Το NewsIt σήμερα σας αποκαλύπτει πως σε Γαλλία και Ελβετία, το πολυδιαφημισμένο εμβόλιο Pandemrix...
Από τις 19 Οκτωβρίου, οι Γάλλοι προειδοποιούν τις εγκύους να αποφύγουν προσωρινά το ανοσοενισχυτικό εμβόλιο PANDEMRIX, αφού –όπως αναγράφουν στην απόφασή τους- δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τις εγκύους!
ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Η Ανώτατη Υγειονομική Αρχή της Ελβετίας (SWISSMEDIC), από τις 30 Οκτωβρίου έχει γυρίσει την… πλάτη της στο πανδημικό εμβόλιο Pandemrix, αφού όπως εξηγεί στο NewsIt.gr εκπρόσωπός της ελβετικής αρχής πως αν και υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός στοιχείων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ενηλίκους, τα στοιχεία για τα παιδιά είναι ελάχιστα και καθόλου για τις εγκύους. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
Τί συμβαίνει στην Ελλάδα;
Και τα δύο εμβόλια που εγκρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ), και κυκλοφορούν ήδη στα ελληνικά εμβολιαστικά κέντρα, το FOCETRIA και το ΡΑNDERMIX, είναι και ‘ανοσοενισχυτικά’. Περιέχουν δηλαδή μία ουσία που ενισχύει την ανοσολογική απόκριση, έτσι ώστε να απαιτείται μικρότερη ποσότητα ιικού υλικού σε κάθε δόση του εμβολίου, ούτως ώστε να παρασκευαστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα περισσότερες δόσεις ενόψει της πανδημίας.
Ωστόσο σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ευρωπαϊκός οργανισμός είναι ξεκάθαρος : οι συγκεκριμένες ανοσοενισχυτικές ουσίες έχουν καλό προφίλ ασφαλείας, καθώς έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν του μεν FOCETRIA σε άλλο εμβόλιο της γρίπης, από το 1997 και σε περισσότερες από 45 εκατομμύρια δόσεις, ενώ του PANDEΜRIX έχει ελεγχθεί σε κλινικές μελέτες που περιελάμβαναν αρκετές χιλιάδες άτομα.
Kαθηγητές μικροβιολογίας και γυναικολογίας στην Ελλάδα δήλωσαν στο NewsIt.gr, πως είναι προτιμότερο να μην εμβολιαστούν ακόμη οι έγκυες, ενισχύοντας έτσι περισσότερο το «αντιεμβολιακό μπλοκ», παρά την ομολογουμένως… πολυδιαφημισμένη καθησυχαστική στάση των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με άλλες αποκλειστικές πληροφορίες, επιστήμονες και μέλη του Συμβουλίου Πανδημίας, δεν αποκλείουν πιθανές παρενέργειες σε εγκύους και παιδιά από τον εμβολιασμό, αλλά δεν λένε να πάρουν μια απόφαση, φοβούμενοι …τη γενικότερη αποχή από τους εμβολιασμούς!
ΞΕΡΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΝ
«Το ανοσοενισχυτικό εμβόλιο είναι ασφαλές και δοκιμασμένο, όχι όμως για τις εγκύους, και τα μικρά παιδιά από 3 ως 23μηνών» λέει στο NewsIt.gr καθηγητής και μέλος επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας.
Προσθέτει : « Έχουμε ενημερώσει, αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει μια απόφαση. Ίσως δημιουργεί παρενέργειες, ίσως και όχι. Για το λόγο αυτό, οι έγκυες πρέπει για ασφάλεια να το αποφύγουν, να περιμένουν, και να μην προβούν αμέσως σε εμβολιασμό». Σύμφωνα με τον ίδιο καθηγητή, το συγκεκριμένο εμβόλιο, ναι μεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς ώστε να δοθεί άδεια κυκλοφορίας του, αλλά οι κλινικές μελέτες σε εγκύους και παιδιά μικρής ηλικίας είναι ελάχιστες και κατά συνέπεια οι παρενέργειες για αυτές τις ομάδες είναι ακόμη…άγνωστες!
«ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ», συμβουλεύουν οι γυναικολόγοι «ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΡΙΣΚΑΡΟΥΝ», επιμένει το ΕΚΕΠΥ
«Να το αποφύγουν» συμβουλεύουν οι μαιευτήρες/γυναικολόγοι, τουλάχιστον μέχρι να περάσουν τα δύσκολα! «Δεν το ξέρουμε το εμβόλιο. Καλύτερα η έγκυος για να προστατευτεί από την γρίπη, να μη συνωστίζεται σε χώρους όπου ίσως της μεταδοθεί ο ιός, τουλάχιστον μέχρι να περάσει λίγο καιρός» συστήνει στο ΝewsIt.gr καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδης Αντσακλής, ο οποίος εκπροσωπώντας την Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρία εξέφρασε επίσημα τις ανησυχίες του στην Επιτροπή Πανδημίας. Αλλά φαίνεται πως ακόμη θα περιμένουν για μια απόφαση!
Ο καθηγητής επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Δημήτρης Τριχόπουλος είπε στο NewsIt οτι από την στιγμή που ο ΠΟΥ συνιστά και στις εγκύους να κάνουν το εμβόλιο, τότε πρέπει χωρίς δισταγμό να το κάνουν.
H απάντηση του ΕΚΕΠΥ σε όλα αυτά είναι απολύτως… κάθετη : «Όποια έγκυος περιμένει ένα πιο ασφαλές εμβόλιο, θα έχει και το πιθανό κόστος της αναμονής, δηλαδή πιθανώς κολλήσει τον ιό.” Και τι θα γίνει αν οι παρενέργειες του ιού, είναι πιο σοβαρές από τις παρενέργειες του εμβολίου; Εμείς δεν θέλουμε οι έγκυες να πάρουν το ρίσκο» λέει στο NewsIt.gr o διοικητής Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Παναγιώτης Ευσταθίου.
Τελικά σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο εμβόλιο, είναι η τύχη ή η…γνώση;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μποϊκοτάρουν το εμβόλιο οι γιατροί
Η λίστα με τα κλειστά σχολεία
Αρθρο : Γιατί το εμβόλιο είναι μονόδρομος
Η πανδημια της γρίπης όλα όσα πρέπει να ξέρετε