Σάββατο, 23 Νοε.
19oC Αθήνα

Πολυκυστικές Ωοθήκες: Πώς αυξάνονται οι πιθανότητες εγκυμοσύνης

Πολυκυστικές Ωοθήκες: Πώς αυξάνονται οι πιθανότητες εγκυμοσύνης

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της ενημέρωσης για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Η επιτυχής σύλληψη αλλά και η θετική έκβαση της κύησης για τις γυναίκες που πάσχουν από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) απαιτεί γνώσεις από ειδικούς, που κατανοούν την πολυπλοκότητα αυτής της πάθησης και έχουν μεγάλη εμπειρία σε αυτή.

Με αφορμή την έναρξη του μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γυναικών για το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών, όπως έχει οριστεί ο Σεπτέμβριος, ο δρ Δημήτρης Μπιλάλης, Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος, ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και επιστημονικός συνεργάτης του Institute of Life IASO, αναφέρει τις πλέον τεκμηριωμένες μεθόδους για γυναίκες με PCOS, με στόχο να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να μείνουν έγκυες, είτε με φυσικό τρόπο είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF):

«Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) αφορά εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας διάφορες πτυχές της υγείας τους, συμπεριλαμβανομένης της γονιμότητας. Για τις γυναίκες με PCOS που προσπαθούν όχι μόνο να συλλάβουν, αλλά και να ολοκληρώσουν με επιτυχία την εγκυμοσύνη τους, υπάρχουν τόσο φυσικές παρεμβάσεις όσο και μέθοδοι υποβοήθησης της αναπαραγωγής που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να πετύχουν το στόχο τους» όπως επισημαίνει.

Οι επιπτώσεις στη γονιμότητα

Το PCOS είναι μια ορμονική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους, υψηλά επίπεδα ανδρογόνων (κυρίαρχες ανδρικές ορμόνες) και παρουσία κύστεων στις ωοθήκες. Μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με PCOS είναι η ακανόνιστη ή ακόμα και απούσα ωορρηξία, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη σύλληψη. Αυτή η ακανόνιστη ωορρηξία προέρχεται συχνά από τις ορμονικές ανισορροπίες που χαρακτηρίζουν την πάθηση ή/και την αντίσταση στην ινσουλίνη που είναι συχνό φαινόμενο στις γυναίκες που πάσχουν.

Λόγοι για επιπλέον υποστήριξη

Οι γυναίκες με PCOS μπορεί να χρειαστούν επιπλέον υποστήριξη στο ταξίδι γονιμότητας τους λόγω πολλών παραγόντων:

Διαταραχές ωορρηξίας: Η ακανόνιστη ή απούσα ωορρηξία είναι ένα κοινό εμπόδιο για τις γυναίκες με PCOS. Χωρίς τακτική ωορρηξία, οι πιθανότητες να μείνουν έγκυοι μειώνονται σημαντικά.

Ορμονικές ανισορροπίες: Τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων στο PCOS μπορούν να διαταράξουν την ευαίσθητη ισορροπία των αναπαραγωγικών ορμονών, επηρεάζοντας την ωρίμανση των ωαρίων και την επένδυση της μήτρας που είναι απαραίτητη για την εμφύτευση του εμβρύου.

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Πολλές γυναίκες με PCOS παλεύουν επίσης με την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη επηρεάζει την ικανότητα των ωοθηκών να παράγουν ωάρια και μπορεί να συμβάλει και σε άλλες ορμονικές ανισορροπίες.

Παράγοντες τρόπου ζωής: Η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή συχνά συνδέονται με το PCOS. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν περαιτέρω την αντίσταση στην ινσουλίνη και τις ορμονικές ανισορροπίες, επηρεάζοντας τη γονιμότητα.

Ενίσχυση της γονιμότητας για φυσική σύλληψη

Τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής: Μια ισορροπημένη διατροφή, κατά προτίμηση Μεσογειακή και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της αντίστασης στην ινσουλίνη και των επιπέδων των ορμονών. Η ενσωμάτωση μη επεξεργασμένων τροφών, σύνθετων υδατανθράκων, άπαχων πρωτεϊνών και υγιών λιπών μπορεί να υποστηρίξει την ορμονική ισορροπία. Επιπλέον, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της γονιμότητας σε μοριακό επίπεδο.

Διαχείριση του άγχους: Το χρόνιο στρες μπορεί να επιδεινώσει τις ορμονικές ανισορροπίες. Πρακτικές όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και η βαθιά αναπνοή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και στην ενδυνάμωση της συνολικής ευεξίας.

Συμπληρώματα: Ορισμένα συμπληρώματα, όπως η ινοσιτόλη, η βιταμίνη D, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η Ν-ακετυλοκυστεΐνη σε συνδυασμό καθώς και νέα προβιοτικά για τη γονιμότητα, φαίνονται πολλά υποσχόμενα για τη βελτίωση της ωορρηξίας και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη αλλά και την καλύτερη και πιο αποτελεσματική διατροφική διαχείριση των συμπτωμάτων σε γυναίκες με PCOS. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε σχήμα συμπληρωμάτων.

Βελονισμός: Ο ιατρικός βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των εμμηνορροϊκών κύκλων και στην προώθηση της ωορρηξίας επηρεάζοντας τις αναπαραγωγικές οδούς. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι μια συμπληρωματική θεραπεία για γυναίκες με PCOS που αναζητούν φυσική σύλληψη.

Όταν απαιτείται εξωσωματική γονιμοποίηση

Σε περιπτώσεις όπου η φυσική σύλληψη είναι δύσκολη, οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) προσφέρουν πραγματική βοήθεια σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει την ελεγχόμενη φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών, την ανάκτηση ώριμων ωαρίων από τις ωοθήκες, τη γονιμοποίηση τους με σπέρμα του συντρόφου ή δότη στο εμβρυολογικό εργαστήριο και τη μεταφορά των εμβρύων που προκύπτουν στη μήτρα.

Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις

Πρόσφατες μελέτες έχουν ρίξει φως στη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων της εξωσωματικής γονιμοποίησης για γυναίκες με PCOS:

Εξατομικευμένα πρωτόκολλα: Η προσαρμογή των πρωτοκόλλων εξωσωματικής γονιμοποίησης στο μοναδικό ορμονικό προφίλ μιας γυναίκας μπορεί να ενισχύσει τα ποσοστά επιτυχίας. Οι εξατομικευμένες προσεγγίσεις λαμβάνουν υπόψη τις ορμονικές ανισορροπίες και επικεντρώνονται στην επίτευξη της βέλτιστης ποιότητας και ποσότητας ωαρίων χωρίς παρενέργειες.

Στρατηγική FreezeAll: Η διαδικασία στα πλαίσια ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης όπου όλα τα έμβρυα καταψύχονται και μεταφέρονται σε μεταγενέστερο κύκλο, έχει δείξει βελτιωμένα αποτελέσματα για τις γυναίκες με PCOS. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στη μήτρα να ανακάμψει από την ορμονική διέγερση, οδηγώντας σε ένα πιο δεκτικό περιβάλλον για την εμφύτευση εμβρύου.

Παρέμβαση στον τρόπο ζωής: Ο συνδυασμός τροποποιήσεων του τρόπου ζωής με εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα. Η απώλεια βάρους πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση και η βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη έχουν συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης σε γυναίκες με PCOS.

Διατροφογενωμική: Η κατανόηση της μοναδικής γενετικής σύνθεσης των γυναικών με PCOS μπορεί να οδηγήσει σε εξατομικευμένες διατροφικές παρεμβάσεις που βελτιστοποιούν την ορμονική ισορροπία, βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βελτιώνουν την ποιότητα των ωαρίων. Η ενσωμάτωση ενός εξατομικευμένου βάση του DNA διατροφικού πλάνου μπορεί όχι μόνο να ανοίξει το δρόμο για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά και ενδεχομένως να αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Μικροβίωμα και προβιοτικά για τη γονιμότητα: Πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της υγείας του μικροβιώματος του εντέρου και του κόλπου έχουν τονίσει τον πιθανό ρόλο των προβιοτικών που εστιάζουν στη γονιμότητα στο πλαίσιο της πιο αποτελεσματικής διαχείρισης του PCOS και της επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες φαίνεται να υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του κόλπου, της ορμονικής ισορροπίας και της αναπαραγωγικής υγείας. Συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών έχουν αποδειχθεί πολλά υποσχόμενα για την προώθηση της ορμονικής ρύθμισης και τη μείωση της φλεγμονής, τα οποία αποτελούν δύο κρίσιμους παράγοντες για τις γυναίκες με PCOS που προσπαθούν να συλλάβουν είτε φυσικά είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση.

«Για τις γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS, το ταξίδι προς τη μητρότητα μπορεί να είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, όμως με τις σύγχρονες ιατροφαρμακευτικές παρεμβάσεις δεν είναι αδύνατο. Όπως τονίζει ο δρ Δημήτρης Μπιλάλης, με τη σωστή καθοδήγηση ενός έμπειρου ειδικού γονιμότητας και μία εξατομικευμένη υποστήριξη, οι γυναίκες με PCOS μπορούν να ενισχύσουν τις πιθανότητες επιτυχίας σε περίπτωση εξωσωματικής γονιμοποίησης ή ακόμα και να συλλάβουν φυσικά εφόσον ρυθμιστούν σωστά κάποιες παράμετροι. Θυμηθείτε, κάθε βήμα που γίνεται σωστά είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία» καταλήγει ο κ. Μπιλάλης.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις