Τρίτη, 19 Νοε.
17oC Αθήνα

Πώς η κατανάλωση ζάχαρης μας γερνάει: Τι έδειξε έρευνα για τη βιολογική ηλικία

Πώς η κατανάλωση ζάχαρης μας γερνάει: Τι έδειξε έρευνα για τη βιολογική ηλικία
iStock

Έρευνα απέδειξε πως η κατανάλωση ζάχαρης επηρεάζει σημαντικά τη βιολογική ηλικίας μας, ενώ η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε βιταμίνες και μέταλλα, ιδίως χωρίς πολλή πρόσθετη ζάχαρη, σχετίζεται με μικρότερη βιολογική ηλικία σε κυτταρικό επίπεδο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο εξέτασαν πώς διαφορετικά μοτίβα υγιεινής διατροφής και η κατανάλωσγ ζάχαρης επηρέασαν ένα «επιγενετικό ρολόι», δηλαδή ένα βιοχημικό τεστ με τη βοήθεια του οποίου προσδιορίζεται τόσο η υγεία όσο και η διάρκεια ζωής.

Συγκεκριμένα, ανέλυσαν αρχεία από 342 γυναίκες από τη Βόρεια Καλιφόρνια με μέση ηλικία 39 ετών. Στη συνέχεια, συνέκριναν τη διατροφή τους με τις μετρήσεις του επιγενετικού ρολογιού, που προέκυψαν από δείγματα σάλιου. Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τη διατροφή των γυναικών για να δουν πώς συγκρίνεται με μια μεσογειακού τύπου διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τροφές και με μια διατροφή που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες.

Διαπίστωσαν ότι όσο καλύτερα έτρωγαν οι άνθρωποι, τόσο νεότερα φαίνονταν τα κύτταρά τους. Η μεσογειακή διατροφή είχε την ισχυρότερη συσχέτιση με τη χαμηλότερη επιγενετική ηλικία. Επίσης, οι ερευνητές εξέτασαν ξεχωριστά την πρόσληψη ζάχαρης και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη σχετιζόταν με επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης, ακόμα και αν ακολουθούσαν μια κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή.

«Δεδομένου ότι τα επιγενετικά πρότυπα φαίνεται να είναι αναστρέψιμα, μπορεί η μείωση της προστιθέμενης ζάχαρης κατά δέκα γραμμάρια την ημέρα και η διατήρηση της μείωσης αυτής με την πάροδο του χρόνου να είναι σαν να γυρνάμε το βιολογικό ρολόι πίσω κατά 2,4 μήνες», δηλώνει η Μπάρμπαρα Λαράια, μία από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγήτρια στο Πρόγραμμα Τροφίμων, Διατροφής και Υγείας του Πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open».

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις