμπλέκονται με τη χημειοθεραπεία.

Επίσης υπάρχουν κριτήρια για το επίπεδο συνεννόησης και συνεργασίας με τον ασθενή, καθώς επίσης και κριτήρια που αφορούν την οικία του, καθώς αυτή θα πρέπει να διευκολύνει την προσβασιμότητα των φαρμάκων και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

«Με το “Οίκοθεν” εναρμονιζόμαστε με τις πολιτικές υγείας στην Ευρώπη”, σημειώνει ο ογκολόγος κ. Νικολάου και προσθέτει:

«Οι πολύ καλές θεραπείες που πλέον έχουμε στην ογκολογία φέρνουν τους ασθενείς μας σε μία κατάσταση σταθεροποίησης και αυτό το διάστημα μπορεί να είναι από λίγους μήνες έως και πολλά χρόνια. Αυτό προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε, την καλή φάση των ασθενών μας, κυρίως των μεταστατικών, και να τους δώσουμε την υπηρεσία στο σπίτι, με ασφάλεια. Και φυσικά όλα αυτά με άυλη συνταγογράφηση. Έχουμε ασχοληθεί σε τόσο μεγάλη λεπτομέρεια που υπάρχει ακόμη και φυλλάδιο αξιολόγησης μέχρι και του σπιτιού του ασθενούς», καταλήγει.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα