Κυριακή, 25 Αυγ.
34oC Αθήνα

Πόσο ασφαλές είναι το luncheon meat σε κονσέρβα για την υγεία μας

Πόσο ασφαλές είναι το luncheon meat σε κονσέρβα για την υγεία μας

To luncheon meat σε κονσέρβα είναι ένα προϊόν μαγειρεμένου κρέατος που παρασκευάζεται από αλεσμένο χοιρινό και επεξεργασμένο ζαμπόν.

Κατά το δεκαετία του ’80, το εν λόγω κρέας ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές και στην χώρα μας, αφού μπορούσε να συνοδεύει αρκετά πιάτα, όπως, για παράδειγμα, ομελέτα ή και την σάλτσα για μακαρόνια.

Το μείγμα κρέατος συνδυάζεται με συντηρητικά και αρωματικούς παράγοντες, όπως ζάχαρη, αλάτι, άμυλο πατάτας και νιτρώδες νάτριο, και ακολουθεί η διαδικασία της κονσερβοποίησης και της σφράγισης.

Το προϊόν έγινε αρχικά δημοφιλές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως γρήγορο, φθηνό και βολικό φαγητό για την σίτιση των στρατευμάτων.

Σήμερα, πωλείται με διάφορες ονομασίες ετικέτας σ’ όλον τον κόσμο και βρίσκεται σε αρκετά ντουλάπια σπιτιών, καθώς έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους μαζί με άλλα τρόφιμα, γρήγορα και εύκολα. Μερικοί, ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί για την τελική σύνθεση του. 

Έτσι, το luncheon meat που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ ως «Spam», έχει τα ακόλουθα διατροφικά στοιχεία: Είναι πλούσιο σε νάτριο, λίπος και θερμίδες. Παρέχει, επίσης, μικρή ποσότητα πρωτεΐνης και αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ψευδάργυρο, κάλιο, σίδηρο και χαλκό.

Πιο συγκεκριμένα, μία μερίδα 56 γραμμαρίων Spam περιέχει τα εξής:

  • Θερμίδες: 174
  • Πρωτεΐνη: 7 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 2 γραμμάρια
  • Λίπος: 15 γραμμάρια
  • Νάτριο: 32% της Ημερήσιας Πρόσληψης Αναφοράς (RDI)
  • Ψευδάργυρος: 7% RDI
  • Κάλιο: 4% RDI
  • Σίδηρος: 3% RDI
  • Χαλκός: 3% RDI

Εκτός από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, το luncheon meat παρέχει μικρές ποσότητες βιταμίνης C, μαγνησίου, φυλλικού οξέος και ασβεστίου.

Τι είναι το επεξεργασμένο κρέας

Επεξεργασμένο κρέας θεωρείται κάθε κρέας που έχει τροποποιηθεί, είτε για να βελτιωθεί η γεύση του, είτε για να παραταθεί η διάρκεια ζωής του. Οι μέθοδοι επεξεργασίας κρέατος περιλαμβάνουν το αλάτισμα, την ωρίμανση, τη ζύμωση, το κάπνισμα ή και την προσθήκη χημικών συντηρητικών.

Το luncheon meat είναι ένα είδος επεξεργασμένου κρέατος, όπως τα λουκάνικα χοτ ντογκ, το μπέικον και τα σαλάμια. Η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Μια μελέτη σε 448.568 ενήλικες έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο τόσο για διαβήτη όσο και για στεφανιαία νόσο.

Σχετικές μελέτες έχουν δείξει, επίσης, ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του στομάχου.

Επιπλέον, το επεξεργασμένο κρέας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο άλλων καταστάσεων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και η υπέρταση.

Περιέχει νιτρώδες νάτριο 

Εξάλλου, το luncheon meat περιέχει νιτρώδες νάτριο, ένα κοινό πρόσθετο τροφίμων που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων, τη βελτίωση της γεύσης και της εμφάνισης του τελικού προϊόντος.

Ωστόσο, όταν εκτίθενται σε υψηλή θερμότητα και παρουσία αμινοξέων, τα νιτρώδη μπορούν να μετατραπούν σε νιτροζαμίνη, μια επικίνδυνη ένωση που σχετίζεται με μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις για τον οργανισμό.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση 61 επιμέρους μελετών συνέδεσε την υψηλή πρόσληψη νιτρωδών και νιτροζαμίνης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.

Μια άλλη μεγάλη ανασκόπηση συνέδεσε την πρόσληψη νιτρωδών με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς και σχηματισμού όγκου στον εγκέφαλο.

Άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε νιτρώδη άλατα και αυξημένου κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, αν και τα αποτελέσματα στην εν λόγω περίπτωση ήταν μικτά.

Περιέχει μεγάλη ποσότητα σε νάτριο (αλάτι)

Το luncheon meat έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο, αφού μία και μόνο μερίδα (56 γραμμάρια) εμπεριέχει πάνω από το 30% της συνολικής ημερήσιας ποσότητας νατρίου που πρέπει να καταναλώνουμε.

Βέβαια, τα άτομα που έχουν υπέρταση οφείλουν να μειώσουν το αλάτι στη διατροφή τους, καθώς μελέτες δείχνουν ότι η μείωση του νατρίου συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί, επίσης, να προκαλέσει φούσκωμα και πρήξιμο.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση 10 επιμέρους μελετών -σε πάνω από 268.000 άτομα συνολικά- συσχέτισε την υψηλότερη πρόσληψη νατρίου με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου σε μια περίοδο 6-15 ετών.

Υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Παράλληλα, το luncheon meat είναι πλούσιο σε λιπαρά, με περίπου 15 γραμμάρια σε μία μερίδα (56 γραμμάρια).
Το λίπος είναι σημαντικά υψηλότερο σε θερμίδες από τις πρωτεΐνες ή τους υδατάνθρακες, με κάθε γραμμάριο λίπους να περιέχει περίπου 9 θερμίδες.

Σε σύγκριση με άλλες πηγές πρωτεΐνης όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια ή τα όσπρια, το luncheon meat είναι σημαντικά υψηλότερο σε λίπος και θερμίδες, αλλά δεν προσφέρει κάτι άλλο όσον αφορά τη διατροφή.

Για παράδειγμα, ανά γραμμάριο βάρους, το luncheon meat περιέχει 7,5 φορές την ποσότητα λίπους και σχεδόν διπλάσιες θερμίδες από το κοτόπουλο και λιγότερη από την μισή ποσότητα πρωτεΐνης.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις