Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Ένοχος ο αδενοϊός σχεδόν στα μισά κρούσματα

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Ένοχος ο αδενοϊός σχεδόν στα μισά κρούσματα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Η ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας έχει χτυπήσει παιδιά σε όλο τον κόσμο και φυσικά στη χώρα μας.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν εντοπίζεται η αιτία. Ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει 5 ύποπτα περιστατικά στη χώρα μας, σε παιδιά ηλικίας από 14 μηνών έως 10 ετών. Τα παιδιά είχαν τα κλασικά συμπτώματα της ηπατίτιδας, δηλαδή εμετούς, διάρροια και ίκτερο.

Πέντε παιδιά ηλικίας 14 και 18 μηνών και δύο, πέντε και 10 ετών στην Ελλάδα νόσησαν από ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας. Τα 4 από τα 5 εισήχθησαν σε νοσοκομείο για νοσηλεία, όμως, όλα μετά από λίγες ημέρες έλαβαν εξιτήριο.

Μελέτη από τη Βρετανία σε 200 περιπτώσεις παιδιών που εντοπίστηκαν από τον περασμένο Οκτώβριο και μέχρι σήμερα (συμπεριλήφθηκαν και ορισμένες περιπτώσεις από την Αλαμπάμα, την Πενσυλβάνια, το Νιου Τζέρσεϊ και το Ντέλαγουερ), απέδειξε πως σχεδόν στα μισά ύποπτα κρούσματα εντοπίστηκε ο αδενοϊός, ένας τύπος ιού που κανονικά δεν σχετίζεται με την ηπατίτιδα.

Δεν αποκλείεται ο ιός αυτός να είναι υπεύθυνος για πολλές από τις περιπτώσεις, για τις οποίες δεν έχει εντοπιστεί ποτέ η αιτία, δήλωσαν αξιωματούχοι των Κέντρων Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) σε μια πρόσφατη ενημέρωση.

Η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη σε συνεργασία με αξιωματούχους της υγείας, σε ακόμη 32 χώρες όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα. Μέχρι την Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει 650 κρούσματα υπό διερεύνηση, παγκοσμίως.

Ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας: Η εμπλοκή της νόσου Covid

Το CDC διερευνά επίσης εάν εμπλέκεται κάποιος άλλος συνοδός παράγοντας, ο οποίος προκαλεί στα παιδιά σοβαρότερη νόσο από αυτή που προκαλεί ο αδενοϊός. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται, είναι η πιθανή εμπλοκή του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19, δηλαδή ο SARS-CoV-2.

Ανάμεσα στις άλλες πιθανές αιτίες που εξετάζουν οι ερευνητές για την πρόκληση της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά, είναι η έκθεση σε φάρμακα, οι τοξίνες ή κάποια τρόφιμα.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η λοίμωξη από αδενοϊό παραμένει η επικρατέστερη θεωρία, δήλωσε ο Jay Butler, αναπληρωτής διευθυντής του CDC για τις μολυσματικές ασθένειες.

Έξι παιδιά στις ΗΠΑ κατέληξαν στον θάνατο και 15 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος , ενώ στα υπόλοιπα παιδιά τα συμπτώματα ήταν μέτριας ή ήπιας έντασης.

Η επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο Παίδων St. Christopher’s της Βόρειας Φιλαδέλφειας, Janet Chen, τόνισε ότι το σενάριο ο COVID να παίζει ρόλο στην άγνωστη ηπατίτιδα, φαίνεται να υποχωρεί, αλλά είναι πολύ νωρίς για να το αποκλείσουμε εντελώς, όπως είπε.

«Αν τα τελευταία δύο χρόνια μας έμαθαν κάτι, είναι πως ο COVID εμπλέκεται σε πολλά θέματα», είπε.

Γιατί ο βασικός “ένοχος” είναι ο αδενοϊός

Το συκώτι είναι ένα πολύπλοκο όργανο, που απαλλάσσει το σώμα από τις τοξίνες, ενώ παράγει άλλες ουσίες που είναι απαραίτητες για την επιβίωση, μεταξύ των οποίων και τις πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται για την πήξη του αίματος. Το όργανο αυτό, εμπλέκεται επίσης στην παραγωγή χοληστερόλης και αποθηκεύει ενέργεια με τη μορφή γλυκόζης.

Η ηπατίτιδα είναι ένας ιατρικός όρος που περιγράφει τη φλεγμονή στο όργανο. Και ενώ είναι γνωστό ότι πολλοί είναι οι ιοί που την προκαλούν στον άνθρωπο και εμπλέκονται στην εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου (οι ιοί της ηπατίτιδας Α, Β και C είναι οι πιο συνηθισμένοι), οι αδενοϊοί έχουν ενοχοποιηθεί μόνο σε περιπτώσεις όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού βρίσκεται σε πρόβλημα.

Τα ασυνήθιστα περιστατικά το περασμένο φθινόπωρο στην Αλαμπάμα “έδειξαν” στους επιδημιολόγους στην κατεύθυνση του αδενοϊού. Στις περιπτώσεις παιδιών που υποβλήθηκαν σε γενετικό έλεγχο, ο αδενοϊός που αποδείχθηκε ότι είχε προσβάλλει τον οργανισμό τους, ήταν ο αδενοϊός 41, δήλωσε ο Jim Squires, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο τμήμα γαστρεντερολογίας και ηπατολογίας στο UPMC Children’s Hospital του Πίτσμπουργκ.

“Στο νοσοκομείο έχουμε εντοπίσει αρκετές περιπτώσεις που πληρούν τον ευρύ ορισμό του κρούσματος, από το CDC: παιδιά με αυξημένο, έναν ειδικό τύπο ηπατικών ενζύμων”, είπε ο ίδιος και συμφώνησε με τους αξιωματούχους του CDC ότι ο αδενοϊός ήταν ο πιθανός “ένοχος” στις περισσότερες από τις πρόσφατες περιπτώσεις.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει. Κι αυτό γιατί, ο αδενοϊός δεν βρέθηκε στο συκώτι των παιδιών, αλλά στο αίμα τους.

Ένα εμβόλιο μπορεί να προφυλάξει από τη νόσο

Καθώς κάθε εβδομάδα εντοπίζονται ολοένα και περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας, η περίπτωση της εμπλοκής του κορονοϊού, ως ένας παράγοντας που συμβάλλει στην πρόκληση της νόσου, φαίνεται λιγότερο πιθανή. Πλέον το ποσοστό των περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, που αποδείχθηκε ότι είχαν μια πρόσφατη ή τρέχουσα λοίμωξη από τον κορονοϊό έχει πέσει κάτω από το 20%, δήλωσε επιστήμονας του CDC.

Έτσι εάν ο αδενοϊός αποδειχθεί ότι είναι ο κύριος ένοχος, θα μπορούσε, θεωρητικά, να προληφθεί με το ίδιο εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε και κατά της νόσου COVID: το εμβόλιο.

Ήδη, υπάρχει ένα εμβόλιο που προστατεύει από δύο άλλους τύπους αδενοϊών και συνιστάται για μέλη των ενόπλων δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ, αν και κανένα εμβόλιο αδενοϊού δεν περιλαμβάνεται στο προτεινόμενο εμβολιαστικό πρόγραμμα για τα παιδιά.

«Νομίζω ότι όλα είναι στο τραπέζι», είπε η J. Chen, από το Νοσοκομείο Παίδων St. Christopher’s. «Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πώς υλοποιηθεί ένα νέο εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της νόσου της οξείας ηπατίτιδας».

Της Γιάννας Σουλάκη / iatropedia

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις