Site icon NewsIT
08:01 | 28.03.24

Πώς η στοματική υγεία βοηθά στο να είμαστε υγιείς

Πώς η στοματική υγεία βοηθά στο να είμαστε υγιείς

woman teeth before and after whitening. Over white background. Dental clinic patient. Image symbolizes oral care dentistry, stomatology

Newsit Newsroom

Σε όλους μας έχει τύχει να ακούσουμε φίλους ή γνωστούς ή ανθρώπους της οικογένειάς μας, να διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να μασήσουν γιατί κάποιο δόντι πονάει ή έχει σπάσει, ή πρήζεται ή έχει κινητικότητα.

Συνήθως λόγω φόβου και έλλειψης χρόνου η πρώτη αντιμετώπιση είναι κάποιο αντιβιοτικό και πολύ αργότερα επίσκεψη στον οδοντίατρο. «Τα φάρμακα όμως δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Απλώς το καλύπτουν και ιδιαίτερα τα αντιβιοτικά με ανεξέλεγκτη χρήση οδηγούν την άμυνα του οργανισμού σε κατάρρευση.

Η υγεία του στόματος είναι αφετηρία και προϋπόθεση της γενικότερης καλής υγείας του οργανισμού. Σωστή μάσηση σημαίνει καλύτερη πέψη. Καθημερινή στοματική υγιεινή μετά από κάθε γεύμα με βούρτσισμα και νήμα και κάθε 6 μήνες check up στον οδοντίατρο για καθαρισμό σημαίνει έλλειψη φλεγμονών και μικροβίων στο στόμα από τυχόν ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, ή τερηδόνες» επισημαίνει η Δέσποινα Κωστομοίρη, Χειρουργός Οδοντίατρος, ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική και προσθέτει:  

«Οδοντιατρικές σωστές αποκαταστάσεις, απονευρώσεις, σφραγίσματα, αποκατάσταση των δοντιών που λείπουν με γέφυρες ή εμφυτεύματα και γενικότερα ολοκληρωμένες θεραπευτικές και ταυτόχρονα αισθητικές αποκαταστάσεις εξασφαλίζουν τη σωστή σύγκλειση – μάσηση, έλλειψη περαιτέρω καταστροφής των δοντιών, και δίνουν χαρά στον ασθενή.

Είναι γνωστό ότι τα νοσήματα της στοματικής κοιλότητας συνδέονται με προβλήματα και στα υπόλοιπα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού και υπάρχει αλληλοεπίδραση όπως π.χ. ο διαβήτης, το καρδιαγγειακό σύστημα, το άσθμα, οι ορμονικές διαταραχές, η λήψη φαρμάκων κ.ο.κ.

Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα στα δόντια όπως κακοσμία, τερηδόνες, σπασμένα δόντια, κακό χρώμα, συνήθως έχουν και πρόβλημα ψυχολογικό. Φοβούνται. Ταυτόχρονα ντρέπονται. Ντρέπονται για το άσχημο χαμόγελό τους, αλλά φοβούνται και τον οδοντίατρο.

Δικαιολογημένα, γιατί παλαιότερα η αντιμετώπιση του οδοντιατρικού ασθενούς ήταν άνευ ψυχολογικής προσέγγισης και με φτωχότερα επιστημονικά μέσα και τεχνικές από ανειδίκευτους επιστήμονες οδοντιάτρους.

Σήμερα όμως, η εξειδίκευση των οδοντιάτρων, η χρήση εξελιγμένων μηχανημάτων και τεχνικών καθώς και η γνώση της ψυχολογίας του οδοντιατρικού ασθενούς δίνουν τη δυνατότητα στον οδοντίατρο να είναι πραγματικά στην «υπηρεσία» του ασθενούς.

Προσεγγίζοντας ο οδοντίατρος και κατανοώντας την ψυχολογία του ασθενούς του, διαπιστώνει ότι ο ασθενής σήμερα θέλει να θεραπευθεί σωστά, γρήγορα, χωρίς πόνο και ταυτόχρονα με το maximum αισθητικό αποτέλεσμα.

Αυτό το αποτέλεσμα του δίνει όχι μόνο τη στοματική του υγεία αλλά και την ψυχική του υγεία. Τον κάνει να χαμογελά, να μην ντρέπεται και να μην φοβάται.

Οι ειδικευμένοι επιστήμονες – οδοντίατροι έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες. Απονευρώσεις που ολοκληρώνονται σε ένα ραντεβού, τοποθέτηση εμφυτευμάτων και αποκατάσταση με δόντια σε 1-2 ραντεβού, (εφ’ όσον οι προϋποθέσεις του στόματος συνηγορούν γι’ αυτό), σφραγίσματα λευκά, περισσότερα από ένα, σε ένα ραντεβού.

Αλλαγή της εμφάνισης του στόματος με lifting με όψεις ρητίνης σε 2 ώρες χωρίς πόνο, τρόχισμα και αναισθησία, λευκάνσεις με laser, καθώς και χρήση laser για θεραπείες του στόματος.

Όλα αυτά πριν από λίγα χρόνια θα έμοιαζαν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα όμως είναι γεγονός από εξειδικευμένους οδοντίατρους, που έχουν την οδοντιατρική γνώση, τη δυνατότητα της διάγνωσης και θεραπείας, του σωστού σχεδιασμού, τη σωστή ομάδα συνεργατών έτσι ώστε να παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες σε θεραπεία, χρόνο, αισθητικό αποτέλεσμα» καταλήγει η κ. Κωστομοίρη.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version